10 osnovnih pravila kombinovanja hrane

Radiosarajevo.ba
10 osnovnih pravila kombinovanja hrane


Pravilna ishrana podrazumijeva i ispravno kombinovanje zdrave hrane u okviru obroka, a slijedi deset osnovnih pravila kombinovanja:

1. Koncentrisane proteine i ugljene hidrate ne treba jesti u istom obroku. To znači da meso, jaja, sir, jezgrasto voće i ostale namirnice bogate proteinima ne bi trebalo konzumirati u obroku koji sadrži hljeb, žitarice, krompir, slatko voće, kolače...

2. Dvije različite namirnice, koje sadrže značajne količine proteina, ne treba konzumirati u istom obroku. Dakle, treba izbjegavati kombinovanje orašastih plodova i mesa, ili jaja i mesa, sira i orašastih plodova, sira i jaja, mesa i mlijeka, jaja i mlijeka... u istom obroku. Ovo pravilo se objašnjava činjenicom da svaka proteinska namirnica zahtijeva različitu količinu sokova za varenje, kao i različito vrijeme njihovog lučenja, piše Sandra Živanović za Yumama.com.


3. Namirnice bogate mastima nisu dobra kombinacija sa proteinskim namirnicama, jer masti znatno usporavaju lučenje enzima potrebnih za razgradnju proteinskih namirnica. Izuzetak je dodavanje hladno cijeđenih ulja.

4. Namirnice bogate skrobom i namirnice bogate šećerom su također loša kombinacija. Na primjer, ukoliko se u istom obroku kombinuju džem, med i slatko voće sa žitaricama, hljebom, krompirom i slično, doći će do procesa fermentacije.

5. Voće ne treba jesti nakon obroka, već minimum pola sata prije jela - najbolje ujutru na prazan stomak.

6. Vodu ne treba piti tokom obroka, niti odmah nakon jela (idealno je 20 minuta prije, i tri-četiri sata nakon obroka). Voda se dobro kombinuje samo sa medom, malteksom i svježim voćem.

7. Uz obroke koji sadrže koncentrisane proteine, treba jesti što više svježe salate. Povrće znatno olakšava varenje teško svarljivih proteina.


8. Kombinovanje složenih ugljenih hidrata sa složenim ugljenim hidratima je dozvoljeno, iako ga ljudi često izbjegavaju. Dakle, hljeb, krompir, riža i druge žitarice slobodno mogu da se miješaju u istom obroku, jer imaju vrlo sličan, a jednostavan proces varenja.

9. Složeni ugljeni hidrati mogu da se kombinuju sa masnoćama, ali treba voditi računa o zdravom izboru masti. Dobru kombinaciju predstavlja, na primjer, hljeb sa puterom od oraha ili suncokreta, ili palenta sa maslinovim uljem...

10. Suho voće i koštunjavi plodovi mogu da se miješaju u istom obroku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije