Armenski genocid pogoršao odnose SAD-a i Turske

Radiosarajevo.ba
Armenski genocid pogoršao odnose SAD-a i Turske
Armenska siročad ukrcavaju se na brod u Istanbulu i odlaze za SAD

U odnosima SAD i Turske došlo je do zahlađenja nakon što je odbor za vanjsku politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojio rezoluciju u kojoj se stradanje Armena u Otomanskom carstvu naziva „genocidom“.

Obamina bojazan

Rezolucija je usvojena tijesnom većinom (23 glasa za i 22 protiv) uprkos apelima administracije predsjednika Baraka Obame članovima odbora da ne glasaju za taj dokument jer bi on mogao da uvrijedi Tursku i naruši američko-turske odnose, prenosi Srna.

U rezoluciji se stradanje više stotina hiljada Armena u Otomanskom carstvu tokom Prvog svjetskog rata naziva genocidom i od Obamine administracije je zatraženo da se ta činjenica uzme u obzir prilikom vođenja vanjske politike.

O dokumentu, koji nema obavezujući karakter, sada bi trebalo da se izjasni Predstavnički dom Kongresa, a ishod glasanja je neizvjestan.

Odbor za vanjsku politiku je i 2007. godine usvojio tekst u kojem se stradanje Armena naziva genocidom, ali pod pritiskom tadašnjeg predsjednika, Georgea Buša mlađeg, ta rezolucija nije stavljena na glasanje u Predstavničkom domu.

Turska priznaje samo sud historije


Turska je tada povukla svog ambasadora u Washingtonu na konsultacije i zaprijetila da bi američkoj avijaciji mogla da uskrati pristup jednoj od turskih vazduhoplovnih baza, koje su bile od ključnog značaja za američko angažovanje u Iraku.

Turska odlučno negira da je nad Armenima počinjen genocid i insistira da zaključke o događajima iz tog vremena treba da donose historičari, a ne političari.

Ankara je ponovo povukla ambasadora iz Washingtona i u saopštenju navodi da osuđuje usvajanje rezolucije.

U saopštenju turske vlade ocjenjuje se da rezolucija "osuđuje turski narod za zločin koji nije počinio", i da bi odluka vanjskopolitičkog odbora američkog Kongresa mogla da naruši američko-turske odnose i da nanese štetu tek započetom procesu normalizacije odnosa između Turske i Armenije.

Armenija i Turska su, poslije višedecenijskog neprijateljstva, u oktobru prošle godine, uz posredovanje Švicarske, postigle sporazum o otvaranju međusobne granice i uspostavljanju diplomatskih odnosa.

Međutim, sporazum, tek treba da bude ratifikovan u parlamentima dvije zemlje, i kako navode pojedini turski poslanici, rezolucija usvojena u odboru američkog Kongresa mogla bi da zakomplikuje ratifikaciju u turskom parlamentu.

Prema riječima predstavnika Bijele kuće, predsjednik Obama je 3. marta telefonom razgovarao sa turskim predsjednikom Abdulahom Gulom i apelovao da se što prije ratifikuje sporazum sa Jermenijom, prenose agencije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak