Sarah Gilbert: Suprug je ostao kući kako bih mogla napredovati

0
Radiosarajevo.ba
Sarah Gilbert: Suprug je ostao kući kako bih mogla napredovati
Foto: BBC / Barbie lutkica kompanije Mattel i naučnica Sara Gilbert

Otkrivamo ko je naučnica i kreatorica vakcine protiv bolesti COVID-19 Sarah Gilbert, žena koja je poslužila kao inspiracija za novu lutku Barbie i koja svojom karijerom nadahnjuje mnoge mlade dame.

Sari Gilbert, britanskoj naučnici, profesorici vakcinologije na Univerzitetu u Oxfordu i jednoj od kreatorica vakcine protiv koronavirusa Oxford/AstraZeneca, prvo je publika aplaudirala na otvaranju Wimbledona, a nedavno je dobila još jedno priznanje, piše Story.hr.

Američki proizvođač lutaka Barbie, Mattel, izradio je njezinu verziju slavne lutke. Gilbert, koja je vodila razvoj vakcine protiv bolesti COVID-19 na Univerzitetu u Oxfordu, rekla je da joj je ta gesta bila čudna, ali nada se da će inspirirati mlade djevojke da se bave naukom.

Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Stiže osjetno zatopljenje i lokalno ljetne temperature

Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Stiže osjetno zatopljenje i lokalno ljetne temperature

"Strastveno želim nadahnuti mlade generacije djevojaka u STEM (Nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) područjima nauke i nadam se da će djeca koja vide tu Barbie shvatiti koliko su nauče karijere od vitalne važnosti. Želja mi je da moja lutka pokaže djeci karijere kojih možda nisu svjesne, poput razvoja vakcina", govori Gilbert, inače i suosnivačica Vaccitecha, biotehnološke firme specijalizirane za razvoj vakcina i imunoterapija za zarazne bolesti, rak, hepatitis B, HPV...

Barbie lutka s njezinim likom jedna je od pet slavnih lutaka koje odaju počast ženama zaposlenima u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, a uz Gilbert, tu su i američke zdravstvene radnice Amy O’Sullivan, Audrey Cruz, kanadska doktorica i aktivistkinja Chika Stacy Oriuwa, australijska doktorica Kirby White koja je pomogla kreirati zaštitnu odjeću za medicinske radnike, kao i brazilska biomedicinska istraživačica Jaqueline Goes de Jesus koja je vodila sekvenciranje genoma varijante COVID-19 u Brazilu.

Barbie jedna je od šest lutkica žena koje rade u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. - undefined

Foto: BBC: Barbie jedna je od šest lutkica žena koje rade u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Na taj je način Mattel odgovorio na sve češće kritike na svoj račun o tome da barbika predstavlja nerealnu sliku o ženama.

Zbog toga je američki proizvođač igračaka na tržište plasirao lutke čiji su likovi uspješni u svojim profesijama, od vatrogasaca do doktora i astronauta, te različite boje kože u odnosu na izvornu lutku Barbie bijele puti i plave kose, kakva je izrađena 1959. godine.

Barbie lutke prošle su godine bile najprodavanije u odnosu na posljednjih šest godina jer su u vrijeme pandemije COVID-19 roditelji djeci više kupovali igračke. Novom barbikom tako se profesorica i vakcinologinja Gilbert pridružila američkoj pjevačici Beyoncé, bivšoj prvoj dami SAD-a Eleanor Roosevelt, ali i glumici Marilyn Monroe, koje također imaju svoje verzije lutke.

Novi heroji

Ilustracija - undefined

Foto: Xinhua: Ilustracija

Lisa McKnight, viša potpredsjednica i globalna voditeljica odjela Barbie and Dolls u Mattelu, tom je prilikom izjavila kako su u kompaniji svjesni napora koje je nauka uložila u otkrivanje vakcina i borbu protiv pandemije.

"Barbie priznaje da su svi radnici na prvoj liniji učinili velike žrtve u suočavanju s pandemijom i izazovima koje je donijela. Kako bismo rasvijetlili njihove napore, dijelimo njihove priče, a sve kako bismo inspirisali nove generacije da prihvate nove heroje i požele biti jedni od njih", rekla je McKnight.

Svoj san o radu u području medicine Sarah Gilbert ostvarila je još u srednjoj školi. Diplo­mirala je biološke nauke na Univerzitetu East Anglia, a zatim je otišla na Univerzitet Hull kako bi doktorirala genetiku i biohemiju kvasca Rhodosporidium toruloides.

Neko vrijeme radila je u Fondacija za istraživanje pivarske industrije, da bi se 1990. pridružila biofarmaceutskoj kompaniji Delta Biotechno­logy. Nakon raznih istraživačkih pothvata zaposlila se na Oxfordu i ondje počela rad na stvaranju novih cjepiva protiv gripe, a potom je vodila i prvo ispitivanje vakcina protiv ebole.

Ujedinjeno Kraljevstvo odobrilo je vakcinu protiv bolesti COVID-19 koje je zajednički razvila s oxfordskom grupom za vakcine 30. decembra 2020. godine. Radila je danonoćno od izbijanja pandemije, a na mailove je nerijetko odgovarala u četiri ujutro.

"Od početka to vidimo kao utrku protiv virusa, a ne utrku protiv drugih proizvođača vakcina. Mi smo Univerzitet i nismo ovdje da bismo zaradili", objasnila je Gilbert kada se u javnosti pojavila sumnja da su vakcine napravljene zbog profita farmaceutske industrije.

Naknade za vrtić

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Njezini prijatelji i kolege opisuju je kao savjesnu, tihu i odlučnu osobu s dozom žestine. Iako je u posljednje vrijeme stalno u medijima, ipak ne voli biti u centru pažnje.

Njezino troje djece učestvovalo je u ispitivanjima vakcine, a kako bi podržao njezinu karijeru, suprug Rob Blundell postao im je primarni staratelj.

"Kako sam rodila troje djece, naknade za vrtić stajale bi više od mog cjelokupnog prihoda pa je moj partner morao žrtvovati vlastitu karijeru kako bi se brinuo o našoj djeci", ispričala je Gilbert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije