Najdugovječnija porodica otkriva tajnu: Ovaj jednostavni recept jedemo svaki dan
Devet braće i sestara porodice Melis imaju kolektivnu starost od 861 godinu. Ovo je recept za ishranu Plave zone koji jedu svaki dan.
Za tajne dugog i zdravog života, mnogi ljudi se okreću navikama ljudi u Plavim zonama. To su područja u Italiji, Grčkoj, Japanu, Kostariki, Sjedinjenim Državama i još mnogo toga, gdje ljudi redovno žive u svojim 90-im i 100-im godinama.
Autor bestselera Dan Buettner učinio je svojim životnim djelom da obasja svjetlo na ove zajednice i razumije njihov način života, otkrivajući navike koje im pomažu da žive duže od većine nas.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
U nedavnoj objavi na društvenim mrežama, podijelio je obrok koji "najdugovječnija porodica na svijetu" jede svaki dan.
Porodica Melis, sa Sardinije u Italiji, drži svjetski rekord u dugovječnosti. Uzeli su Guinnessovu knjigu rekorda za najvišu dob za devetoro žive braće i sestara 2012. godine.
Ova djevojka živi u stanu od samo osam kvadrata: Kada ispruži ruke može dodirnuti oba zida
“Devet braće i sestara, kolektivna starost: 861 godina. Najstariji brat i sestra imaju 109 godina. Svaki dan svog života imali su potpuno isti ručak”, rekao je Buettner u videu.
1 obrok koji najduže živi porodica jede svaki dan
"Najdugovječnija porodica na svijetu jede ovaj obrok svaki dan", napisao je Buettner u objavi na Instagramu.
Obrok se sastoji od:
- Mineštra od tri zrna (garbanzo, pinto i bijeli pasulj)
- Hljeb od kiselog tijesta
- Čaša crnog vina (2-3 unce)
Dok će mnogi faktori osim onoga što jedete igrati ulogu u tome koliko dugo živite, ovaj obrok je primjer onoga što Buettner naziva ishranom plavih zona, koja naglašava cjelovitu hranu i biljke.
Ovo niko nije očekivao: Pogledajte jezivu simulaciju - šta bi se desilo ljudskom tijelu u svemiru
Minestrone supa od 3 zrna
Buettner je rekao da porodica jede krupnu mineštru napravljenu od raznih vrtnih povrća koje se uzgajaju u blizini, a da uvijek sadrži tri vrste pasulja: garbanzo, pinto i bijeli pasulj.
„Takođe je vredno napomenuti da supa koristi tri vrste pasulja i više povrća. Istraživanja sugeriraju da konzumiranje 30 jedinstvenih biljnih namirnica sedmično može poboljšati raznolikost crijeva, što je pokazatelj zdravih crijeva. Vaša crijeva reguliraju zdravstvene funkcije, poput krvnog pritiska i kolesterola, upale, raspoloženja, težine i apsorpcije nutrijenata, tako da ćete vjerojatnije živjeti duži i zdraviji život ako imate zdrava crijeva", objašnjava Cassetty.
Hljeb od kiselog tijesta
Iako hljeb često dobije lošu reputaciju, može biti dio zdrave prehrane — a odabir vrste kiselog tijesta može biti posebno koristan za zdravlje crijeva, piše Today.
“Ljudi u Plavim zonama svakodnevno jedu fermentisanu hranu. Prirodno fermentirani hljeb od kiselog tijesta... ne proizvodi iste skokove šećera u krvi kao bijeli hljeb, pomažući u održavanju zdravijeg nivoa šećera u krvi. S vremenom, visok šećer u krvi može doprinijeti inzulinskoj rezistenciji i dijabetesu tipa 2”, kaže Cassetty. “Plus, postoje dokazi da otporni škrob u hljebu od kiselog tijesta može doprinijeti drugim zdravstvenim prednostima, kao što su povećana sitost i bolja osjetljivost na inzulin.”
Čaša vina
Buettner je naglasio da porodica uživa u “maloj” čaši vina, 2 ili 3 unce, pola tipične porcije od 5 unci.
„Alkohol može podići nivo dobrog HDL holesterola, ali čak i piće dnevno je povezano sa drugim zdravstvenim rizicima“, kaže Kaseti. “Međutim, piju manje od jednog pića dnevno. Također je moguće da vino podstiče uživanje u njihovom obroku, a to je faktor koji se često zanemaruje kada govorimo o zdravim stilovima života."
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.