Budite se gladni usred noći? Stručnjaci tvrde da je ovo najbolji izbor za 'noćne zalogaje'

0
Radiosarajevo.ba
Budite se gladni usred noći? Stručnjaci tvrde da je ovo najbolji izbor za 'noćne zalogaje'
Foto: Pexels / Noćni zalogaji

Čudno je naći se budnim u 3 sata ujutro, kada je svijet mračan, želudac kruli, a kuhinja mami. Gladni ste za nečim. To nije doručak - to nije nikakav obrok - tako da su čips i salsa jednaka opcija, kao i ostaci šnicle od prije nekoliko sati.

Šta možete pojesti, a da vam ne ugrozi miran san i koje su opcije da se sljedeći dan ne osjećate loše? HuffPost je razgovarao s nekoliko registriranih dijetetičara kako bi dobio njihove savjete o dobrim ponoćnim zalogajima i što ih čini idealnom kombinacijom za vraćanje u san.

Pureća prsa

"Puretina je bogata aminokiselinom L-triptofan, koja je poznata po tome što potiče osjećaj pospanosti i opuštenosti", rekla je Marissa Meshulam, registrirana dijetetičarka.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Pureća prsa iz delikatesa izvrstan su izbor za zadovoljenje 'ponoćne požude', bilo da je smotana sama ili napravljena u sendvič. Bjelančevine iz puretine trebale bi odagnati glad do jutra, a triptofan je izvrstan način za povratak u san.

Koju hranu i piće treba izbjegavati prije spavanja?

Koju hranu i piće treba izbjegavati prije spavanja?

Sir i krekeri

Prema Marissi, svaki međuobrok koji odaberemo trebao bi sadržavati proteine ​​i vlakna kako bi ostali siti ostatak noći. Ova klasična kombinacija pruža zadovoljstvo zahvaljujući proteinima u siru i hrskavim krekerima punim vlakana.

Još jedna velika prednost? "Sir sadrži nešto triptofana, koji se također pretvara u melatonin i može pomoći pri spavanju", dodaje Meshulam. Odaberite kreker s malo vlakana (možete čak i kreker od bademovog brašna) kako biste osigurali stabilan šećer u krvi.

Povrće i humus

Osvježavajuće i hrskavo, povrće poput mlade mrkve, cherry paradajza i krastavaca u kombinaciji s vašim omiljenim humusom idealan je brz i jednostavan međuobrok. Amanda Frankeny, registrirana dijetetičarka, objasnila je: "Kunem se da ljudi zaboravljaju da često vole jesti povrće. Ako ste propustili dozu tokom dana, unesite je noću. Dvije kašike humusa pružaju proteine, vlakna i potpuno zadovoljstvo."

Višnje i pistacije

Brojne studije o kiselim višnjama pokazale su da ovo voće može dovesti do boljeg sna. Budući da kiselkaste višnje prirodno sadrže melatonin, hormon koji igra ulogu u snu, izvrstan su ponoćni međuobrok. Meshulam preporučuje sparivanje trpkih višanja s pistacijama. "Pistacije osiguravaju da ste zadovoljite organizam mastima i proteinima, plus daju vam malo melatonina", rekla je Frankeny.

Višnje
Foto: Fena : Višnje

Banana i maslac od kikirikija

Odabir grickalica s uravnoteženim šećerom u krvi poput banane i putera od orašastih plodova može biti ključan za kvalitetan san jer je prehrana bogata šećerom, naročito prije spavanja, povezana sa suprotnim.

Frankeny je objasnila: "Voće sadrži kalij koji pomaže opustiti vaše mišiće i složene ugljikohidrate koji reguliraju skokove šećera u krvi koji vas mogu držati budnima. Kombinirajte ga s puterom od kikirikija, zdravim, zasitnim izvorom masti i triptofana, koji izaziva pospanost. Ova kombinacija se lako napravi usred noći i potpuni je pobjednik među mojim izborima."

Žitarice i mlijeko

Topla čaša mlijeka može biti idealna za slanje mališana u krevet, ali također može biti savršena za vraćanje sna nakon buđenja. Kombinirajte mlijeko sa žitaricama od cjelovitog zrna s niskim sadržajem šećera kako biste stvorili međuobrok s uravnoteženim šećerom u krvi. "Dodajte mlijeko za kalcij, mineral koji pomaže vašem tijelu da proizvodi i koristi melatonin", objasnila je Frankeny.

Proteinske grickalice

Proteinska pločica izvrstan je izbor ako tražite međuobrok dostupan iz kreveta. Slatke, hrskave i pomalo slane, proteinske ili granola pločice najbolji su zalogaji za noć, bilo na bazi orašastih plodova ili zobi. "Orasi, bademi i pistacije nude prirodni melatonin, proteine ​​i magnezij koji će vas napuniti i potaknuti san", rekla je Frankeny. Upozorava da se držite podalje od čokolade ili čokoladica s okusom kafe jer bi vas one mogle držati budnima.

Orašasti plodovi
Foto: Večernji list: Orašasti plodovi

Dovoljno kvalitetnog sna ključno je za zdravlje. Dok je ponoćni međuobrok s vremena na vrijeme u redu, buđenje svake noći može ukazivati ​​na neke druge probleme. Registrirana dijetetičarka Barbara Ruhs preporučuje da razmotrite svoje navike.

"Jedete li dovoljno hrane (dobijate li dovoljno kalorija/energije za svoju dnevnu rutinu)? Jedete li prerano lii ne jedete dovoljno prije spavanja zbog fitness rutine kasnije tokom dana?", pitala je. Pokušajte dodati dodatni međuobrok prije spavanja ili planirajte više malih obroka tokom dana kako biste bili sigurni da ćete zadovoljiti svoje dnevne potrebe.

Uznemirenost ili nelagoda mogu biti drugi razlozi buđenja usred noći. "Ponekad nas tjeskoba može probuditi usred noći, a mi to brkamo s glađu", objasnila je Ruhs, "Ako mislite da bi to mogao biti slučaj, nije loša ideja probuditi se i skuhati šoljicu finog biljnog čaja, bez kofeina, za smirenje živaca."

Pobrinite se da vam prostor za spavanje bude taman i tih te da vam je krevet što udobniji kako biste spriječili noćno grickanje. Ako ništa drugo ne uspije, možda je vrijeme da posjetite doktora kako biste utvrdili postoje li drugi zdravstveni problemi, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije