Agencija za bankarstvo FBiH o mogućnosti rasta kamatnih stopa u BiH

1
F. V.
Agencija za bankarstvo FBiH o mogućnosti rasta kamatnih stopa u BiH
Arhiv / Rast kamatnih stopa u BiH

Nakon što je Evropska centralna banka najavila da će narednog mjeseca donijeti odluku o početku povećanja kamatnih stopa u eurozoni, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućnosti „prelijevanja“ tog trenda i na našu zemlju, portal Radiosarajevo.ba zatražio je komentar iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Prije svega podsjećaju kako „nivoi kamatnih stopa se formiraju na tržištu, kao rezultat odnosa ponude i potražnje za novcem“.

„Promjenjive kamatne stope su obično vezane za referentne stope. U ovim okolnostima ne može se govoriti o nekontroliranom rastu referentnih stopa, jer se one formiraju kao rezultat planskih mjera vodećih centralnih banaka, prije svega Evropske centralne banke. Kod kredita ugovorenih sa fiksnom kamatnom stopom, ista se ne može jednostrano promijeniti od strane banke“, naveli su iz Agencije za bankarstvo FBiH za Radiosarajevo.ba.

Dali su živote za odbranu Sarajeva: Godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžica i saboraca

Dali su živote za odbranu Sarajeva: Godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžica i saboraca

Inflatorna kretanja

Kako dodaju, inflatorna kretanja su rezultat niza ekonomskih mjera, ali i poremećaja na tržištima.

Danas smo svjedoci inflatornih pritisaka koji nastaju kao rezultat zastoja u lancima snabdijevanja, odnosno povećanja cijene energenata, hrane i drugih roba, ali i ekspanzivne monetarne politike u periodu pandemije. Povećanje referentnih stopa može se desiti kao rezultat djelovanja u svrhu obuzdavanja inflacije, ali u mjeri koja neće ograničiti rast ekonomija EU i eurozone. Na trenutnu inflaciju u BiH najveći uticaj imaju negativna makroekonomska kretanja u EU i posljedica je prelijevanja inflacije iz Evropske unije i svijeta“, dodali su.

Smatraju „da moguće promjene u nivoima kamatnih stopa ne mogu ugroziti platežnu sposobnost većine klijenata“.

„Promjene u nivoima stopa, kada i ako se dese, neće biti dramatične. Dodatno, stabilnost našeg sistema potencijalno odgađa značajnije efekte koji se prenose sa drugih tržišta. Ključni rizici su vezani za efekte inflatornih kretanja i zastoje u snabdijevanju energentima i drugim robama“, upozoreno je.

Ne postoji razlog za zabrinutost

Agencija za bankarstvo Federacije BiH, zaključili su, insistira na dosljednoj primjeni odredbi Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i transparentnosti kod ugovaranja i svake izmjene koja je predviđena ugovornim uslovima.

„Također, upućujemo i na potrebu pravovremenog i potpunog informisanja klijenata o svakoj značajnoj izmjeni uslova kreditiranja. Napominjemo da u ovom trenutku ne postoji razlog za zabrinutost kada je u pitanju rad banaka u FBIH“, kazali su nam iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Prema raspoloživim podacima Centralne banke BiH blizu 900 hiljada građana koristi kredite banaka, od čega je 7,68 milijardi KM nenamjenskih potrošačkih kredita, a 1,4 milijarde KM su stambeni. Također, raste broj kredita kod mirkokreditnih organizacija čiji uvjeti kreditiranja nisu toliko strogi. Na kraju prošle godine zaduženost građana kod ovih finansijskih organizacija je tako iznosila 1,25 milijardi KM i veća je za skoro 86 miliona KM u odnosu na godinu ranije, što govori o sve težim uvjetima života.

Otud normalno je raste zabrinutost bh. građana zbog mogućnosti povećanja kamata. Posebno nakon rasta inflacije i opadanja vrijednosti novca i kupovne moći građana, čija primanja već dugo ne rastu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije