Najbizarniji muzeji na svijetu

Radiosarajevo.ba
Najbizarniji muzeji na svijetu


Muzej starih vibratora


U danima koji su, srećom, davno iza nas, doktori su upotrebljavali vibrirajuće naprave za liječenje „histerije“, tadašnji najčešći zdravstveni problem žena. Histerijom se nazivao cijeli niz emocionalnih i mentalnih problema (isključivo) kod žena, a doktori su se svojski trudili da ga izliječe, ne birajući sredstva. Joani Blank osnovala je muzej Dobre vibracije u San Franciscu i tokom posljednjih decenija sakupila impresivan broj ovakvih starinskih vibratora. Na slici je model Hamilton Beach iz 1902. godine.

Muzej medicinskih devijacija Mütter

Ovaj muzej nalazi se u Philadelphiji i najpoznatiji je po zbirci lubanja i dijelova tijela s devijacijama. U njemu tako možete vidjeti voštanu figuru žene s rogom koji joj raste iz čela, zatim najveći kostur otkriven u Sjedinjenim državama, metar ipo dugo crijevo iz kojeg je izvađeno 20 kilograma fekalija, te ostatke tijela misteriozne Sapunske dame – žene čije se tijelo pretvorilo u tvar adiopocere.

Muzej toaleta Sulabh


U New Delhiju postoji muzej iz kojeg možete naučiti cijelu evoluciju nužnika i saznati za neke od najzanimljivijih primjeraka, starijih i novijih, širom svijeta. Osnivač muzeja je dr. Bindeshwar Pathak, koji je muzej pokrenuo ispred nevladine organizacije koja se bavi higijenom u Indiji, smjestio ga je tik pored svoje kancelarije.



Islandski falološki muzej

Falološki muzej smješten u gradu Husaviku sadrži kolekciju od oko stopedeset primjeraka penisa ili dijelova penisa koji su pripadali kopnenim i morskim sisavcima na Islandu. Posjetioci ovog muzeja mogu se upoznati sa primjercima penisa morskog psa, polarnog medvjeda, tuljana, morževa.



Muzej erotike

Muzej erotike, smješten u Parizu, pokrenuli su 1997. trgovci antikvitetima Alain Plumey i Jo Khalifa. U njemu možete naći umjetnička djela s erotskom tematikom iz različitih dijelova svijeta i historijskih perioda – od stare religiozne umjetnosti Indije, Japana i Afrike, pa sve do modernih erotskih umjetničkih djela. Ovaj muzej prostire se na pet spratova, a na jednom je dio posvećen bordelima 19. i 20. stoljeća.

Muzej kreacionizma

Ovaj golemi muzej nalazi se, dakako, u Americi i prostire se na 60.000 kvadratnih metara, a svrha mu je ubijediti posjetioce da je Zemlja stara 6000 godina i da je sve na njoj stvorio Bog. S tim u vezi, u njemu su predstavljeni začeci svemira, života, čovječanstva i ljudske historije u skladu sa doslovnim čitanjem Biblije, tj. Geneze. Stalna postavka muzeja kreacionizma odbacuje teoriju evolucije i uvjerava posjetioce da su Zemlja i svi oblici života na njoj – nastali u samo šest dana, te da su čovjek i dinosaurusi nekad lijepo živjeli skupa.

Muzej psihijatrije

U muzeju psihijatrije, Glore, smještenom u Missouriju, posjetioci mogu vidjeti historiju psihijatrijskog liječenja ljudi, kroz modele, reprodukcije i trodimenzionalne prikaze. Ovaj muzej je prilično zastrašujući budući da podsjeća da su neki od prvih oblika psihijatrijskog liječenja bili prebijanje štapovima ili toljagama, a da je za vrijeme srednjeg vijeka psihijatrijski tretman uključivao javna ponižavanja i bičevanje. Kasnije se prešlo na modernije tretmane, poput lobotomije, elektrošokova i različitih drugih vrsta fizičke pomoći psihičkim bolesnicima.



Britanski muzej kosilica za travu

Da, i ovo zaista postoji. Muzej kosilica za travu nalazi se u Lancashireu i sadrži kolekciju od oko 400 profesionalnih i eksperimentalnih kosilica koje na neki način otkrivaju i priču o tehnološkom razvoju u prethodnih nekoliko stoljeća. Tu su modeli kosilica iz kompanija koje se inače ne bave proizvodnjom opreme i mašina za vrt: Rolls Royce, Daimler, Perkins Diesel...

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije