Veliko otkriće: U blizini Firence pronađena nekropola iz doba Etruščana sa 170 grobova

0
Anadolija
Veliko otkriće: U blizini Firence pronađena nekropola iz doba Etruščana sa 170 grobova
Foto: Unsplash / Firenca/Ilustracija

U blizini Firence otkrivena je nekropola iz doba Etruščana.

Naime, u toskanskom gradiću Bagno a Ripoli tokom građevinskih radova otkrivena je nekropola s gotovo 170 grobova. Oni datiraju iz vremena kada je na tom području živjela etruščanska zajednica. Nalaz bi također mogao pružiti nove informacije o životu zajednice Villanova, preteče etruščanske kulture.

Na nalazište su arheolozi naišli tokom izgradnje novog sportskog centra u gradu u blizini Firence. U nekropoli su pronašli ostatke šest šahtnih grobova u kojima se nalazilo posuđe od terakote i pepeo pokojnika. Pored njega je ležao i drugi grobni pribor. U mnogim drugim grobovima sačuvani su posmrtni ostaci pokojnika koji su pokopani kosturnim ukopom.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Među pronađenim predmetima bilo je i onih za ličnu upotrebu poput ukosnica, ogledala, češljeva, ali i figurica za igru, kockica, staklenih posuda za balzame, zlatnih naušnica i uljanica.

Otkriveni fosili životinja koje su živjele prije 325.000.000 godina: Ovo niko do sada nije vidio

Otkriveni fosili životinja koje su živjele prije 325.000.000 godina: Ovo niko do sada nije vidio

Antonella Ranaldi, koja je odgovorna za arheologiju, umjetnost i krajolik u gradu Firenci, rekla je da je to otkriće koje se proteglo kroz nekoliko stoljeća i ponudilo fascinantan uvid u život na tom području prije 2000 godina i više.

Prethistorijska kultura Villanova postojala je u sjevernoj Italiji između 1100. i 700. godine prije Krista, odnosno prije uspona etruščanske kulture. To je najstarija kultura željeznog doba srednje i sjeverne Italije.

Razvila se iz kulture grobova kosturnica srednje Evrope. Za njih je bilo tipično kremirati svoje mrtve i polagati njihov pepeo u keramičke urne karakterističnog oblika dvostrukog stošca.

Bez prekida, kulturu su naslijedili Etruščani 900. godine. Njihova je kultura bila izuzetno bogata i visoko razvijena, ali od nje nije sačuvano puno tragova, pa su ovakvi nalazi razlog više za veselje arheologa.

Etruščanska kultura je poznata po svojim čuvenim oslikanim nekropolama, koje, međutim, predstavljaju samo mali dio etruščanske umjetnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije