"Morsko čudovište": Pronađena ogromna lubanja zastrašujućeg prahistorijskog predatora

1
Radiosarajevo.ba
"Morsko čudovište": Pronađena ogromna lubanja zastrašujućeg prahistorijskog predatora
Radiosarajevo.ba / Za pliosaura kažu da je bio ultimativni stroj za ubijanje

Lubanja drevnog morskog stvorenja koje je bilo "glavni grabežljivac u oceanu" otkrivena je na poznatoj jurskoj obali svjetske baštine u južnoj Engleskoj, javlja BBC News.

Zastrašujući fosil, pronađen u Dorsetu, dug je dva metra. Pripadao je pliosauru, izumrlom morskom reptilu koji je terorizirao oceane od najranije jure do rane kasne krede, prije otprilike 150 miliona godina.

Drevni pliosaur bio je "vrhunski stroj za ubijanje", koji je mogao ploviti oceanom velikom brzinom i ubiti svoj plijen jednim ugrizom, piše BBC. Lubanja ima 130 dugih i poput britve oštrih zuba. Svaki zub ima fine izbočine na stražnjoj strani kako bi probio meso svog plijena.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Njegov plijen bila su stvorenja slična dupinima i drugi pliosauri, rekli su naučnici za BBC. Pliosauri su imali više nego dvostruko snažnije čeljusti od današnjih morskih krokodila.

"Životinja je bila toliko masivna da mislim da bi mogla učinkovito loviti sve što je bilo dovoljno nesretno da se nađe u njenom prostoru", rekao je Andre Rowe, paleobiolog sa Univerziteta Bristol, za BBC News.

Stvorenja su bila dugačka do 11 metara, a kretala su se brzo s četiri snažna uda nalik fliperu.

"Ne sumnjam da je ovo nešto poput podvodnog T-Rexa", rekao je Rowe.

Revolucionarno otkriće pronađeno je kada je zaljubljenik u fosile Phil Jacobs šetao plažom na obali južne Engleske. Naišao je na vrh njuške pliosaura, a dron je kasnije locirao masivnu glavu na obližnjoj litici. Paleontolozi su se morali spustiti s vrha u složenoj operaciji kako bi iskopali izvanredan fosil.

Novootkriveni fosil pojavit će se u posebnom programu Davida Attenborougha na BBC One na Novu godinu. Fosil je jedinstven je i jako cijenjen u naučnoj zajednici zbog toga koliko je potpun i netaknut.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije