Rezolucija o Srebrenici: Semantičke igre

Radiosarajevo.ba
Rezolucija o Srebrenici: Semantičke igre

Srpska javnost sa interesovanjem čeka da vidi kakvu će rezoluciju o Srebrenici usvojiti Parlament Srbije.

Vladajuća Demokratska stranka pokušava da dođe do kompromisa između parlamentarnih stranaka najrazličitije orijentacije - od bivših Miloševićevih socijalista, dakle onih koji su uime Srbije donosili ratne odluke 90-ih, do Nikolićevih naprednjaka, novopečenih evropejaca, koji su se otcijepili od Šešeljeve Radikalne stranke koja je harala po ratištima u Bosni i Hrvatskoj.

Jelena Trivan iz Demokratske stranke rekla je za Radio Slobodna Evorpa da još nije počeo konkretan rad na dokumentu o Srebrenici. Rezoluciju treba da predloži grupa poslanika i to se još nije desilo, tvrdi ona, ne zbog nesporazuma, već zbog toga što postoje neke prethodne parlamentarne obaveze.

Nema koncenzusa oko termina


Javnost je inače, obaviještena da nema političkog konsenzusa oko termina koji će biti upotrijebljen u osudi onoga što se dogodilo u Srebrenici.

„Opet imamo proklamovane branitelje Srba i branitelje žrtava, sa jedne i sa druge strane. Suština deklaracije nije to, nego da pokažemo da oba pola Srbije, da cijela Srbija jednako osuđuje zločin", kaže Jelena Trivan.

"Riječ genocid je pravni termin. Ja, obično, kada kvalifikujem zločine koji su se dogodili u prošlosti, dajem im zajedničko ime - zločin. Srebrenica je kvalifikovaa u Međunarodnom sudu pravde kao genocid a zločin je jedan opštiji naziv koji koristimo i za druge zločine koji nisu dobili takvu pravnu kvalifikaciju. I to je sve", dodala je.

Nenad Prokić iz Liberalno demokratske stranke koja ima jasan stav - treba osuditi srebrenički genocid, kaže o tome šta se događa u Parlamentu:

„Pregovara se, koliko ja nezvanično znam, da li će biti upotrijebljen termin zločin ili genocid sa teritorijalnim organičenjem i mislim da će to pokaziti postoji li zrelost srpskog društva i institucija da se suoči sa onim što je rađeno u ime srpskog naroda proteklih 20 godina. Mislim da smo jedino mi iz LDP-a spremni da prihvatimo odluku Međunarodnog suda pravde u terminu koji je tamo naznačen."

Kacin: Srbija šalje poruku da jedina ne razumije šta se događalo

Jeljko Kacin podsjeća da se u Rezoluciji Evropskog parlamenta odaje pošta svim žrtvama Zapadnog Balkana i da je to urađeno upravo da bi se Beogradu olakšalo njeno usvajanje.

"Parlamenti Makedonije, Crne Gore i Hrvatske su usvojili tu evropsku rezoluciju", podseća Kacin:

„E, sad ako Srbija misli da je to jedina zemlja Zapadnog Balkana koja se, na neki način, odvaja od toga, ona samim tim šalje poruku da ne razumije šta se događalo u bliskoj prošlosti. Jer, imamo samo jednu odluku samo jednog suda i ta govori o genocidu u Srebrenici.“

Nenad Prokić iz proevropske liberalne partije na koju, između ostalih manjih partija, može pasti odluka o sudbini tog dokumenta ako dođe do raskola u Parlamentu, smatra da rezolucija Evropskog parlamenta obavezuje Srbiju koja želi da postane deo evropske zajednice koju on naziva ‘novom domovinom’:

“Ja ne znam da se o tome može raspravljati. da li se može raspravljati o tome da buduća država u koju treba da uđemo treba da promijeni svoju Rezoluciju, jer mi nismo spremni da taj termin podnesemo? Ako nismo spremni, ne treba tamo ni da ulazimo.”

Evropski parlament je 15. januara prošle godine usvojio Rezoluciju o Srebrenici.

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak