Rustempašić i ostali osuđeni za terorizam

Radiosarajevo.ba
Rustempašić i ostali osuđeni za terorizam

Sud Bosne i Hercegovine danas je proglasio krivim Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića za krivična djela terorizma i udruživanja radi činjenja krivičnih djela.
 
Rijad Rustempašić osuđen je na kaznu zatvora od četiri godine i šest mjeseci, a Abdulah Handžić i Edis Velić na kazne zatvora   od po tri godine i četiri mjeseca.
 
Sud je zbog nedostatka dokaza optužene oslobodio po tački optužnice koja se odnosi na neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom.
 
Optuženog Muhameda Rustempašića Sud BiH je oslobodio odgovornosti za krivična djela neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe i udruživanje radi činjenja krivičnih djela. 

Kako su presudu čekali na slobodi, Rustempašić, Handžić i Velići, nakon završenog izricanja presude, otišli su - kući.
 
Rok za žalbu na ovu presudu je 15 dana.

Na Vlahe, EUFOR, Oružane snage BiH

Optužnica ih je teretila da su namjeravali da izvrše teroristički napad na "zajednički identifikovane objekte", kako bi izazvali ozbiljno zastrašivanje stanovništva i destabilizirali stanje u BiH.

Na spisku meta o kojima su članovi grupe raspravljali, prema optužnici, nalazila su se "hrvatska mjesta za vrijeme katoličkog Božića, napad na 'Vlahe' tokom pravoslavnog Božića, napad na LOT timove EUFOR-a na teritoriji Bugojna, napad na pripadnike Oružanih snaga BiH stacionirane u Rajlovcu koji su se spremali za odlazak u Irak" i druge objekte. Ideje i aktivnosti ove grupe su opisane u optužnici kao etnički i religijski ekstremizam koji predstavlja prijetnju sigurnosti u BiH.

Rustempašić je organizirao grupu za nabavku i transport oružja iz Njemačke u BiH. Prema optužnici, Rustempašić je zatražio od Stroila (državljanin Srbije, rođen u Priboju, nastanjen u Ulmu, Njemačka) da za njegove potrebe nabavi deset optičkih nišana i još neku opremu i dostavi njegovom bratu Muhamedu Rustempašiću, koji je bio nastanjen u Beču, a koji je ovom presudom ipak oslobođen.

Nakon pretresa na šest lokacija i hapšenja pet osoba u Bugojnu i Sarajevu, pokrenuta je istraga. Tada su osim Rijada Rustempašića bili uhapšeni i Abdulah Handžić i Edis Velić, te još dvije osobe. Uhapšeni su pušteni iz pritvora 16. maja 2008. jer je Tužilaštvo BiH odustalo od sumnje za terorizam i prekvalificiralo slučaj u blaže djelo nedozvoljenog držanja oružja. Do tada je istrage o terorizmu vodio tužilac Miroslav Marković, iz Općeg odjela Tužilaštva BiH. U godišnjem izvještaju o terorizmu za 2008. Vlada SAD-a je izrazila čuđenje ovakvom tužilačkom odlukom u slučaju Rustempašić i najavila nastavljanje istrage. Ponovna hapšenja u okviru ove istrage uslijedila su krajem septembra i u oktobru 2010.

Rustempašićeva grupa je preko Nasera Palislamovića bila povezana i sa Harisom Čauševićom, koji je optužen da je postavio eksploziv pred policijsku stanicu u Bugojnu, kada je smrtno stradao jedan policajac. Čaušević je navodno i govorio da je to učinio zbog brata Rijada.


Abdulkadir Cesur

Druga osuđena grupa

Ovo je druga presuda u BiH zbog planiranja terorističkih napada od strane radikalnih islamista.

Zbog terorizma su 2009. godine osuđeni Mirsad Bektašević, na osam godina i četiri mjeseca zatvora; Abdulkadir Cesur na kaznu zatvora u trajanju od šest godina i šest mjeseci i Bajro Ikanović na četiri godine. Ova grupa radikalnih islamista planirala je napade u evropskim gradovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak