Tadić: Nikada nećemo podržati referendum o podjeli

Radiosarajevo.ba
Tadić: Nikada nećemo podržati referendum o podjeli


Glavni zaključak trilateralnog sastanka u Karađorđevu jeste da se mora poštovati princip nemiješanja u unutarnja pitanja drugih država, te međusobna podrška BiH, Srbije i Turske na putu u Evropsku uniju.

Ovo je potvrđeno na trilateralnom sastanku u Karađorđevu predsjednika Srbije Borisa Tadića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, bošnjačkog i hrvatskog člana Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, te predsjednika Turske Abdulaha Gula.

Tadić: Nezaobilazno je pomirenje

Predsjednik Srbije je naveo da je na skupu dogovoreno da se odnosi tri zemlja unapređuju i razvijaju u političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu, kao i da će poseban podsticaj biti dat oblasti nauke.

Tadić je istakao da je pitanje pomirenja nezaobilazno za bolje odnose naroda, a to znači osudu svih ratnih zločina, isti odnos prema svim osumnjičenim za ratne zločine, koji treba da budu izručeni pravosudnim institucijama domaćim ili međunarodnim.

Tadić se nada da će u prvoj polovni ove godine posjetiti BiH, pošto je danas dobio poziv. On je istakao da je ovo trilateralni sastanak, a ne neka međunarodna konferencija o BiH i rješavanju problema u BiH.



Ne podržavamo referendum o podjeli

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija nikada neće podržati referendum koji bi vodio podjeli Bosne i Hercegovine i na bilo koji način doveo u pitanje integritet te zemlje.  

Na pitanje novinara o referendumu koji je Republika Srpska raspisala o Tužilaštvu i Sudu BiH, Tadić je rekao da se ne želi miješati u bilo šta što je unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine i što se tiče interesa njenih građana. 

Tadić je rekao da bi se eventualnim miješanjem u unutrašnje stvari BiH prešla "crvena linija" i ponovile neke greške iz prošlosti. Na pitanje da li čvrst stav Srbije o poštovanju integriteta BiH znači i promjenu dosadašnje politike o specijalnim vezama Srbije sa RS-om, Tadić je rekao da Srbija želi da sarađuje sa svim institucijama u Bosni i Hercegovini. 

Radmanović: Balkan iz 21. vijeka

Radmanović je rekao da je na bilateralnom sastanku članova Predsjedništva sa Tadićem kontantovano da razne vrste optužnica iz Hrvatske i Srbije protiv državljana BiH stvaraju političke probleme u BiH.

Prema njegovim riječima, konstatovano je da je zbog toga potreban trilateralni sastanak kako bi se izbjegli takvi politički problemi, ne zalazeći u pravnu oblast, jer svi moraju odgovarati za ratne zločine.

On je naveo da su na ovom sastanku prisustvovala sva tri člana Predsjedništva i da je njihovo opredjeljenje mir, stabilnost, razumijevanje, dobrosusjedski odnosi, što se pokazalo i danas na susretu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je zaključio da ovakvi susreti i dogovori o budućnosti znače da svi žele Balkan 21. vijeka, potpuno različit od onog iz 20. ili 19. vijeka, i da Balkan bude oaza mira.




Turski predsjednik je izjavio da je želja lidera tri zemlje da pojačaju međusobnu saradnju i da se ide u smjeru rješavanja gorućih problema, uz poštovanje principa nemiješanja u unutrašnje stvari, očuvanja principa poštovanja suvereniteta i integriteta, kao i nastavak pozitivne atmosfera jačanja saradnje i bolje budućnosti.

Gul je rekao da mu je želja da se cijeli region okupi u NATO-u i EU, pod jednim kišobranom, navodeći da "Balkan nije na kraju Evrope, nego je srce Evrope" i da je cilj da se nekadašnje poprište preinači u region zajedništva.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je današnji trilateralni sastanak u Karađorđevu bio prilika da se Srbija i BiH, u prisustvu Turske, na neki način "obračunaju sa zlim duhovima i vampirima prošlosti".


Komšić: Obračun sa zlim duhovima prošlosti
 
"Mislim da smo se danas u Karađorđevu obračunali sa zlim duhovima i vampirima prošlosti. U tom smislu, dogovorili smo inicijativu da ovakav trilateralni sastanak bude održan između BiH, Srbije i Hrvatske o temama koje će se odnositi na ratne zločine, optužnice, te hapšenja građana tri države u inostranstvu", rekao je Komšić novinarima nakon trilateralnog sastanka Srbije, BiH i Turske.
 
Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Karađorđevu da je lično posredovao između sukobljenih bošnjačkih struja u Sandžaku da se izmire i zauzmu jedinstven stav u onome šta hoće da ostvare u Srbiji.
 
"Rekao sam im jasno da mi više ne dolaze u Sarajevo u odvojenim posjetama. Želim da vidim sukobljene strane izmirene i da su prije bilo kakvih kontakata sa mnom zauzele jedinstven stav o onome što žele u Sandžaku, u Srbiji", rekao je Izetbegović novinarima poslije trilateralnog sastanka šefova država Srbije, Turske i članova Predsjedništva BiH.

Zašto Karađorđevo

Predsjednik Srbije je objasnio da je Karađorđevo izabrano kao mjesto sastanka da bi se kreirala bolja budućnost, jer su se u ovom mjestu ranije donosile neke i dobre, ali i loše odluke.

Za 17.00 sati planiran je susret tročlanog Predsjedništva BiH sa Gulom, a predviđeno je i izdavanje zajedničkog saopštenja.

Više od sto novinara iz Srbije, BiH i Turske pratilo je ovaj samit. Dogovoreno je da će naredni sastanak biti održan u Sarajevu. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak