Novi zemljotres pogodio Haiti

Radiosarajevo.ba
Novi zemljotres pogodio Haiti

Foto: AP

Glavni grad Haitija Port-au-Prince ponovo je pogodio zemljotres jačine 4,5 stepena po Richteru, objavio je Američki geološki institut. Epicentar potresa bio je nedaleko od grada na dubini od 10 kilometara, prenosi Srna.

Nakon razornog zemljotresa jačine sedam stepeni Rihtera, koji je prošlog utorka pogodio Haiti i u kojem je gotovo potpuno uništen glavni grad, više od trideset naknadnih potresa registrovano je ovoj karipskoj državi.

Naknadno podrhtavanje tla izazvalo je paniku među preživjelima koji žive na ulicama razorenog grada.

Vlasti Haitija su saopštile da je u razornom zemljotresu poginulo je između 100 000 i 200 000 ljudi, te da je do sada pronađeno 50 000 leševa ispod ruševina.

Svjetski mediji i agencije navode da je na pomolu prava humanitarna katastrofa.

SAD potpisale su u subotu bilateralni sporazum s Haitijem o preuzimanju nadzora nad aerodromom u Port-au-Princeu, kojim bi se trebali stvoriti uslovi za sigurnu dopremu međunarodne humanitarne pomoći.

Portparol State Departmenta Filip Krouli rekao je da bi promet na aerodromu uskoro mogao dostići kapacitet od 90 aviona dnevno.

Vezano: Haiti: Do hrane vatrenim oružijem

U Leoganeu uništeno 90 posto zgrada

Prizor koji su novinari na Haitiju zatekli oko grada Leoganea u kojem je bio epicentar potresa, opisali su kao apokaliptičan, prenosi Fena.

Uništenje uzorkovano u epicentru tokom potresa koji se dogodio u utorak na Haitiju još je dramatičnije od uništenog glavnog grada Port-au-Prince. Deseci hiljada osoba živi na otvorenom, a stanovništvo je u šoku, javio je BBC.

Preživjeli u glavnom gradu, očajni su dok čekaju pomoć, ali prizor koji je BBC-ev novinar Mark Doyle zatekao u okolini grada Leoganea opisao je kao apokaliptičan. Stanovnici tog grada, 12 kilometara udaljenog od Port-au-Princea, utočište su pronašli u okolnim poljima šećerne trstike.

"Ovdje ne stiže nikakva pomoć, nema hrane, vode, niti doktora", rekao je jedan stanovnik.

UN procjenjuje kako je u Leoganeu oštećeno 90 posto zgrada.

"Grad je u samom epicentru potresa, i mnogi su poginuli", kazao je David Orr, glasnogovornik UN-ovog Svjetskog programa za hranu i dodao: "Ovdje je uništena gotovo svaka kuća. Vojska govori o oko 20.000 do 30.000 mrtvih, dodao je Orr. Iako mnogo pomoći stiže na Haiti, teško ju je distribuirati zbog oštećenih cesta."

Katastrofa na Haitiju je najteža sa kojom se suočava UN

Prema ocjenama Ujedinjenih naroda, zemljotres na Haitiju do sada je najteža katastrofa sa kojom se suočila svjetska organizacija, piše Deutche Welle.

Vezano: UN: Potvrđena pogibija šefa misije na Haitiju Hedija Annabija

Kako su saopštili predstavnici UN-a u Ženevi, rad spasilačkih službi je teži nego nakon cunamija koji je 2004. pogodio Aziju. Američki predsjednik Barack Obama i njegovi prethodnici George Bush i Bill Clinton objavili su nakon sastanka u Bijeloj kući osnivanje predsjedničke fondacije za pomoć Haitiju.

"Mi znamo da se naš napor da pomognemo Haitiju neće mjeriti danima i nedjeljama, nego mjesecima i godinama", rekao je tom prilikom Obama.

Haiti će danas posjetiti generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon.

Vezano:
Haiti: Sukobi na ulicama
Zašto je Haiti zemlja katastrofa?
Haićani leševima blokiraju ulice
Iz glavnog zatvora na Haitiju pobjeglo 4.000 zatvorenika
SAD: Odobren privremeni azil za ilegalne imigrante iz Haitija
Otvoren humanitarni telefon za pomoć Haitiju
Međunarodna konferencija o Haitiju možda u martu
Haiti: Kontroverze o broju žrtava potresa
Haos, bijeda i očaj na Haitiju
Potres na Haitiju rušio zgrade, veliki broj žrtava (VIDEO)


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak