Naučnici NASA-e zbunjeni misterioznim erupcijama na asteroidu Bennu

Radiosarajevo.ba
Naučnici NASA-e zbunjeni misterioznim erupcijama na asteroidu Bennu
Foto: NASA / Asteroid Bennu

OSIRIS-REx, letjelica NASA-e koja analizira asteroid Bennu, napravila je nevjerovatno otkriće koje je prilično "protreslo" naše dosadašnje znanje o ponašanju svemirske stijene.

Naime, prvi put u historiji zabilježeno je kako asteroid eruptira prašinu i kamenje, a letjelica je to dokumentirala čak 11 puta.

Dio prašine izbačen je u svemir, a drugi dio je zadržala orbita Bennua, tj. prašina se vraćala na površinu stijene.

Zanimljivo je da su najmanje četiri velika kamena ostala orbitirati oko Bennua, te se pretpostavlja da se formiraju mikro mjeseci.

U ovom trenutku, erupcije prašine postavljaju više pitanja nego što tim OSIRIS-REx ima odgovora. Porijeklo ovih erupcija i šta ih tačno pokreće ostaje - misterija.

"Otkriće ovih erupcija je jedno od najvećih iznenađenja u mojoj karijeri naučnika", izjavio je glavni timski Dante Lauretta, sa Univerziteta u Arizoni.

OSIRIS-REx letjelica stigla je u robitu Bennua u decembru 2018, sa zadatkom da studira stijenu u potrazi za dodatnim informacijama o porijeklu našeg svemira. Letjelica tek treba početi prikupljati uzorke stijene, koristeću svoju robo-ruku, ali se prikupljanje uzoraka pokazalo kao težak zadatak zbog količine velikih stijena na površini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije