Predstavljamo strip: Asterix (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Predstavljamo strip: Asterix  (VIDEO)
Asterix i seoske glavešine
Priča o Asterixu počinje1959. godine, kada je u Parizu formiran dječiji magazin Pilote, u kome je Albert Uderzo započeo dva stripa. Jedan u suradnji sa Lierom, a drugi, za nas mnogo važniji, sa Reneom Goscinnyem. Radilo se o stripu Asterix le Gaulois (Asterix Gal), koji, u cijelosti, izlazi 1961. u skromnom tiražu od 6 hiljada primjeraka. Goscinny i Uderzo počeli su svoju suradnju još 1951. i u narednih 10 godina stvorili su nekoliko junaka, od kojih je najzapaženiji Oumpahpah.

Pri kreiranju Asterixovog lika, došlo je do nesuglasica između autorskog dvojca oko izgleda junaka. Uderzo je želio da Asterix bude ogromni ratnik, koji bi snagom rješavao sve probleme. Ipak, pobijedila je Goscinnyjeva ideja da Asterix bude simpatični, mali, lukavi ratnik, kojem su pridružili velikog i priglupog vjernog pratioca - Obelixa.

Asterix i Obelix

Postoji i stanovita igra riječi u imenovanju likova. Imena su formirana tako što je na duhovit korijen dodavan sufiks rix (keltska varijanta latinskog izraza rex-kralj). Također, samo ime Asterix je stvoreno tako sugeriše na zvjezdicu (asterisk - *) te su ga u nekim od prvih prijevoda kod nas prevodili kao Zvezdoja (Politika Ekspres, 1966.). Asterix je u narednim godinama preveden na preko stotinu različitih jezika i dijalekata, a imena ostalih junaka prilagođavala su se od zemlje do zemlje, pa čak i od izdavača do izdavača.

Naslovnica prvog stripa o Asterixu

Likovi Asterixovog svijeta
Asterix pripada žanru komičnog historijskog stripa, koji je i najpoznatiji žanr francuskog stripa na našim prostorima. Junaci priče su Gali - mali i lukavi Asterix i snažni, pomalo ograničeni, dobričina Obelix. Njihove avanture su smještene u 44. godinu prije nove ere, kada je cijela Galija bila pokorena od strane Rimljana. Naravno, strip kaže drugačije: "Cijela? Ne! Jedno selo nepokornih Gala i dalje se uspješno odupire osvajaču." Tom rečenicom je u posljednjih pola stoljeća počinjao svaki strip o hrabrim Galima.

Asterixovo selo

Ovo selo na obali Atlantika opkoljeno je sa četiri rimska utvrđena logora. Stanovnici sela se odupiru najezdi Rimljana zahvaljujući čarobnom napitku koji im spravlja seoski druid, a koji im daje nadljudsku snagu, tako da im je "tabanje Rimljana" omiljena zabava.

Čarobni napitak

Izuzetak u selu je Obelix, koji je je kao dijete upao u kazan sa napitkom i tako dobio doživotno sljedovanje (iako on stalno zahtijeva svoj dio, a druid ga uporno odbija). S druge strane, Rimljanima iz okolnih logora patroliranje oko njihovog sela predstavlja krajnje okrutnu kaznu, jer uvijek završe sa dobrim batinama.

Obelix upada u kazan

Avanture Asterixa i Obelixa često vode i van Galije, tako da su stizali i do Egipta, Britanije, Grčke, Španije, Korzike, Švicarske, Belgije, Njemačke, Norveške pa čak i do Indije i Amerike. Goscinny je tako svojim scenariom punim satire ismijavao karakteristike mnogih naroda, pa su mnogi prigovarali da je rasist, iako je on i same Gale prikazao kao sve drugo samo ne savršene. Zapravo je ismijavao ljudske mane karakteristične za različita podneblja, ali se nije ograničio samo na narodima. Nije štedio ni pojedine stvarne ličnosti te su mnogi likovi u stripu njihove karikature.Neke od njih su iz privatnih života Uderza i Goscinnyja, a ogromna većina ih je iz javnog života Francuske i ostatka svijeta, kao i iz kulturnih i umjetničkih djela svjetske baštine. Tako je u stripu sasvim normalna stvar naići na rimskog špijuna sa likom Seana Conerryja ili židova sa licem Gregory Pecka. Nisu rijetki ni Don Kihot, Frankensteinovo čudovište, Stan Laurel i Oliver Hardy, a redovnu porciju batine dobijaju pirati iz Lierovog stripa Riđobradi. Asterix ne bi bio što jeste bez svog satiričnog osvrta na stvarnost.


Omiljena galska zabava - mlaćenje Rimljana

Stalni junaci stripa su i seoski starješina koji vrlo drži do svog autoriteta, druid koji sprema čarobni napitak, seoski bard koji sve iritira svojim pjevanjem, kao i ostali stanovnici sela od kojih je svaki vrlo plastično dočaran kao živi lik, kako karaterno, Goscinnyjevom zaslugom, tako i fizički Uderzovom zaslugom (imena stalno variraju, ovisno od prijevoda). Neprijatelji su na prvom mjestu Rimljani te već spomenuti pirati, čiji brod bude potopljen u gotovo svakoj epizodi, a bilo je sukoba i sa Normanima, Gotima i Vikinzima.


Redovni epilog galskog susreta sa piratima

Strip je svoju ekspanziju doživio 1965. godine, objavljivanjem sa šeste epizode - Asterix et Cleopatre, tako da danas ukupni tiraž prelazi 300 miliona primjeraka Mnoge epizode su ekranizirane kao crtani i igrani filmovi, a 1989. godine je otvoren i zabavni park na periferiji Pariza.


Christian Clavier i Gerard Depardieu kao Asterix i Obelix u filmu Asterix i Obelix protiv Cezara

Dobri čika Uderzo

1977. godine Goscinny iznenada umro od srčanog napada u 51. godini života, ostavivši iza sebe scenario 24. Asterixovu avanturu Asterix chez les Belges. Od tada Uderzo radi i scenario i crtež, a iz poštovanja prema pokojnom prijatelju i dalje ga navodi kao scenaristu u novim epizodama. Pored brojnih priznanja, Uderzo je odlikovan i prestižnim ordenom francuske Legije časti, a njegov opus se danas koristi kao literatura na fakultetima umjetnosti širom svijeta. Zanimljiva činjenica je da je Uderzo daltonista.

Zbog Uderzove starosti i bolova u ruci, razmaci između dvije epizode Asteriksa su sve veći, a zakonski je regulisano da nakon njegove smrti nijedan crtač i scenarist ne mogu preuzeti rad na Asteriksu. Tada će i Asterix otići u zasluženu penziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije