Najugroženije životinjske vrste na svijetu

Radiosarajevo.ba
Najugroženije životinjske vrste na svijetu

Više od osam hiljada naučnika, članova međunarodnih organizacija za zaštitu životne sredine, objavili su na Globalnom ekološkom forumu na južnokorejskom ostrvu Jeju spisak životinja, biljaka i gljiva koji će u skorijoj budućnosti nestati sa lica Zemlje.

Ugrožene vrste žive u 48 zemalja širom svijeta, a kako navode stručnajci iz Međunarodnog udruženja za očuvanje prirode i Londonskog zoološkog društva, njihov nestanak je moguće spriječiti ukoliko se hitno preuzmu odgovarajuće mjere.

Među rizičnim vrstama, nalaze se i žuta riba kreketuša, amsterdamski albatros, tarzanski kameleon, patuljasta šljuka vrste eurynorhyncus pygmeus, vrsta monotreme zaglossus attenboroughi, nazvana po čuvenom prirodnjaku Davidu Attenboroughu...

Pet najugroženijih vrsta

Manakin ptica
Manakin ptica spada u jednu od najugroženijih vrsta, jedino joj prija boravak u južoameričkim tropskim šumama.
Mjesto staništa: Brazil
Broj preživjelih primeraka: 779

Sumatranski nosorog
Sumatranski nosorog je zbog uništavanja njegovog prirodnog staništa označen kao kritično ugrožena vrsta. Opstaje samo u dijelu Malajskog arhipelaga.
Mjesto staništa: Malezija i Indonezija
Broj preživjelih primeraka: 250

Pigmejski lenjivac
Među ugroženim vrstama nalazi se i pigmejski trozubi lenjivac koji je nastanjen na ostrvu Escudo de Veraguas, 16 kilometara udaljenom od Paname.
Mjesto staništa: Panama
Broj preživelih primeraka: 500

Scolopacidae
Na vrhu liste nalazi se šumska ptica scolopacidae, na engleskom poznata kao sandpiper, koja živi u Rusiji. Trenutno postoji samo 100 parova ovih ptica, a njihov broj se svake godine smanji za četvrtinu.
Mjesto staništa: Rusija, Bangladeš, Burma
Broj preživjelih primeraka: 200

Majmun prćastog nosa
Iako je ova vrsta majmuna nova za naučnike, lako je prepoznatljiva. Stanovnici Azije tvrde da je majmune veoma lako naći, naročito kada pada kiša zato što majmuni imaju problema sa ovom vrstom padavina, koja im pada pravo u kratki nos, što izaziva kihanje.
Mjesto staništa: Vijetnam
Broj preživjelih primeraka: 200

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije