Radnički protesti u Srbiji

Radiosarajevo.ba
Radnički protesti u Srbiji

Foto: AFP

Dok iz Vlade najavljuju zakon kojim će regulisati pitanje štrajkova, protesta i plata u javnom sektoru, Srbijom se širi novi talas štrajkova koji prijete, navode analitičari, potpunim slomom sistema pa i izazivanjem vanrednih izbora. Vlast je riješena da ne popusti pod pritiscima zaposlenih u javnom sektoru koji izlaze sa novim zahtjevima za povećanje prošle godine zamrznutih plata.

Sa juga Srbije iz Kuršumlije radnici nekoliko privatizovanih preduzeća blokiraju put Niš – Priština, uz podršku zdravstvenih radnika, lokalnih funkcionera, ali i srednjoškolaca.

Na drugom kraju države, u Novom Sadu, od ponedjeljka štrajkuju zaposleni u javnim i komunalnim preduzećima , nezadovoljni odlukom gradskih vlasti da im smanji plate za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U istim trenucima, u Beogradu, Sindikat medicinskih sestara i zdravstvenih radnika prijeti preduzimanjem “drastičnih mjera” ukoliko ne dođe do preispitivanja odluke o smanjenju broja zaposlenih u zdravstvu.

A taman što su radnice “Raške” iz Novog Pazara poslije skoro 50 dana prekinule štrajk glađu, direktorka Specijalne bolnice “Zlatar” u Novoj Varoši Vesna Herera, smijenjena je dan nakon što je ispred Vlade Srbije najavila da će ona otpočeti štrajk glađu.

Doktorka Herera protestuje zato što je broj postelja u bolnici sa 300 smanjen na 30.

Također, samo u utorak, radnici Veterinarske ustanove “Glutin” iz Padinske skele počeli su štrajk glađu, zahtijevajući od Ministarstva poljoprivrede pokretanje proizvodnje i isplatu 49 zarada. Dok su oni počinjali gladovanje, oko 200 zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu okupilo se na protestu ispred zgrade Vlade Srbije, zahtijevajući preispitivanje odluke da se broj zaposlenih u toj ustanovi smanji za četvrtinu.

Mase na ulicama se gomilaju za sada neujedinjene u protestima. Ali, vrlo lako do toga može doći, procjenjuje predsjednik sindikata “Nezavisnost” Branislav Čanak, i to sa posljedicama koje mogu biti nesagledive:

“Ako bi se postigla određena masovnost to bi moglo čak da vodi i u prijeveremene izbore. Ja se bojim da iza takve želje stoje određene političke aktivnosti koje su sasvim sigurno iza zavjese predstave koju mi gledamo.”

Štrajkove u privatnim preduzećima trebalo bi rješavati od slučaja do slučaja, kazala je direktorka Biznis info grupe Biljana Stepanović. Negdje je riječ o preduzećima koje su novi vlasnici potpuno upropastili, a negdje su problem radnici koju ne mogu da se odviknu od samoupravljanja.

Rješenje koje bi zadovoljilo gladnu masu Vlada još nije pronašla, dijelom i zato što je drugu sedmicu koncentrisana na rješavanje zahtjeva onih koji gladni nikako nisu, ili kako bi rekla Biljana Stepanović:

“Ako postoji neko ko je zaštićen u ovoj zemlji onda su to oni.”

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak