O vjerskim aspektima donacije organa

Radiosarajevo.ba
O vjerskim aspektima donacije organa

Povodom Evropskog dana donacije i transplantacije organa, Donorska mreža Kantona Sarajevo i kantonalno udruženje hroničnih bubrežnih bolesnika organizatori su tribine koja je sinoć održana u Sarajevu o etičkim i religijskim aspektima doniranja ljudskih organa.

Uime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine načelnu podršku donorskoj mreži izrazio je prof. dr. Enes Ljevaković s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, govoreći o šerijatskim aspektima doniranja organa.

Većina odredbi u sadašnjem zakonodavstvu u Federaciji BiH, na primjer, koje reguliše ovu oblast, nije protivna islamskoj etici, rekao je, ali ima i nekih nedorečenosti, posebno kad je u pitanju izostanak propisanih sankcija za medicinare koji uzimaju organe bez prethodne potrebne pismene saglasnosti donora.

Iz ugla kršćanske etike, o ovoj problematici je govorio prof. dr. Velimir Valjan s Franjevačke teologije u Sarajevu te kazao da presađivanje organa treba posmatrati isključivo u kontekstu darivanja i altruizma, ljudske solidarnosti, radi hitne potrebe spašavanja nečijeg zdravlja i života, a ne dovoditi u vezu s dužnošću.

U uvodnom dijelu ove tribine rečeno je da presađivanje organa sa živog donora ili kadavera nije samo stručno i medicinsko pitanje, već tematika ima etičku, pravnu, humanističku dimenziju i zadire u broja pitanja, kao što su čovjekov integritet, dostojanstvo, problematika zdravlja i liječenja.

Izražena je podrška Donorskoj mreži u Kantonu Sarajevo, njenom cilju -  unaprjeđenju kolektivne svijesti o značaju darivanja organa, vodeći računa o humanom aspektu.

Profesorica nefrologije iz Irana Mitra Mahdavi-Mazdeh govorila je o putu legislativnog uređenja ovog važnog pitanja u njenoj zemlji, gdje je za nekoliko decenija učinjeno mnogo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak