BiH pala na 109 mjesto globalne liste konkurentnosti

Radiosarajevo.ba
BiH pala na 109 mjesto globalne liste konkurentnosti

foto: radiosarajevo.ba

Bosna i Hercegovina je pala za dva mjesta na globalnom indeksu konkurentnosti sa 107 na 109 mjesto u konkurenciji od 131 zemlje. Iza nas su države poput Ugande i Kambodže, poručeno je u srijedu na promociji pokazatelja globalnog izvještaja o konkurentnosti (Global Competitiveness Report) u Sarajevu.

„Dobra vijest je da, kad se govori o stanju mira, cijeli region je u porastu i BiH već treću godinu zaredom raste na globalnoj ljestvici mira. Zvuči paradoksalno, dakle sa ekonomske tačke gledišta „idemo niz brdo“, dok sa druge strane naša država bilježi porast unutrašnje stabilnosti. Ono što je za očekivati u slijedećoj godini, po istraživanjima su socijalne tenzije i težak izlaz iz ekonomske krize“, kazao je jedan od autora izvještaja, Zlatko Lagumdžija.

"Bosna i Hercegovina na listi globalne konkurentnosti u period od 2004. do 2005. godine se nalazila na 98 mjestu. Glavni kočničar ekonomskog napretka naše države je komplikovano ustavno uređenje koje ne privlači strane investicije i ključne reforme koje koči politički establišment radi svojih privatnih interesa", poruka je predstavnika OHR-a.

Vrijeme za akciju

“Postojeće sistem uređenja države je jedan od glavnih faktora, zbog kojeg je BiH ovako loše rangirana na lisiti”, kazao je prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, Raffi Gregorian.

Podizanje kompetitivnosti odnosno konkurentnosti, te i ukupne sistemske uređenosti i stabilnosti postaje sve veći imperativ i praktično ključni efikasan odgovor na ekonomske, razvojne, i na kraju, na socijalne problem, navodi se u izvještaju.

“Želim da apelujem na sve vlade u našoj državi, da iskoriste izvještaj i krenu u akciju”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić.

Velike i male ekonomije

Zbog recesije svjetske ekonomije velike ekonomije i multilateralne organizacije su u proteklih godinu dana pokušavale naći nove finansijske inicijative koje će ublažiti povećanje nezaposlenosti i pad investicija. Ti su se mehanizmi pokazali manje ili više uspješni ali se još više ukazala potreba za reformama svjetskih finansijskih institucija.

Manje, a naročito male, ekonomije su se nastojale zaštititi u sklopu globalnih mjera za izlazak iz krize, ali i same uviđaju da se lokalne mjere ne mogu završiti samo na štednji i “domaćinskom” poslovanju, navodi se u izvještaju.

Izvještaj o konkurentnosti i ukupnoj uređenosti zemalja

Ova publikacija proširuje prošlogodišnji izvještaj novim istraživanjima, te objedinjuje rezultate različitih, značajnih i najnovijih svjetskih studija i izvještaja o kompetitivnosti kao i izvještaja koji govore o ukupnoj uređenosti zemalja i o njihovom prosperitetu.

U izradi izvještaju učestvovali su:p rof. dr Zlatko Lagumdžija, prof. dr Božidar Matić, prof. dr Boris Tihi, doc. dr Željko Šain te MIT Centar – Centar za menadžment i informacione tehnologije Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu i Regionalni ekonomski forum za Jugoistočnu Evropu iz Sarajeva.

goran, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije