Poznato više informacija o kretanju Ratka Mladića

Radiosarajevo.ba
Poznato više informacija o kretanju Ratka Mladića


Najtraženiji optuženik za ratne zločine u Evropi, bivši general bosanskih Srba Ratko Mladić najvjerojatnije se skrivao po stanovima nebodera Novog Beograda uz pomoć grupice najvjernijih pristaša, objavio je The New York Times.

Mladić, koji je već 15 godina u bijegu, sada je izgleda, pišu, "sazrio za hapšenje". Ali, list upozorava kako bi omekšavanje stava EU o tome da Srbija neće u Uniju dok ne uhapse Mladića, otvara pitanje hoće li on ikada biti uhapšen.

"Znamo daleko više o kretanju Ratka Mladića, nego do prije nekoliko mjeseci kada smo imali podatke o njegovom kretanju do decembra 2005. godine i kada nam se trag o njemu gubio zaključno sa februarom 2006. godine", kazao je za srbijanski Blic ministar Rasim Ljaljić, predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom.

U tekstu New York Timesa, pod naslovom "Zaštitnici u Srbiji blokiraju potragu za osumnjičenim za ratne zločine", list se poziva na neimenovanog istražitelja koji je tokom 2008. godine motrio stan u kojem se krio najtraženiji haški bjegunac i koji tvrdi da on nikad nije napuštao stan, čak ni da ode do parka, pa je to bilo kao da je u kućnom pritvoru.

Zbog uspjeha potrage Ljaljić je odbio dati više informacija o kretanju Mladića, ali je odbio i komentarisati navede lista New York Times da je jedan istražitelj motrio na haškog bjegunca koji se krio u stanu na Novom Beogradu tokom 2008. godine.

Tužilac Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, potvrdio je da je 2008. godina "najviši" datum koji se do sada spominjeo u javnosti, kada je riječ o saznanju srpskih službi o kretanju Ratka Mladića. Vekarić je dodao da mu nije poznato da je neki istražitelj motrio na Mladićev stan 2008. godine, ali da je to moguće, objavio je Blic.

U članku Timesa se nabrajaju i Mladićeva zlodjela, od odgovornosti za pokolj 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995., opsade Sarajeva u kojoj je ubijeno 10.000 ljudi, od kojih je 3.500 djece. List ističe kako je upravo pritisak na Beograd putem članstva u EU, najefikasniji po pitanju uhapšenja Mladića, ali velike su naznake kako ministri vanjskih poslova EU-a u idući ponedjeljak u Luxembourgu neće tražiti njegovo hitno hapšenje, već će omogućiti Srbiji da uđe u pristupni proces koji neki u Evropi smatraju ključnim za stabilnost Balkana.

radiosarajevo.ba


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak