Skandal uoči finala Eurosonga: Žiri ove zemlje diskvalifikovan!

Radiosarajevo.ba
Skandal uoči finala Eurosonga: Žiri ove zemlje diskvalifikovan!
PrtScr / Nastup Bjelorusije

Pravi skandal izbio je nakon što su članovi žirija iz Bjelorusije u jednom intervjuu otkrili kako su glasali, zbog čega je žiri ove zemlje diskvalifikovan i nije imao mogućnost glasanja u finalu.

Evropska radiotelevizijska unija raspustila je bjeloruski žiri za ovogodišnji Evrosong nakon što su u srijedu, dan nakon prve polufinalne večeri, u intervjuu za bjeloruski portal Tut otkrili kako su glasali.

"Gotovo jednoglasno smo odlučili troje pobjednika. Generalno gledajući, nismo imali puno razilaženja oko prvih šestoro, sedmoro. Onda je trebalo da odlučimo ko će biti između osmog i desetog mjesta. Mozgali smo oko deset minuta", izjavio je Valerij Prigun, predsjednik žirija, piše Srpskainfo.

Otkrivanje glasova strogo se protivi pravilima Evrovizije zbog čega je donijeta odluka da se pomenuti žiri raspusti.

"U skladu s pravilima glasanja na Evrosongu, EBU je preduzeo sve potrebne radnje i raspustio bjeloruski žiri za finale Evrosonga 2019", stoji u EBU-ovoj izjavi za portal Eurovoix.


Članovi bjeloruskog žirija u intervjuu su otkrili kako je Angelina Mikulskaja svoj glas dala Australiji. Valerij Prigun dao je svoj glas Estoniji, Češkoj i Gruziji. Treća članica žirija, Olga Rižikova, smatrala je kako su najbolje pjesme imale Estonija, Gruzija, Australija i Češka. Artem Mihalenko nije rekao ko su mu bili favoriti, ali je komentarisao nastupe Gruzije i San Marina, dok je Anastasija Tihanovič istakla Gruziju, Češku, Sloveniju, Estoniju, Grčku i Australiju.

Bjelorusija je, inače, takmičenje završila na pretposljednjem mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije