Kina bjesni zbog nove ekonomske krize

Radiosarajevo.ba
Kina bjesni zbog nove ekonomske krize

Spektakularno smanjenje kerditnog rejtinga SAD tokom vikenda širom svijeta izazvalo je zabrinutost i dalje turbulencije na tržištima finansija, ali i haos na mnogim berzama, koje su poslovale sa velikim gubicima.

 Predstavnici vodećih industrijskih zemalja i zemalja u brzom razvoju vodili su razgovore o mogućih mjerama radi smirivanja situacije. Zbog ogromnih državnih dugova SAD, agencija "Standard" i "Pur" u petak je toj zemlji, prvi put u njenoj istoriji, ukinula najbolju kreditnu ocjenu "AAA".

 Zamjenici ministara finansija zemalja Grupe 20 održali su telefonsku konferenciju povodom novonastale situacije da SAD i dužničke krize u Evropi, saopšteno je iz vladinih krugova u Južnoj Koreji.

Najavljeno je savjetovanja ministara finansija i šefova centralnih banaka sedam vodećih industrijskih nacija, i to prije nego što se otvore prve berze u svijetu - one u Aziji. Savjet guvernera Evropske centralne banke takođe je sazvao video-konferenciju za večeras.

 U odluci, koju su objavili "Standard" i "Pur" poslije zatvaranja berzi, agencija "kritikuje" mjere štednje koje je tri dana prije toga donio američki Kongres, smatrajući da one nisu dovoljne. Agencija kaže da postoje politički rizici, koji ukazuju na to da SAD neće biti u stanju da konsoliduju svoj budžet.

 Odgovarajući na kritiku ministra finansija SAD, direktor "Standarda" i "Pura" Dejvid Birs kaže da, s obzirom na teškoće koje je Kongres imao da donese odluku, niko ne bi trebalo da bude iznenađen. Politički rizici u ovom slučaju imaju veću težinu, nego finansijski aspekt - prenosi "Dojče vele".

 Bijela kuća pozvala je zavađene strane da konačno prekinu raspravu o dugovima. "Moramo mnogo više da naglasimo bolju sposobnost i angažman naše nacije da sarađuje“, objasnio je portparol predsjednika SAD Džej Karni.

On je pozvao republikance i demokrate da prevaziđu međusobne političke i ideološke razlike. Obje partije su u američkom Kongresu u utorak, samo nekoliko sati prije isteka roka, donijele odluku o podizanju kreditnog limita SAD i istovremeno s tim i mjere štednje u okviru budžeta.

Kompromisom je predviđeno podizanje kreditnog limita za 2,1 biliona dolara (1,5 biliona evra), i to u dva navrata, kao i skraćenje budžete za više od 2,4 biliona dolara u narednih deset godina. Međutim, agencije "Standard" i "Pur" tražila je uštede u visini od četiri biliona dolara.

Poslije ove odluke berza u Saudijskoj Arabiji je krahirala, a berza u Tel Avivu jutros je prekinula rad poslije 45 minuta, zbog velikih gubitaka. Prethodno su berze širom svijeta "otišle u minus".

Neuobičajeno oštra kritika na račun SAD stigla je iz Kine. Peking kao najveći povjerilac SAD ima "svako pravo" da od Vašingtona zahtijeva rješenje dužničkog problema, komentariše kineska državna novinska agencija Ksinhua.

 Vašington nije u stanju da se uz pomoć novih kredita "izvuče iz blata". Ksinhua pominje takođe eventualno uvođenje "nove, stabilne i globalno bezbjedne valute" - da bi bila otklonjena mogućnost katastrofe, koju može da izazove jedna zemlja  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak