Različite reakcije na Josipovićevu posjetu Bleiburgu

Radiosarajevo.ba
Različite reakcije na Josipovićevu posjetu Bleiburgu
Prvi hrvatski predsjednik u Bleiburgu (Foto: Predsjednik.hr)

Nedjeljna posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Bleiburgu izazvala je različite, često oprečne reakcije. Jedni se načelno slažu da je riječ o vrijednom koraku ka ublažavanju unutarnjih hrvatskih sporova i liječenju trauma iz Drugog svjetskog rata.

Nevine žrtve i ustaški vojnici

Drugi, opet, Josipoviću zamjeraju što se nije „zaustavio“ na nevinim žrtvama kod Križnog puta u Hrvatskoj i Sloveniji i što je otišao pred spomenik na Bleiburškom polju, koje smatraju simbolom neoustaštva i obnove NDH.

„Mislim da smo, evo, zatvorili jednu priču, naravno, da će se povjesničari još dugo baviti, ne samo Bleiburgom nego i Drugim svjetskim ratom u cjelini, ali mislim da bi Hrvatska politika trebala zaključiti Drugi svjetski rat i da bi se trebala okrenuti budućnosti Hrvatske,“ izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u nedjelju nakon polaganja vijenca na spomenik na Bleiburškom polju.

Tamo su se u maju 1945, u bijegu pred partizanima, predale hiljade ustaških vojnika i vojnika drugih poraženih vojski s područja ondašnje Jugoslavije, nad kojima je kasnije Titovi partizani počinili zločine, ne štedeći ni civile.

Pupovac: Bleiburg nije mjesto stradanja

Povjesničar Ivo Banac smatra da je važno što je upravo Josipović prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio Bleiburg, jer to nisu učinili ni Tuđman ni Mesić.

„Naravno, Josipović se i 'amortizirao' kako bi zaštitio svoj 'lijevi bok , on je sa sobom odveo i predstavnike SAB-a i predstavnike SDSS-a,“, dodaje Banac.

Naime, u odavanju počasti bleiburškim žrtvama s hrvatskim su predsjednikom u mjestu Tezno u Sloveniji, gdje je pobijeno od 15-20 hiljada uglavnom pripadnika ustaško-domobranskih jedinica, ali i hrvatskih civila, bili i predstavnici Saveza antifašističkih boraca Hrvatske i saborski zastupnik iz redova srpske manjine Milorad Pupovac, no, oni nisu željeli produžiti s Josipovićem za Bleiburg, jer kako su izjavili „nemaju tamo što tražiti“, piše Slobodnaevropa.org.

"Sasvim je jasno da Bleiburg nije mjesto stradanja, Bleiburg je mjesto obnove ideologija koje su htjele oživjeti one vrijednosti i ona shvaćanja koja su i dovela do ovakvih zločina“, kazao je Pupovac.

Goldstein: Ovim ništa nije riješeno

Poznati publicist i antifašista Slavko Goldstein smatra da je odlazak Josipovića na ova mjesta vrijedan korak u „liječenju traumatskih mjesta i rana koje još uvijek tište ovo društvo“.

„Mislim da će taj korak imati odjeka, ali time nije završena rasprava niti konfliktna situacija“, dodaje Goldstein.

Nakon mirotvornih inicijativa i poteza u Bosni i Hercegovoni hrvatski je predsjednik, zaključuje kolumnist Marinko Čulić, očito smatrao da i u samoj Hrvatskoj treba završiti s sporovimna o Bleiburgu, na žalost, cijela stvar nije dobro osmišljena:

„Previše je tu otvorenih stvari da bi čovjek mogao staviti ruku u vatru, kako je to nekakav čin koji će definitivno staviti točku na prijepore oko Bleiburga, a najmanje da će to biti jamstvo Hrvatske kao moderne države“, kaže Čulić za portal Radija Slobodna Evropa.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak