Saradnja Beograda i Prištine za stabilnost regiona

Radiosarajevo.ba
Saradnja Beograda i Prištine za stabilnost regiona

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je u New Yorku, na 3. godišnjem Samitu lidera Balkana, da je saradnja Beograda i Prištine od ključnog značaja za stabilnost regiona.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je Špirić istakao potrebu da učesnici ovog skupa ohrabre dijalog između Beograda i Prištine iz kojeg će, u skladu sa rezolucijama UN, proisteći rješenje prihvatljivo za obje strane.

"U protivnom, čineći presedane, taj prijeko potrebni politički stabilizator mogao bi se lako pretvoriti u politički i bezbjednosni detonator za region, što niko od nas danas, ubijeđen sam, ne želi", upozorio je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH naglasio je da je za dobre vijesti iz regiona potrebna dobra politička saradnja koja predstavlja neophodan uslov za bezbjednosnu stabilnost regiona, ali da, nažalost, ona ne postoji.

"BiH nije priznala Kosovo i Metohiju. Iako u njoj postoje snage za i protiv priznanja, te snage se u vremenu ispred nas ne smiju antagonizirati, niti izvana niti iznutra, za dobrobit zemlje u cjelini", naglasio je Špirić.

On je skrenuo pažnju da su ustavna pozicija i unutrašnje uređenje BiH definisani Daytonskim sporazumom "koji pruža prostor - ne za revoluciona rješenja, ali za evoluciju sistema sasvim sigurno".

"Taj temelj je dovoljan da se na njemu izgradi demokratski i institucionalni prosperitet dva entiteta i tri konstitutivna naroda", istakao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

On je dodao je da je strateško opredjeljenje i prioritet BiH razvijanje regionalne saradnje sa ciljem da zemlje pojedinačno, kao i region u cjelini, napreduju i u svim segmentima dostignu neophodne standarde za integraciju u evropske strukture sa posebnim fokusom na razvoj regionalnih kapaciteta.

Špirić je na poziv Saveza balkansko-američkih udruženja učestvovao na 3. godišnjem Samitu lidera Balkana, na kojem su razmjenjena iskustva koja mogu produbiti puteve saradnje, ali i pomoći u zajedničkom odgovoru na aktuelne izazove sa kojima se zemlje Balkana susreću i pojedinačno i kao region.

Uz ocjenu da se u cijelom regionu odvijaju bolne transformacije i restrukturisanje, predsjedavajući Savjeta ministara BiH je ukazao da se ovo područje odlikuje velikim razlikama u nivou ekonomskog razvoja, tempa ekonomskog rasta, kao i u kulturi i religiji njegovih građana.

"Zato uvijek moramo imati u vidu da regionalna saradnja pruža mogućnost privlačenja sredstava za rješavanje širokog dijapazona pitanja, od lokalnih do regionalnih, koja u suprotnom ne bi bila dostupna", rekao je Špirić.

Naglasio je da je napredak svake zemlje pojedinačno, i regiona u cjelini, važan za uspjeh i dinamiku daljih reformi, za ekonomski napredak, i politički entuzijazam.

"Svi ovi faktori zajedno predstavljaju potrebnu pokretačku snagu za promjene", rekao je Špirić.

On je naglasio da sa stanovišta privrednog razvoja zapadnog Balkana regionalni pristup ima bolje šanse za uspjeh i da je privlačenje investicija pitanje koje je odavno prešlo državne granice.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH predočio je učesnicima skupa mogućnosti ulaganja u energetski, drvni, metalski, sektor poljoprivrede i turizma u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak