Na omotu albuma Beatlesa slučajno se našao turist u pozadini

Radiosarajevo.ba
Na omotu albuma Beatlesa slučajno se našao turist u pozadini
FOTO: Screenshot / Album Beatlesa
Naslovica za album Abbey Road legendarnih Beatlesa jedna je od najprepoznatljivijih u historiji muzike, a čini se kako je na njoj jedna od najboljih fotobombi ikada zabilježenih.

Na čuvenoj fotografiji liverpulske četvorke koja prolazi zebru u Londonu sasvim se slučajno našao i turist u pozadini.

Tokom godina fanovi Beatlesa na tom su omotu pronašli nekoliko "skrivenih" detalja, poput onog da je Paul McCartney bos ili parkirane VW bube s tablicama LMW 281F. No, obožavatelje kultnog benda najviše je zaintrigirao nepoznati muškarac u pozadini.

Nakon što je otkriven taj detalj, mnogi su se javili tvrdeći da su upravo oni muškarac na fotografiji. Iako nije sto posto potvrđeno, većina vjeruje kako je riječ o američkom turistu Paulu Coleu, koji se tamo našao potpuno slučajno.

U intervjuu iz 2004. godine za Daily Mirror, Cole je rekao da je na ulici čekao svoju ženu koja je istraživala muzej.

"Vidio sam dosta muzeja. Ostat ću ovdje i vidjeti što se događa vani", prisjetio se što joj je rekao.

"Počeo sam razgovarati s ljudima. Izašao sam vani i policajac je sjedio u policijskom autu. Počeo sam razgovarati i s njim. Bend je unajmio policajca da blokira saobraćaj dok završe snimanje, koje je trajalo ukupno desetak minuta, kako tvrdi fotograf Iain Macmillan. Sjećam se da smo unajmili policajca da blokira saobraćaj dok sam ja stajao na ljestvama i okidao fotografije", rekao je za The Guardian.

Bilo je to 8. augusta 1969. godine. Fotografija koju su odabrali bila je jedina u kojoj su imali noge u savršenoj V formaciji. S obzirom na to koliko je vremena uloženo u planiranje fotografije, pravo je malo čudo da se na njoj pronašao nepoznati čovjek u pozadini.

"Slučajno sam digao pogled i vidio te tipove koji su prolazili cestu kao pačići", rekao je Cole te dodao da ih je prozvao hrpom čudaka jer su izgledali poprilično radikalno za to doba.

Gospodin Cole je tek nakon šest mjeseci, kad se vratio u Ameriku, shvatio čemu je prisustvovao. Slučajno je vidio omot albuma i odmah se prepoznao. "Rekao sam djeci: Uzmite povećalo i vidjet ćete me", prisjetio se.

Nažalost, Cole je rekao kako nikad nije ni preslušao album te nije znao ni jednu pjesmu Beatlesa. Preminuo je 2008. u dobi od 98 godina, a neki još uvijek špekuliraju je li na fotografiji uopće bio on. No, čak i ako nije, poprilično je sigurno kako je riječ o jednoj od najboljih fotobomba svih vremena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije