Spomenik azerbejdžanskom diktatoru u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Spomenik azerbejdžanskom diktatoru u Beogradu


Tašmajdanski park u Beogradu bogatiji je za spomenik pokojnom predsjedniku Azerbejdžana Hajdaru Alijevu, kojeg su zajednički otkrili predsjednici te države i Srbije, Ilham Alijev i Boris Tadić, ali je javnost ostala uskraćena za izvjesne informacije o pokojnom Alijevu, piše Deutsche Welle.

Vanjskopolitički analitičar i novinar Boško Jakšić za DW kaže da je Hajdar Alijev prosto govoreći bio diktator starog sovjetskog kova, koji je zemljom sa prekidima vladao više od 30 godina, a na vlast se, nakon što je Azerbejdžan povratio nezavisnost od Sovjetskog saveza, vratio vojnim udarom.

“Ovo je spomenik srpskom strateškom poltronstvu. I ako ne danas, neko će sutra morati da se pita šta usred glavnog grada zemlje, koja stalno sanja o Evropskoj uniji, znači spomenik čovjeku o kome ovdje niko ništa i ne zna. Ali, svakako znaju oni koji su ga za šaku dolara postavili na pijedestal. Tako sutra neko može da skupi pet miliona dolara i da traži da dižemo spomenike strateškim partnerima, kao što su Josif Visarionovič, ili Mao Ce Dung, ili Idi Amin Dada“, kazao je Jakšić.


Spomenik diktatoru u Beogradu

Podsjećanja radi, Azerbejdžan je Srbiji ponudio dva miliona eura za rekonstrukciju Tašmajdanskog parka, ali uz uslov da bude postavljen spomenik Hajdaru Alijevu.

Branka Šesto, koja je od 2001. do 2004. godine predvodila projekat Komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Azerbejdžanu, za DW kaže da je vladavinu Alijeva karakterisao progon i tortura političkih neistomišljenika, branilaca ljudskih prava, kao i sveopšta korupcija. Na vlasti ga je naslijedio sin, koji je sada boravio u Beogradu, a koji je vlast osvojio na izborima 2003. godine koje je OEBS proglasio izrazito nedemokratskim.

Prema riječima Branke Šesto, u naftom i gasom bogatom Azerbejdžanu u izobilju živi dva posto Alijevu bliskih ljudi, dok ostatak zemlje grca u bijedi. Sam mlađi Alijev vlada uz pomoć porodičnog klana. Zbog toga je, smatra Branka Šesto, ovo neukusan potez srpskih vlasti.

Ako je ikome za utjehu, parkove nazvane po Hajdaru Alijevu već su ranije dobili ukrajinski Kijev i rumunski Bukurešt, komentar je DW-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak