Entitetski ombudsmani prepreka bezviznom režimu

Radiosarajevo.ba
Entitetski ombudsmani prepreka bezviznom režimu

Evropska komisija konstatirala je napredak u BiH u posljednjih nekoliko mjeseci. Do potpunog ispunjavanja uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima BiH očekuje još usvajanje dva zakona. Problema bi moglo biti oko ukidanja entitetskih ureda ombudsmana.

Neophodna sigurnost upravljanja granicom

U okviru redovnog sastanka pregovaračkog tima BiH za liberalizaciju viznog režima i predstavnika Generalne uprave za pravdu, slobodu i sigurnost, kao i Uprave za proširenje, razgovaralo se o ocjeni do sada postignutog kao i o onome što BiH očekuje do potpunog ispunjavanja uslova iz Mape puta.

Ovom prilikom predstavljen je i nacrt najnovije procjene Evropske komisije o ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju u BiH. Šef pregovaračkog tima BiH, Samir Rizvo kaže za Deutsche Welle da je zadovoljan onim što je čuo u Briselu: „Sa zadovoljstvom mogu da konstatiram da je ovaj izvještaj prepoznao veliki napredak koji je BiH napravila u posljednjih nekoliko mjeseci. Izvještaj identificira i preostalih par pitanja koje bi trebalo da riješimo prije nego što ekspertske misije dođu u BiH i prije nego što EK razmotri moguće davanje prijedloga za ukidanje viznog režima.“


Ombudsmani najsporniji?


Bosni i Hercegovini je, prema posljednjoj procjeni EK, preostao još mali broj pitanja koje bi trebalo da riješi do potpunog ispunjavanja uslova za stavljanje zemlje na „bijeli schengen“. Riječ je o usvajanju dva zakona, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, kao i Zakona o tijelu za borbu protiv korupcije. Ostalo je da se unaprijedi i sigurnost u oblastima koje se tiču upravljanja granica, pogotovo na mjestima gdje postoji mogućnost ilegalnog prelaska, kao i da se poboljša razmjena podataka i saradnja između agencija za provođenje zakona.

Šef pregovaračkog tima BiH za liberalizaciju viznog režima Samir Rizvo dodaje: „Sva pitanja koja su identificirana u ovoj procjeni su na putu da budu riješena, izuzev jednog, a to je pitanje funkcioniranja jedinstvenog ureda ombudsmana i ukidanja entitetskih ureda ombudsmana. Tu postoji bojazan da nećemo uspjeti da završimo sve uslove iz Mape puta.“

BiH već sljedeće sedmice očekuje dolazak prve ekspertske misije EK koja će se baviti procjenom sigurnosti dokumenata i biometrijskih pasoša. Početkom februara dolazi drugi tim koji će procijeniti pitanje upravljanja granica, migracija i azila, dok sredinom februara u BiH dolazi i posljednja ekspertska misija u vezi sa provjerom stanja u oblasti javnog reda i sigurnosti.

I EU i BiH moraju brzo da rade

Evropski zvaničnici očekuju da će BiH brzo ispuniti preostale uslove zacrtane u Mapi puta. Procjenjuje se da bi zemlja već i u prvoj polovini naredne godine, najkasnije do jula, mogla da dobije bezvizni režim. Samir Rizvo, ispred pregovaračkog tima BiH, kaže da su takvi termini realni: „Ako ispunimo sve uslove do dolaska ekspertskih misija, i ukoliko njihovi izvještaji budu pozitivni možemo se nadati da će i ti rokovi biti ispunjeni“ Sa svoje strane evropske institucije su se obavezale da će, čim BiH ispuni sve potrebne uslove, bez odlaganja, krenuti u proceduru za stavljanje BiH na bezvizni režim.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak