Srbija bojkotuje Nobelovu nagradu

Radiosarajevo.ba
Srbija bojkotuje Nobelovu nagradu


Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, na zahtjev Kine, dalo je instrukcije diplomatskim predstavnicima u Oslu da ne prisustvuju dodjeli Nobelove nagrade za mir koja je ove godine dodeljena kineskom disidentu Liu Siaobou, pišu Elektronske novine.

Kako prenosi BBC, Kina i još 18 zemalja, među kojima je i Srbija, nisu prihvatile poziv da prisustvuju ovoj ceremoniji, koja će se održati u petak, 10. decembra.

Osim Kine, dodjeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, naveo je Nobelov komitet.

Izaslanici tih zemalja će izostati sa ceremonije iz različitih razloga, navedeno je u saopštenju, koje su prenijele svjetske agencije. Komitet je, također, saopštio da je Kina vršila pritisak bez presedana na strane diplomate u Oslu da bojkotuju ovaj događaj.

Peking je poslao pisma ministarstvima vanjskih poslova i ambasadama u kojima je apelovao na diplomate da ne dođu na dodjelu, upozoravajući na posljedice koje će snositi oni koji podrže Liua. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je pristalice dodjele ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Lioa "klovnovima" koji izvode farsu, prenijele su svjetske agencije.

Kineske vlasti su ljutito reagovale na odluku Nobelovog komiteta da nagradu dodeli Liu i stavile su njegovu suprugu i kolege u kućni pritvor kako ne bi mogli da otputuju u Oslo na uručivanje nagrade. Nobelov komitet je odluku o dodjeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu donio u oktobru zbog njegovog zalaganja za ljudska prava i demokratiju u Kini.

Liou (54) se nalazi na odsluženju zatvorske kazne od 11 godina zbog subverzivnih aktivnosti.

Posljednja odluka srbijanskog ministarsatva spoljnih poslova aktuelizovala je pitanje spoljnopolitičke orijentacije zemlje i stvarnog razloga izostanka sa ceremonije. Iz spiska zemalja koje bojkotuju dodjelu nagrade može se vidjeti da je ili riječ o nedemokratskim režimima koji, poput Kine, imaju problema sa sosptvenim disidentima ili o zemljama koje se nalaze pod snažnim uticajem Pekinga.

Ostale 'čudne' odluke Srbije

Srbija je i ranije pokazivala zavidan nivo servilnosti prema zahtjevima koji su dolazili iz Pekinga što je naročito došlo do izražaja tokom Vlade Vojislava Koštunice kada je na zahtjev kineske ambasade u Beogradu otkazana projekcija filma 'Ljetna palata'. Taj kineski disidentski film u režiji Ye Loua trebalo je da otvori festival Novog autorskog filma 2006. godine, ali je neposredno pred početak projekcije iz ambasade Kine u Beogradu stigao dopis organizatorima u kojem su upozoreni da je taj film "strogo zabranjen u Kini" i zamoljeni da ga ne prikažu, zarad, kako je navedeno, "očuvanja dobrih bilateralnih odnosa".

Srbijanska diplomatija je i kasnije, pod upravom Vuka Jeremića i njegovog klana, donosila čudne odluke rukovođena pogrešnim kriterijima savezništava u odbrani iracionalnog teritorijalnog integriteta na Kosovu. Tako je Srbija u novembru 2008. godine bila jedina evropska država koja je u UN glasala protiv Rezolucije o stanju ljudskih prava u Iranu. Tu rezoluciju su, inače, predložile zemlje EU čijem članstvu zvanični Beograd navodno teži. U oba slučaja odluke su pravdane podrškom tih zemalja teritorijalnom integritetu Srbije.

e-novine.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak