Stanovništvo skeptično: Da li BiH može, ako bude velikih poplava, zaštititi ljude i imovinu?

1
Radiosarajevo.ba
Stanovništvo skeptično: Da li BiH može, ako bude velikih poplava, zaštititi ljude i imovinu?

Na većini mjernih stanica u Republici Srpskoj zabilježen je porast vodostaja usljed padavina tokom proteklih dana. Nadležni uvjeravaju da nema razloga za brigu i da nema opasnosti od poplava. Ipak, zbog učestalih poplava širom Evrope otvoreno je pitanje da li, u slučaju novih velikih poplava, možemo zaštititi ljude i imovinu i čime raspolažemo?

Vodostaj rijeke Save u Semberiji u proteklih nekoliko dana je u porastu zbog kiše, ali i poplava u Sloveniji i Hrvatskoj. Taj trend biće nastavljen i narednih dana, ali dobra vijest je da se, prema sadašnjim prognozama, ne očekuje alarmantan porast vodostaja.

"Za sad nema straha. Dugo je bila suša i ove padavine današnje i jučerašnje ne mogu prouzrokovati ozbiljne probleme", rekao je za BHRT Radislav Borovčanin, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Janja.

Pojavila se nova podvarijanta COVID-a: Zabilježen porast novih slučajeva

Iako je situacija mirna, a prognoze dobre, građani su skeptični kada je riječ o zaštiti od eventualnih velikih poplava, sličnih onima koje trenutno pogađaju Evropu.

Iz Javne ustanove "Vode Srpske" ističu da Evropu već tri godine pogađaju velike poplave, što je jasan pokazatelj da se čovječanstvo, pa čak i razvijene evropske države, teško bore sa prirodnim katastrofama izazvanim klimatskim promjenama. Ipak, dodaju da se u Republici Srpskoj kontinuirano ulaže u zaštitu od poplava.

Zastrašujuća fotografija prikazuje brzinu kojom se dogodila poplava u gradu u Poljskoj

"Nadležne institucije Republike Srpske u proteklih deset godina od velikih poplava na našem području, preduzele su brojne mjere u cilju unapređenja sistema odbrane od poplava. Vlada Republike Srpske je od 2014. godine do danas uložila više od 250 miliona konvertibilnih maraka u projekte sanacije i izgradnje objekata odbrane od poplava i druge projekte u sektoru voda", rekli su iz Javne ustanove "Vode Srpske".

Slično potvrđuju i u Civilnoj zaštiti Grada Bijeljina, gdje ističu da njihovi pripadnici redovno prolaze obuke, kao i da nabavljaju svu potrebnu opremu za reakciju u slučaju potrebe.

"Nabavljena spasilačka oprema, jedan čamac za evakuaciju. Pored tog čamca odsjek Civilne zaštite raspolaže još sa 22 čamca i pneumatskih i polietelenskih i 18 vanbrodskih motora", Slaviša Birčaković, Civilna zaštita Grada Bijeljina

Narednih dana očekuje se da rijeka Sava poraste još jedan metar zbog padavina u susjedstvu, ali iz Civilne zaštite ne očekuju značajniju opasnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak