Put hodočasnice Kolinde

Zija Dizdarević
Put hodočasnice Kolinde
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Kolinda Grabar-Kitarović

Dolazak predsjednice Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu Kolinde Grabar Kitarović najavljivan je medijski kao službena posjeta. Kada se predsjednica svih Hrvata obrela najprije u Komušini, opština Teslić u Republici Srpskoj, objavljeno je tumačenje da je čelnica hrvatske države došla na poziv nadbiskupa vrhbosanskog Vinka Puljića kao vjernica.

Ako je samo vjernica što će joj poziv? I otkad to vjerski poglavari pozivaju šefove država u posjetu u zemlji u kojoj nemaju nikakvih državničkih ingerencija, pa makar, kao, u njima vide samo vjernika, u ovom slučaju vjernicu, kako reče kardinal?

Zavjet šutnje - Teško da je šefica hrvatske države - kao notorna pričalica, sklona egzibicionističkim manirima - došla u BiH prvenstveno kao samozatajna vjernica posvećena poslanju i magiji Djevice Marije. Mada je, uz ostalo, htjela poslati poruku da je tu prisutna samo kao skrušena katolkinja Hrvatica među 900 hrvatskih žitelja, kojih je prije rata bilo deset puta više. Istina, tamo je bilo hiljade drugih vjernika uključivši i one iz dijaspore.

Kardinal Puljić i vjernica Grabar Kitarović - prije svete mise u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije u Komušini - razgovarali su iza zatvorenih vrata. Očito nije riječ o ispovjednici. Pa da li je u redu da tako visoki svećenik bude "iza zatvorenih vrata" s vjernicom van ispovjednice? Nije. Predsjednica i nadbiskup pričali su o političkim pitanjima od zajedničkog interesa, vjerovatno, uz nazočnost povjerljivih svjedoka.

U Komušini je Grabar Kitarović dobila zahvalnicu neznano zašto. Najavljena je bila i posjeta predsjednice iz susjedstva gradovima u srednjoj Bosni. O tome ne bi vijesti bilo da to predsjednica nije željela ili novinarima nije zanimljiva šuteća KGK. Svoje predizborno hodočašće Grabar Kitarović je završila u Rijeci, prisustvujući svetkovini Velike Gospe na trsatskom svetištu. Ni tamo nije htjela odgovarati na pitanja novinara. Prije mise nakratko se srela sa riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem.

Koruptivno domoljublje - Kolinda Grabar Kitarović mogla bi se označiti simbolom mnogo čega. Njena protukandidatkinja za mjesto šefice Republike Hrvatske, Dalija Orešković u razgovoru s kolegom Farukom Vela za ovaj portal "počastila" je KGK novom sintagmom. Kao bivša čelnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Orešković je podsjetila da je omiljeni pjevač HDZ-a i aktuelne hrvatske predsjednice Thompson iz crnih stranačkih fondova dobio pola miliona eura i dodala: " Tu je i čitav niz drugih slučajeva koji su za mene slika koruptivnog domoljublja, domoljublja koje predstavljaju HDZ i Kolinda Grabar-Kitarović kao predsjednički kandidat". Dakle, sada je KGK i simbol koruptivnog domoljublja.

U međuvremenu je Visoki prekršajni sud u Zagrebu kaznio sa 510 kuna pjevača Marija Rosu zbog pokliča Za Dom spremni. Pjesmu s tim sloganom Marko Perković Thompson izvodi redovno. Ostaje da se vidi da li će zagrebački sudski presedan postati obaveznim i za Perkovića i za sve druge koji budu rabili taj ustaški usklik.

"Thompson je za Veliku Gospu nastupio u Širokom Brijegu izvodeći svoj domoljubni repertoar sa najprovokativnijim pjesmama. E tamo je siguran od bilo kakve kazne. KGK nije bila ni tu, ni u Međugorju, niti bilo gdje u bastionu tvrdih hadezeovaca - zapadnoj Hercegovini". 

Smatrala je to oportunim u ovoj fazi predizbore kampanje. Njen hodočasnički zavjet šutnje je inovacija u izbornim nadmetanjima. Zlobnici bi rekli da joj je inače pametnije da šuti. Istina, mnoge izjave KGK, ne samo u posljednje vrijeme, bile su i neki verbalni ispad. Omiljena su joj islamofobična kazivanja vezana uz BiH.

Nije baš državnički pristojno to što je šefica susjedne države boravila ovdje a da se ni nije ni kurtoazno srela sa kolegama iz Predsjedništva BiH. Očito je i to smatrala sasma neprikladnim za predsjedničku kampanju.

I ovaj boravak KGK u BiH svjedoči o arogantnom odnosu državnika i političara iz susjednih zemalja prema bh. državi. Oni su navikli da švrljaju po Bosni i Hercegovini kad im je i kako im je volja. Dijelove BiH gdje žive njihovi sunarodnjaci smatraju i svojim političkim prostorima na koje gledaju i kao na glasačke kutije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije