Gotovina i Markač krivi za udruženi zločinački poduhvat

Radiosarajevo.ba
Gotovina i Markač krivi za udruženi zločinački poduhvat

Dvojica hrvatskih generala krivi su, između ostalog, za udruženi zločinački poduhvat, odnosno protjerivanje Srba sa teritorija Hrvatske, 1995. godine. Ante Gotovina, prvostepeno, osuđen je na 24 godine zatvora, a u to mu je uračunato skoro šest godina pritvora. Mladen Markač je osuđen na 18 godina zatvora, dok je Ivan Čermak Oslobođen.

Sažetak presude
 
Akcija Oluja vođena je u ljeto i jesen 1995. godine, njome je totalno vojno slomljena vojska Republike Srpske Krajine, protjerano je 150.000 Srba, ubijeno 600 civila i uništeno 22.000 kuća.

 
Hrvatska javnost podijeljena je oko ove presude. Većina je smatra prekrajanjem historije i promjenom karaktera Domovinskog rata, u kojem su Srbi okupljeni oko Republike Srpske Krajine vodili separatističku politiku.

Po presudi, operacija "Oluja" u ljeto 1995. bila je udruženi zločinački poduhvat, na čelu s predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, smišljen da protjera srpsko stanovništvo iz Hrvatske, što je bio navod optužnice. 
 
Franjo Tuđman je namjeravao da naseli Hrvate u Krajinu i osigurao je da to bude sprovedeno, preko svog moćnog položaja, rekao je sudija Alfons Orie tokom izricanja presude generalu Gotovini i saoptuženima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za progon Srba u augustu i septembru 1995. 
 
Tuđman je za ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata iskoristio hrvatske oružane snage da počini zločine nad Srbima radi ostvarenja cilja protjerivanja srpskog stanovništva, kazao je sudija Orie.

Prema optužnici, među ostalim sudionicima udruženog zločinačkog pothvata bili su Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatske, Gojko Šušak, ministar obrane, Janko Bobetko, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske do srpnja 1995. godine i njegov nasljednik na toj dužnosti od  srpnja 1995., Zvonimir Červenko.

U pitanju su prvostepene presude, a haška je praksa da se na takve presude učestalo žale - bilo branitelji, bilo tužitelji ili i jedni i drugi. Do odluke o žalbi i drugostepene presude može proći još godina, pa i godina i pol.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak