Uzbunjivači u BiH: Nezaštićeni i neprepoznati

Radiosarajevo.ba
Uzbunjivači u BiH: Nezaštićeni i neprepoznati


U zemlji gdje je korupcija prirodna pojava, a mito se doživljava kao građanska obaveza, teško je biti suštinski protiv i biti potpuno usamljen. Da li ipak ima onih koji uprkos svemu vjeruju u pravdu i poštenje i spremni su da idu do kraja? Srećom ima, a biće ih još više jer građani Bosne i Hercegovine sada imaju nekog kome mogu slobodno i sigurno da povjere svoja saznanja o korupciji i drugim zloupotrebama javnih interesa.

Kod nas uzbunjivači, na engleskom govornom području whistleblowers, označavaju osobe koje javno govore ili prijavljuju nadležnim organima nepoštene i nezakonite radnje u državnim organima, javnim preduzećima, privatnim kompanijama i drugim organizacijama.

Različite države su uočile značaj uzbunjivača, koji su zaštićeni zakonom i pružena im je podrška države da svoja saznanja podijele sa nadležnim organima. Jedan od prvih zakona kojim se štite uzbunjivači donijet je u Sjedinjenim Američkim Državama još 1863. godine. Zakon o lažnim tvrdnjama, kako se i danas taj zakon zove u SAD-u imao je za cilj da spriječi prevare od strane dobavljača tokom građanskog rata. Tim zakonom je predviđena novčana nagrada za uzbunjivača koji prijavi prevaru koja nanosti finansijsku štetu Vladi SAD-a, kao i zaštita od nezakonitog otkaza.

Status uzbunjivača se stiče ukoliko je djelo o kome se izvještava kažnjivo i predviđeno zakonom. Dobijanje statusa uzbunjivača u nekim državama pruža ekonomsku i opšte društvenu sigurnost , dok u drugim državama takva osoba biva proganjana, biva predmet odmazde, ucjene ili izopštavanja iz grupe.

Iako spada u red država u kojima je izražena korupcija i druge vrste ugrožavanja javnih interesa, Bosna i Hercegovina još uvijek nema adekvatnu zakonsku regulativu o zaštiti uzbunjivača, niti se građani stimulativnim mjerama potiču da prijavljuju slučajeve nadležnim organima.   Samo se nagađa koliko je budžetskog novca zloupotrebljeno i koliko građani Bosne i Hercegovine žive lošije jer institucije, mediji i organizacije ne potiču uzbunjivače da prijavljuju zloupotrebu i ugrožavanje javnih interesa.

Najavljeni projekat Uzbunjivači ima za cilj da podstakne i zaštiti uzbunjivače u Bosni i Hercegovini i promoviše institute poštenog čovjeka koji se ne plaši da javno prijavi zloupotrebu da bi svima bilo bolje.

O uzbunjivačima u Bosni i Hercegovini će se tek znati. Imat ćemo puno razloga da budemo ponosni na svoje, komšije i sugrađane, čija djela će učiniti živote svih građana boljim, saopšteno je iz udruženja COD Luna.

Uskoro će se održati i okrugli sto na ovu temu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak