Dražen Galić Škodra objavio "ovogodišnju pjesmu"

0
Radiosarajevo.ba
Dražen Galić Škodra objavio "ovogodišnju pjesmu"

Savremenik sarajevske grupe Major i prijeratnih Letu Štuka, Dražen Galić Škodra je predvodio sarajevski demo bend Festival, a autor je i brojnih pjesama koje su poslije snimili drugi popularni bendovi (Atentat, Erogene zone).

Na samom kraju 2020. godine objavio je i novu pjesmu Ukradeno vrijeme, a o čemu pjesma govori, Škodra kaže: 

"U pjesmama na albumu - Linija , izrazio sam  bojazan da su vrijednosti do kojih mi je stalo u raskoraku sa društvenim kretanjima , gdje  mediji kroz opštu praksu u zamjenu za vrijednosti koje bi doprinijele jačanju i njegovanju kulture u urbanim sredinama, forsiraju aktove koji služe lažiranju karaktera realnosti.

Rijetki mediji se oglašavaju nekomercijalnom umjetničkom etikom, jer je nepoželjna, tj. neprofitabilna, zbog  poltiike  koja umjesto da unaprijedi ideje progresa u promjenama kojim težimo, forsira estradnu patetiku, kroz šund kojim profitira.

Bez fokusa na probleme u vremenu gdje  slabo ko umije izraziti se prema uzroku i posljedicama kriziranja, danas pazeći iste medije svjedočimo nespremnost da se suočimo s vlastitom realnošću na način kako bi današnje mlade snage upozorili na opasnost koja dovodi u pitanje njihov opstanak i budućnost.

U koliko zalaganjem i usmjerenjem ne prihvatimo izazov promjena u časovima pogubljenja elemenata kulturnih vrijednosti koje pomažu u kreiranju identiteta i čine da iskoračimo jedinstveno i dalje, ostaćemo prepušteni nemoći da se prihvatimo odgovornosti da postavimo svoje ciljeve, ne mimoilazeći se sa sjenkom u očima vlastite budućnost; otkuda i  “Ukradeno Vrijeme“ , - ovogodišnja pjesma!"


Kao bend Škodra 2019. godine objavio je i prvi album Linije, te nastupao u u sarajevskim klubovima Cinemas (Sloga), Jazzbina, Route 66 i mostarskom Abraševiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije