Bušenje ušiju kod djece - šta sve morate znati

0
Radiosarajevo.ba
Bušenje ušiju kod djece - šta sve morate znati
Foto: WebMDI / Ilustracija

Bušenje ušiju velik je doživljaj za dijete i roditelje, ali postoje stvari o kojima trebate voditi računa prije bušenja ušiju.

Jedno od pitanja s kojima se roditelji susreću je kad je pravo vrijeme za bušenje ušiju i kako pomoći djetetu da bušenje prođe što bezbolnije koliko god je to moguće.

Krenimo od toga koja je najbolja dob za probušiti uši.

Kada djetetu probušiti uši?

Male djevojčice vole kopirati velike pa tako primijete da mama, teta ili baka imaju naušnice pa ih i one same požele imati, dok druge imaju probušene uši a da se niti ne sjećaju tog događaja.

Neki roditelji misle da je bušenje ušiju bolje napraviti ranije nego kasnije jer što je dijete mlađe veća je vjerojatnost da se neće sjećati boli, što je istina s kojom se slaže i dio dio stručnjaka. Svaki put kad probušite kožu, postaje vjerojatnost za infekciju, a budući da dojenčad još uvijek imaju imunološki sistem u razvoju dio roditelja misli da se uši mogu bušiti nakon šestog mjeseca djetetova života.

Međutim, važna napomena jeste da, npr, trenutne smjernice Američke pedijatrijske akademije savjetuju roditelje da pričekaju s bušenjem ušiju djeteta dok god dijete nije dovoljno staro da može samo donijeti tu odluku.

U nekim državama EU, primjerice u Njemačkoj, pedijatri su se jasno izjasnili protiv bušenja ušiju kod beba i male djece. Naime, tako malo dijete ne može dati saglasnost – pa se bušenje ušiju smatra nanošenjem tjelesne povrede. Čak je bilo i slučajeva koji su završili pred sudom – jedan tatoo studio iz Kölna morao je jednoj trogodišnjoj djevojčici isplatiti 70 eura „za pretrpljenu bol“ – jer je postupak bušenja bio „bolan i traumatičan“.

Pedijatri općenito pa tako i u BiH, upozoravaju da postoji opasnost od infekcije. Ranica koja nastane "ulaz" je za klice koje mogu izazvati upale – i to nakon što već rana zacijeli. Osim toga, postoji realna opasnost da si djeca za vrijeme igre (guranja, navlačenja…) ozlijede uho, odnosno iščupaju naušnicu.

Zbog toga pedijatri preporučuju da djeca nose naušnice u dobi od 12 godina pa naviše

Kako pomoći djetetu?

Ako se odlučite bušiti uši kad dijete bude starije važno je da pripremite dijete na bol. Razgovarajte s djetetom o tome kako će bol osjetiti nekoliko sekundi, ali da bol neće potrajati dugo.

Pokušajte dijete zabaviti i odvratiti misli tokom postupka postavljajući mu pitanja o nečemu što ga zanima ili pričajte o nečemu lijepom što ste zajedno prošli.

Gdje otići?

Probušiti uši možete kod zlatara ili u certificiranom piercere studiju. Važno je da se sam postupak odradi profesionalno i u dobrim higijenskim uslovima. 

Prve naušnice koje se stavljaju nakon bušenja ušiju su medicinske naušnice tzv. medicinke i nose se oko 6 sedmica koliko je najčešće potrebno da rana u potpunosti zacijeli i da se mogu staviti i druge naušnice po želji.

Preporuka je da izbjegavate naušnice od nikla i kobalta, jer su to najčešći metali na koje su djeca alergična. Za početak isprobajte naušnice od medicinskog čelika, titana i 14 karatnog zlata jer su naušnice od tih materijala najsigurnije.

Higijena probušenog uha

Mala rupica u uhu može prouzročiti puno problema ako je pravilno ne njegujete. Prije se preporučivalo da se nakit u uhu vrti dva puta dnevno kako se naušnica ne bi “zalijepila”, ali to nije dobro takvim načinom možete samo iziritirati ranu i dovesti do upale.

Važno je da pripazite dok je ranica svježa da je niko ne dira Redovno čišćenje ranice je važno, možete ju jednom dnevno očistiti fiziološkom otopinom.

Prve dvije sedmice nakon bušenja uši su najviše sklone infekciji, pa budite oprezni u to vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije