Legija progovorio o ubistvu novinara Ćuruvije

Radiosarajevo.ba
Legija progovorio o ubistvu novinara Ćuruvije

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da je Milorad Ulemek Legija progovorio o ubistvu Ćuruvije, što je bilo ključ za hapšenja.

On je dodao da su Radomir Marković, Miroslav Kurak, Milan Radonjić i Ratko Romić izvršioci ubistva Ćuruvije.

Srbija: Bivši šef DB-a uhapšen zbog ubistva Slavka Ćuruvije

Radisavljević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije potvrdio hapšenje bivših pripadnika DB Ratka Romića i Milana Radonjića, koji su osumnjičeni za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije.

"Do novih detalja koji su otkriveni došlo se uz pomoć svedoka koji je rešio da progovori. Radi se o Ulemek Miloradu. On je odlučio da progovori o ovom ubistvu. Želeo bih da napomenem da je to svedočenje bilo bezuslovno... Nikakvih benefita nije dobio, a govorio je veoma iscrpno o ovom slučaju", rekao je Radisavljević.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni za taj zločin su i šef DB-a Radomir Marković i pripadnik posebne službe obezbjeđenja u DB-u Miroslav Kurak. Tužilaštvo je će pokrenuti istragu protiv njih, a kako je naveo tužilac - uskoro će biti podignuta i optužnica.

Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim će biti raspisana međunarodna potjernica.

Prvi potpedsjednik Vlade srbije Aleksandar Vučić je izjavio da postoje još dva svjedoka ubistva Slavka Ćuruvije pored Milorada Ulemeka Legije.

"Hteo bih da se izvinim građanima Srbije i porodici Slavka Ćuruvije što su morali 14 godina da čekaju da se oni za koje sumnjamo da su učestvovali u ubistvu Ćuruvije konačno privedu pravdi", rekao je Vučić.

Predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić rekao je da je ovo veliki dan za slobodu novinarstva u Srbije jer bez kažnjavanja onih koji su napadali novinare nema te slobode.

Podsjetimo, bivši operativac Državne bezbjednosti (DB) Ratko Romić, kao i bivši načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, optuženi za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije, uhapšeni su u Beogradu.

Vlasnik Dnevnog telegrafa i nedjeljnika Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999, na Vaskrs, u vrijeme agresija NATO na tadašnju SRJ.

Ubica je u njega ispalio 17 metaka, u pasažu ispred ulaza u zgradu u Svetogorskoj 35, u kojoj je Ćuruvija stanovao i u kojoj se nalazio dio poslovnih prostorija njegovog Dnevnog telegrafa.

Nekoliko dana ranije u Politici ekspres, dnevniku koji je tada izlazio, a nešto kasnije ugašen, Ćuruvija je optužen da je "izdajnik koji je priželjkivao bombe".

Nakon pada režima Slobodana Miloševića istraga je utvrdila da su Ćuruviju danonoćno pratili pripadnici Državne bezbjednosti i da su iznenada, nekoliko minuta uoči ubistva, povučeni sa "zadatka".

Na osnovu zahtjeva Specijalnog tužilaštva istražni sudija je saslušao više od 100 predloženih svjedoka.

Pored ostalih, saslušano je i 27 "pratilaca", pripadnika DB, niz bivših funkcionera te službe, obavljeno je medicinsko-balističko veštačenje, a prikupljeni su i drugi materijalni dokazi.

Brat ubijenog Slavka Ćuruvije, Jovo, obratio se izvjestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Jelku Kacinu, navodeći da je tortura režima Slobodana Miloševića protiv njegovog brata počela 1998, nakon usvajanja novog Zakona o informisanju, a da je pojačana poslije govora Slavka Ćuruvije pred Helsinškom komisijom, u Kongresu SAD, 10. decembra 1998.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak