Against The Wind

Elvis J. Kurtović
Against The Wind
Facebook / Bob Seger
Dobro došli u kolumnu koja nas uči da nema potpuno negativnih ljudi, na šta podsjeća izjava Sir Alex Fergusona koji je jednom za Jose Mourihna rekao: "Koji kučkin sin... Ali, svaki put mi nakon utakmice pokloni bocu izvrsnog portugalskog vina..."

Moj doprinos razvoju demokratije kod nas

Bliže se izbori i mora se odmah ići s rubrikom u kojoj se hvalim i foliram. Sad svi imaju neke kampanje, teško je od njih doći do riječi, a i malo je vremena da se skrene pažnja na prvog koji je napisao tekst pjesme u pop-rock stilu za jednu političku stranku i kandidata.

A to sam, ko biva - ja!

Narodnjaka za "demokrate" je bilo i prije mene, ali mislim da, kada je u pitanju rap i hip-hop muzika, vaš kolumnista i njegova pjesma snimljena pred prve višepartijske izbore u Bosni i Hercegovini treba da ostane zabilježena u svim sjećanjima na razvoj demokratije kod nas.

Šta da radim, i ja se uklapam u tendencije govora "za vrijeme mog mandata ostvareni su veliki rezultati... bla bla bla..."

Ako ste preživjeli moju kolumnu u kojoj se hvalim kako sam naš prvi internet kolumnista...

Elvis J. Kurtović: Naš prvi internet kolumnista

... izdurajte i ovo s pjesmama za izbore, jer ide pjesma na kraju!

Približavali su se prvi demokratski izbori i jedan menadžer koji je dugovao nekoj političkoj stranci pare za poslovni prostor predložio im je da im "kompenzaciono" odradi promotivnu turneju s pjevačima.

Mene je našao kao naivčinu da mu džaba napišem pjesmu ("nije to tebi neki problem!") koju će otpjevati neki popularni pjevač, po mogućnosti Dino Dvornik.

Na kraju su se odlučili za Ramba Amadeusa, koji je promijenio muziku, odrepovao s mojom malenkosti (opa, kako smo postali skromni usred foliranja!) , sačuvao snimak iz 1990. i kasnije ga objavio na jednoj kompilaciji. Tako da je ta prva "izborna pjesma" sačuvana za istoriju!

Zato pred ove izbore mogu da se foliram i preporučim pjesmu svim profesorima i studentima koji pročavaju razvoj demokratske misli kod nas:

Sve moje jeseni su tužne

Preminuo je kompozitor Žarko Petrović, čovjek koji je s nepune 23 godine napisao evergrin "Jesenja elegija" (Sve moje jeseni su tužne). Jedna moja jesenja kolumna upravo se tako zvala.

Pripremajući svoje emisije na Radio Sarajevu, jedna "big band verzija sa solom na trubi" ove pjesme jako mi se dopala, primijetio sam da je nema na youtubeu pa sam je za potrebe kolumne i budućih generacije tamo uploadao:

Elvis J. Kurtović: Sve moje jeseni su tužne

Slično sam uradio i kada je umrla Jadranka Stojaković.

Primijetio sam da na youtube nema (po meni) najbolje verzije "Što te nema" pa je vaš "old school youtuber" montirao jedan klip o Jadranki u kome se može čuti i ova verzija. Koju slobodno možete pustiti nekom strancu kao primjer "naše narodne muzike u modernom aranžmanu".

Elvis J. Kurtović: Što te nema i Sve smo mogli mi

O visokom školstvu

Svjedoci smo razvoja visokog školstva po manjim mjestima, a u stara vremena postojala su samo "isturena odeljenja Univerziteta u Sarajevu". Tako se jednom dvije ugledne profesorice iz Sarajava vraćale sa svoje tezge iz Doboja i tražile slobodna mjesta u kupeu voza.

"Ulazite babe, ima mjesta, bolje da ste vi sa mnom nego neki muški da mi se šlepaju!", primila ih je u kupe mlađa žena u mini suknji, upadljivo našminkana i "nakinđurena".

Ispostavilo da je to neka Maca, pjevačica narodne muzike, koja je cijelim putem do Sarajeva pričala i hvalila se tihim profesoricama.

Kad je došlo vrijeme rastanka pjevačica se sjetila da priupita ove dvije čuvene profesorica Univerziteta u Sarajevu, čime se one bave u životu.

"Mi smo profesorice..."

Na to je glamurozna Maca saosjećajno pogledala dvije imućne ali neupadljivo obučene žene i sažaljivo im rekla:

"Ma vidim ja sa da ste vi neki prosvjetni radnici..."

Spremam se da ukradem

Nakon tugaljive rubrike o prosvjetnim radnicima u okviru naše stare dobre rubrike "Spremam se da ukraden" nameračio sam se na poznatu pjesmu "Against the Wind", naslovnu numeru istoimenog albuma Bob Seger & The Silver Bullet Banda iz 1980. Posebno sam "bacio pik" na stihove:

"The years rolled slowly past
And I found myself alone
Surrounded by strangers I thought were my friends
Found myself further and further from my home..."

Jedna od dobrih stvari kod krađe tuđih pjesama je što ne poznajem ni strane jezike, ni akorde i note, pa pjesma pri prelasku u moje vlasništvo postaje neprepoznatljiva, poput prefarbanog ukradenog auta.

Umalo da napišem "intelektualno vlasništvo" ali ne smatram sebe intelektualcem pa neću...

Već sam u svojim ranijim tekstovima promišljao o temi "da li je autorstvo nad muzikom i tekstovima narodnjaka intelektualno vlasništvo"!?

Posebno je to bilo izraženo u kolumnama koje su imale naslove popularnih pjesama iz tog muzičko žanra:

Elvis J. Kurtović: Vesele su moje depresije

Elvis J. Kurtović: Imali smo, nismo znali

Elvis J. Kurtović: Prođi sa mnom ispod duge

Elvis J. Kurtović: Bila mi je jedna topla zima

Ipak, naslov današnje kolumne bit će "protiv vjetra" (naslovljavanja kolumni po narodnjacima u cilju povećanja čitanosti).

Neće imati ni naslov u fazonu "Autor prve izborne pjesme" mada sam se na početku malo hvalio svojim doprinosom razvoju demokratije kod nas.

Bit će naslovljenja po rock baladi koju sam u okviru "priprema za krađu" slušao u originalu, zatim živoj verziji, pa sam slušao kako je pjevaju Johnny Cash, Waylon Jennings, Willie Nelson i Kris Kristofferson (The Highwaymen).

No, neću vas previše opteretiti svim verzijama. Ne očekujem ni da mi pomažete, "držite merdevina" - samo gledajte kako ja kradem i ne pričajte naokolo.

Znači, slično kao i Žarko Petrović, tako je i Bob Seger u mladim danima napisao pjesmu koju bi trebao pjevati stariji čovjek jer pri kraju kaže:

"I'm older now but still running against the wind..."

Zato sam vam izabrao ovu najnoviju verziju "Against The Wind", gdje sada već vremešnom autoru Bob Segeru, koji se malo umorio 38 godina pjevajući ovu pjesmu, pripomaže mlađi kolega Jason Aldean, inače rođak našeg Al Dina:

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije