Interesantni savjeti za dug život: Evo šta jede najstariji muškarac na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Interesantni savjeti za dug život: Evo šta jede najstariji muškarac na svijetu
Foto: Screenshot/YouTube / Najstariji čovijek na svijetu John Alfred Tinniswood

John Alfred Tinniswood je britanski superstogodišnjak koji je sa 111 godina i 238 dana najstariji potvrđeni živi čovjek na svijetu.

Ovaj pradjed iz Merseysidea naslijedio je titulu najstarijega nakon što je njegov prethodnik, Venezuelac Juan Vicente Pérez, preminuo u dobi od 114 godina, piše The Independent.

Pržena riba i krumpirići (fish and chips) petkom i redovite šetnje - to je tajna dugog života, smatra John Tinniswood (111), novi nositelj titule najstarijeg muškarca na svijetu.

Incident u NBA: Igrač loptom pogodio ženu u glavu, reagovalo i obezbjeđenje

Incident u NBA: Igrač loptom pogodio ženu u glavu, reagovalo i obezbjeđenje

Vježbanje uma i umjerenost također se nalaze na njegovu popisu trikova za dugovječnost, zajedno s porukom da nikada ne treba preopterećivati vlastiti organizam te da se treba slagati s drugima. Dakle, pržena hrana da, ali jednom sedmično i samo riba.

"Svi su ljudi različiti, a na nama je da uprkos tome funkcioniramo zajedno, inače sve propada", poručio je John.

No njegov je prethodnik bio drugačijeg mišljenja. Perez je tvrdio kako je tajna dugovječnosti u marljivu radu, odmoru za vrijeme praznika i blagdana, ljubavi prema Bogu i čašici jakog likera svaki dan.

Srušen najstariji muški svjetski rekord u atletici

Srušen najstariji muški svjetski rekord u atletici

Kada se neku od najstarijih osoba na svijetu upita o tajnama dugog života, njihov je odgovor najčešće kombinacija umjerenosti i povremenog uživanja u njima najdražim stvarima kao što su jelo ili piće.

Maria Branyas Morera, rođena u Kaliforniji, koja je sa 117 godina najstarija živuća osoba od januara 2023. godine, kao tajnu je istaknula sreću i dobru genetiku, ali je također napomenula kako svoje godine duguje i redu, miru, dobroj povezanosti s obitelji i prijateljima, povezanosti s prirodom, emocionalnoj stabilnosti, pozitivi te odmicanju od loših ljudi, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije