! / Upravni sud Hrvatske donio odluku o Severininom sinu

10. 05. 2021. u 11:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ana Bokulić, bivša advokatica i radnica Centra za posebno starateljstvo, nezakonito je imenovana posebnim starateljem zajedničkom malodobnom sinu pjevačice Severine Kojić i srbijanskog poduzetnika Milana Popovića, presudio je Upravni sud Hrvatske.

Utvrđen je cijeli niz propusta zbog kojih je i Severina Kojić osporavala tu odluku jer je ona bila bitna u kasnijem sudskom postupku. Njihov sin je, naime, dodijeljen da živi s ocem temeljen mišljenja upravo Ane Bokulić. Severina je sada dobila satisfakciju, a određeno je da joj se mora platiti i određene sudske troškove. Presuda je otpremljena prošle sedmice, a donesena je 23. februara ove godine.

Upravni sud proveo je četiri usmene rasprave na kojima je, među ostalim, ispitao i Severinu i zaposlenice Centra za posebno starateljstvo te je pregledao svu dokumentaciju o prestanku određivanja bivše starateljice i određivanju nove.

Ana Bokulić više nije ni zaposlenica Centra za posebno starateljstvo, nego je sada zaposlena u Ministarstvu pravosuđa, piše Jutarnji.

Upravni sud zaključio je da je rješenje kojim je tadašnja posebna starateljica Dijana Vranaričić razriješena, a Ana Bokulić postavljena kao nova posebna starateljica nezakonito.

U tom je postupku Severina Kojić dva puta opravdala svoj nedolazak u Centar poslovnim obvezama i smatralo se da je to dovoljan razlog da se bez njenog daljnjeg sudjelovanja u postupku imenovanja posebne starateljice Ana Bokulić može odrediti posebnom starateljicom te je tako i učinjeno. Smatrali su da je ona "konzumirala" svoje pravo i da je više nisu dužni pozivati. Zastupnici Severine Kojić žalili su se na tu odluku, ali su i u žalbi bili odbijeni te su pokrenuli sudski spor koji je sad rezultirao povoljnim ishodom za Severinu.

"Sud smatra ovakvo postupanje prvostepenog tijela nezakonitim na štetu tužiteljice koja je time stavljena u neravnopravan odnos u odnosu na oca Milana Popovića te slijedom toga smatra nezakonitim i drugostepeno rješenje kojim je odbijena žalba tužiteljice protiv takvog prvostepenog rješenja. Po stavu ovog suda majka Severina Kojić je obligatorno morala biti uključena u postupak imenovanja nove posebne starateljice njenom malodobnom sinu i takvim postupanjem prvostepeno tijelo, Centar za socijalnu skrb Zagreb, Podružnica Maksimir, propustilo je ispuniti svoju dužnost iz članka 52 st. 2 Zakona o općem upravnom postupku, prema kojem je bilo dužno omogućiti stranci izjašnjavanje o svim okolnostima i činjenicama, odnosno isti članak je prekršilo", navodi se u presudi.

Nije bilo sporno da je dotadašnja starateljica trebala biti razriješena zbog odlaska na rad u Rijeku, a Ana Bokulić, koja se zaposlila u Centru, samu sebe je predložila i potpisala na prijedlogu Centra da bude posebna starateljica. Osim što je Severini bila sporna ta činjenica, u žalbi je navela kako je ona insistirala da dobije baš taj slučaj te da se Ana Bokulić na ročištu na Općinskom sudu ponašala kao advokatica Milana Popovića.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)