Ella Fitzgerlad via Američka ambasada

Radiosarajevo.ba
Ella Fitzgerlad via Američka ambasada

U četvrtak, 22. aprila, u prostorijama Američke ambasade u Sarajevu, održano je jedno zanimljivo i korisno predavanje posvećeno jednoj od najznamenitijih imena jazz scene u Americi i šire, dami kojoj je s pravom dodijeljen i epitet ''prve dame pjesme''. Ona je to u svakome pogledu bila, svoju je pjesmu, i zapravo način izvođenja, približila mnogim slojevima ljudi, prevazilazeći tako rasne barijere i spajajući u vrijeme svoga djelovanja, od 30ih godina prošloga stoljeće pa gotovo do njegova kraja, još uvijek vidno razdvojenu bijelu i crnu populaciju. Njen doprinos američkoj, i popularnoj kulturi, bio je značajan, i neki su od radova i interpretacija ove umjetnice iz opusa Great American Songbook bili među prvim pločama koje su ustanovile pop album kao sredstvo ozbiljnijeg muzičkog istraživanja.

Dama je Ella Fitzgerald, a gospodin koji je o ovoj dami govorio sa prekookenske distance, sa drugoga, američkog, kontinenta bio je John Edward Hasse, višestruko poznat i priznat, čovjek iznimne biografije koju ispunjavaju mnogi njegovi radovi i dostignuća u oblasti muzike. Jedno od njih je i inicijativa da se mjesec april ustanovi kao mjesec jazza u njegovoj rodnoj zemlji, kao vrijeme u kojem bi se svake godine iznova odavala počast ovom naročitom žanru koji je iz okvira u kojima se razvio raširio svoju magiju i na ostatak ove naše prostrane planete.

Dr. Hasse je muzički historičar, pijanist, autor i producent. Kustos je segmenta američke muzike Smithsonian Nacionalnog muzeja američke historije, u sklopu kojeg je oformio i Smithsonian Jazz Masterworks Orchestra, već afirmirani i priznati big band. Autor je značajne biografije Duke Ellingtona, rada kojeg je The New York Times okarakterisao kao ''prvu istinski esencijalnu knjigu o Ellingtonu''. Urednik je knjige Jazz: The First Century, ilustrirane historije jazza, sa prilozima Tony Bennetta i Quincy Jonesa. Dao je svoj doprinos kreiranju sedam različitih enciklopedija, među njima prestižnim The New Grove Dictionary of Jazz i The New Grove Dictionary of American Music. Ekspert je i za američku muziku 20. stoljeća, i o toj je tematici diskutovao u više navrata u svim vrstama medija. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja, a imao je i dvije nominacije za Grammy. Veoma je popularan predavač, i svoje je programe prezentirao u Americi, Kanadi ali i Evropi, a u četvrtak je došao je red i na ovaj naš, mali ali vrijedan dio Evrope.

Teško je doprijeti u srce vrhunski osiguranog američkog odjela u Sarajevu, ali kada se konačno domognete male predavaonice u kojoj vas na ekranu  LCD monitora čeka gospodin Hasse, možete se opustiti i prepustiti priči koja započinje 1917 godine, kada je rođena Ella Jane Fitzgerald, ''prva dama pjesme''.

Bila je poznata po naročitoj čistoći tona, besprijekornoj dikciji, fraziranju i intonaciji, iznimnoj improvizacijkoj sposobnosti, a naročito scat pjevanju. Njena karijera je trajala čitavih 59 godina, i za njena trajanja je dobila čak 14 Grammy nagrada, te dvije ''predsjedničke'' - od Ronald Reagana je primila Nacionalnu medalju za umjetnost, a od George H. W. Busha Predsjedničku medalju za slobodu. No dugi i težak put je prešla Ella Fitzgerald do ovih najviših od svih visokih priznanja u Americi.

Nedugo nakon rođenja, njeni su se roditelji razveli, a kada je imala 15 godina umrla joj je majka. Ella je završila praktično na ulici, među tamnim svijetom bordela i mafije. Došla je i u sukob sa policijom nakon čega su je smjestili u popravni dom. Odatle je pobjegla i neko vrijeme živjela kao beskućnik, dok nije dospjela u sirotište za crnu djecu.

Svoj debi, pjevački, imala je 17. novembra 1934 godine u Apollo teatru u Harlemu, New York. Tamo je dobila priliku da se takmiči u jednom od ranih izdanja poznatih ''Amateur Nights'', i premda je željela zapravo da pleše na sceni, kako je ples bio njena prva ljubav, završila je pjevajući, i to u stilu američke pjevačice Connee Boswell, koja joj je bila uzor. Tako je Ella Fitzgerald dobila i svoju prvu nagradu, koja je upravo bila Prva - zaradila je njome 25$.

http://www.youtube.com/watch?v=XUYpUogn91U

Tako je sve krenulo. Fitzgerald je potom pjevala neko vrijeme u big bandu uz Chick Webba, dok 1942 nije odlučila započeti samostalnu karijeru. Za Decca etiketu, a kasnije Verve Records, snimila je mnoga izdanja, velikim dijelom okupljena u opus Great American Songbook, autora od Cole Portera do Duke Ellingtona. Tako je ušla i u mainstream vode, a popularnost joj je rasla i rasla.

http://www.youtube.com/watch?v=JUbx_wy5Elc

Ella Fitzgerlad je patila od dijabetesa, i 1993. godine su joj obje noge amputirane. Samo tri godine kasnije, preminula je od ove bolesti. Arhivski materijal i podaci o ovoj velikoj dami pjesme ostali su očuvani i zabilježeni upravo u Smithsonian Nacionalnom muzieju amričke historije. Pomenutih je mnogo, toliko da bi trebao gotovo nepregledan niz riječi da se samo nabroji sve što je Fitzgerald za života napravila, kada je u pitanju njen umjetnički i humanitarni rad, te doprinos američkoj kulturi.

Ostali su o tome da govore zvučni zapisi i uticaj koji se odrazio i još uvijek se odražava na mnoge interpretatore koji su uslijedili. Jedan od takvih zapisa je zasigurno i gotovo najprodavaniji - album Ella in Berlin, snimak live nastupa iz 1960 godine, tokom kojeg je ona zaboravila stihove pjesme ''Mack the Knife''. No, vrlo elegantno i dostojanstveno, kakva je i bila, kreativno improvizirajući, pjesmu je dovela do samoga kraja. Uz buran aplauz.

http://www.youtube.com/watch?v=YI5fU6ZbyaA

amra, radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije