Na hiljade stanovnika Balkana ugroženo poplavama

Radiosarajevo.ba
Na hiljade stanovnika Balkana ugroženo poplavama

Obilne kiše prouzrokovale su poplave širom Bosne i Hercegovine. Alarmantno stanje je u gradovima na rijeci Drini, od Foče do Višegrada. Situacija u Mostaru i u istočnoj Hercegovini tokom noći bila je teška. Poplave su zabilježene i na području Sarajeva, Zenice, Bihaća i Bijeljine.

Podrinje najugroženije

Stanje na području općina gornjeg Podrinja krajnje je alarmantno. Poplavljene su sve općine od Foče do Višegrada i nizvodno. Prema posljednjim informacijama, i dalje traje evakuacija stanovništva iz najugroženijih područja, a na svu sreću do sada nije bilo ljudskih žrtava. U općini Goražde rijeka Drina izlila se iz korita i u samom centru grada, javljaju nadležne službe.

U općini Foča, u kojoj je zbog poplave struja isključena za više od 1.000 domaćinstava, sinoć je proglašeno izvanredno stanje.

Izvanredno stanje obrane od poplava proglašeno je danas i na području općine Bijeljina, a najugroženija je Mjesna zajednica Janja. Civilna zaštita ove općine procijenila je da će protok Drine biti još veći. Trenutno je poplavljeno oko 200 kuća i trebalo bi početi evakuiranje ljudi, kazao je bijeljinski načelnik Mićo Mičić.

Stanje je alarmantno i u nekoliko naselja u općini Čapljina. Oko 80 domaćinstava u njima okruženo je vodom, a od toga u 30 je voda prodrla u podrumske prostorije, izjavio je načelnik Općine Čapljina Smiljan Vidić.

I Neretva nabujala


U Konjicu je došlo do plavljenja priobalnih naselja. Građani su prijavili klizišta na lokalnim i regionalnim putevima. Trenutno kiša pada, ali nivo Neretve opada. Izvanredno stanje od poplava na snazi je u općinama Ljubuški i Posušje.

Usljed snježnih i kišnih padavina vodostaj rijeka i u Unsko-sanskom kantonu je u stalnom porastu. Najkritičnije je u bihaćkoj općini, gdje je vodostaj Une od protekle noći porastao u prosjeku za 60 centimetara. Ugroženo je područje Kulen Vakufa, gdje je voda ušla u nekoliko kuća u središtu naselja.

U Srednjoj Bosni također kritično

Na području Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka je u toku noći naglo rastao, tako da je vodostaj rijeke Bosne porastao za jedan metar u odnosu na juče.

U Sarajevskom kantonu stanje na području općine Trnovo se postupno normalizira, a rijeka Željeznica opada i povlači se u svoje korito. Tokom prethodne noći imali su 17 evakuacija čamcima, uglavnom djece, starijih osoba i invalida. Inače, u ovom kantonu stanje na klizištu kod HE ''Bogatići" kod nepromijenjeno u odnosu na prethodne dane - nije bilo novih pomjeranja tla, niti objekata.

U Srbiji ugroženi podrinski gradovi


Pred nabujalim Drinom i Limom evakuisano je ugroženo stanovništvo u Prijepolju, Ljuboviji i Priboju a vatrogasno-spasilačke ekipe su na terenu i pomažu mještanima. Poplave su ozbiljno ugrozile i gradove u regionu, javlja Slobodna Evropa.

Osim Lima koji ugrožava Prijepolje, u porastu su i Drina i Sava, pa su ugrožene i opštine Užice, Šabac, Loznica, Bogatić i Koceljeva. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da je trenutno najteža situacija u Ljuboviji.

“U toku noći došlo je do novog poplavnog talasa i povećanja vodostaja koji je izazvao ugrožavanje više od 300 kuća i oko 1400 stanovnika u mjestima Vogan, Kasice i Stara Ljubovija, gdje je ugrožena i industrijska zona. Evakuisano je oko 30 domaćinstava koji se trenutno nalaze kod rođaka i prijatelja, voda u tim mjestima nije za piće i trenutno Sektor za vanredne situacije obezbjeđuje cisterne sa pitkom vodom”, kaže Marić.

Angažovana je mehanizacija i stanovništvo radi na podizanju brane od vreća sa pijeskom kod Đurinovačkog potoka, gdje postoji opasnost da Drina poplavi naselje sa oko 200 kuća.

Na lice mjesta upućen je specijalni tim za poplave iz Beograda. Pomoć stiže i iz Sremske Mitrovice i Šapca.

Nizvodno od Loznice ugroženo je tridesetak domaćinstava, za koja je u pripremi organizovano izmještanje sa tog područja, a nekim stambenim objektima voda također prijeti.

Protok Drine na brani Hidroelektrane Perućac jedanaest puta je veći od uobičajenog, a prema prognozama, biće premašen.

Poplave u Hrvatskoj i Albaniji


Probleme sa poplavama ima i Hrvatska, a kako javljaju tamošnji mediji, najteže je u Metkoviću, gdje se izlila rijeka Neretva.

Brojni putevi na području opštine Podgorica u Crnoj Gori su neprohodni, a stambeni i pomoćni objekti u zetskim selima poplavljeni.

Jaka kiša pogodila je i sjevernu Albaniju, pa su se mnogi dijelovi Skadra našli pod vodom, a preduzimaju se mjere kako bi se pomoglo ugroženim građanima.

slobodnaevropa/radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak