Dennis Gratz: Mi smo autentična bh. ljevica

Radiosarajevo.ba
Dennis Gratz: Mi smo autentična bh. ljevica

Dennis Gratz je u nedjelju izabran za predsjednika Naše stranke, drugog po redu otkako je stranka osnovana u aprilu 2008. godine. Gratz je jedan od osnivača stranke, jedno je vrijeme bio u Izvršnom odboru stranke, te vršio funkciju sekretara za međunarodne odnose. Završio je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, magistrirao Evropski regionalni magisterij iz demokratije i ljudskih prava te doktorirao na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Hamburgu.

Razgovarao: Kenan Efendić

Radiosarajevo.ba: Izabrani ste za predsjednika Naše stranke u, može se reći, teškom trenutku, ne samo po stranku samu, nego po ukupnu političku situaciju? Šta je novi put Naše stranke?

Dennis Gratz: Novi put Naše stranke jeste zbilja jedan pošten i jezgrovit pokušaj da se u ovom, možda najkritičnijem trenutku od 1995. godine naovamo ponudi jedna ozbiljna i vjerodostojna alternativa politički potpuno kompromitiranim strankama nacionalno-etničkih kolektiva i raznoraznih klijentelističkih partijskih patrljaka čiji je jedini cilj jagma za fotelje i kontrola nad novcem tj. rasprodajom BiH. Taj put Naša stranka naziva „Društveni dogovor o BiH – Treći put“. Njegova esenca je u suštini vrlo jednostavna – naša zemlja žudi za odgovornim i dobronamjernim političarima i eficijentnim, transparentnim i dugoročnim političkim rješenjima koje će proizvoditi stranka svebosanskohercegovačke orijentacije. Takva politička alternativa, koju Naša stranka predstavljanjem Trećeg puta želi predvoditi, ima za cilj pomirenje dva dijametralno suprotstavljena bloka čija je nesposobnost, korumpiranost i ignoriranje potreba naših građanki i građana zapravo pravi uzrok društvene krize u BiH.

Dva bloka psuedozaštitnika

S jedne strane imamo stranke koje navodno štite nacionalne interese etničkih skupina u BiH, tzv. konstitutivnih naroda, a s druge imamo stranke koje sasvim providno prodaju pseudograđanske i liberalne vrijednosti kao ekskluzivitet, a zapravo svojim ignorantskim političkim djelovanjem doprinose nestabilnosti i bosansko-hercegovačko društvo uvode u stanje opće nesigurnosti. Naša stranka smatra da je kohabitacija ova dva bloka, tj. jedan sinergijski, kompromisno-alternativni pristup jedini način da BiH izađe iz krize. Ovo, dakako, uključuje spremnost za integralizam, promociju otvorenog društva, reafirmaciju općeg interesa i univerzalnih vrijednosti zaštita prava i sloboda kako pojedinaca, tako i etnički i religijskih definiranih kolektiva. Ukratko, Treći put je put pružanja ruke svima u BiH koji smatraju da je ovo njihova zemlja, da žele živjeti u njoj i da je jedini način da taj život bude prosperitetan i bogat – dijalog, kooperacija i principijelan kompromis.

Radiosarajevo.ba: Ima li u Našoj stranci dovoljno, prije svega, entuzijazma i energije, a potom pameti i mudrosti, da se isprave ranije greške i postignu bolji rezultati?

Gratz: Najiskrenije, ja smatram da programski i ideološki nema dobronamjernije i autentičnije političke partije od Naše stranke. Mi smo počinili značajne greške u fazi našeg formiranja i razvoja. Od nastojanja da „napušemo“ stranku na teritoriju cijele BiH (Naša stranka je prva bosanskohercegovačka, nenacionalna politička partija; djelujemo, dakle, u oba entiteta i u Distriktu Brčko), do nesposobnosti da svoje realne kvalitete – poštenje, idealizam i progresivno razumijevanje realizacije politika – predstavimo kao prednost. Nevjerovatno je da nakon izbornog neuspjeha 2010.

Naša stranka još uvijek ima intaktnu i energičnu bazu, lokalne organizacije pune elana i duha, koje ne postoje samo na papiru – kao što je slučaj kod mnogih manjih stranaka u BiH – već u stvarnosti, što je najbolja potvrda dosljednosti i uspjeha Naše stranke da politiku vrati među ljude – u njihova srca i čežnje. Mi smo sada, nakon ovog vanrednog Kongresa, osnaženi kadrovski i iskustveno izuzetno pripremljeni da se uhvatimo u koštac sa svim problemima bosansko-hercegovačke političke džungle. Naša stranka ima rješenja za sva aktualna politička pitanja jer ima bolje, obrazovanije i vrjednije političare i jasniju viziju budućnosti BiH od bilo koje druge stranke u ovoj zemlji.


Radiosarajevo.ba: Naša stranka, očito, jedno vrijeme nije funkcionirala kako bi trebalo. Šta su bili glavni problemi i da li se problemi takvog tipa mogu strukturno riješiti?

Gratz: Najjednostavnije rečeno – Naša stranka se predugo bavila sama sobom. Nismo uspjeli preći iz faze mučnog unutrašnjeg formiranja u fazu kontinuiranog političkog djelovanja. Naše političke iskre bile su reakcije na dešavanja u zemlji, bez nekog ozbiljnijeg strateškog orijentisanja u smislu praktične realizacije naše programske platforme i ideološkog karaktera.

Usto je „kamen oko vrata“ bio i akutan nedostatak materijalnih sredstava. Mi smo 2008. kampanju vodili na ulicama, gerilski, spontano i naivno, trošeći se i izgarajući za promociju jedne nove, osvježujuće ideje koja je početni naboj transformirala u respektabilan izborni rezultat. Taj uspjeh nismo mogli ponoviti 2010. godine, jer zbog našeg neznanja da obezbijedimo stabilne izvore prihoda nismo mogli razvijati i promovirati naša politička rješenja. Nije nas bilo „na mapi“. Javni prostor je bio hermetički zatvoren za Našu stranku, a mi ga nismo mogli kupiti jer nismo raspolagali novcem.

Problem svebosanskohercegovačke partije

No, ima još jedna, po mom mišljenju ozbiljna infrastrukturalna greška. Mi smo prva istinski bosansko-hercegovačka nenacionalna stranka. Taj smo princip htjeli prenijeti i na teren. Rezultat je bila disperzija na veliki broj lokalnih organizacija na teritoriju cjelokupne BiH, što je oslabilo naše objektivno oskudne resurse i pomelo naš fokus djelovanja. Upravo radimo na tome da stranku preustrojimo i kroz formiranje regionalnih odbora u oba entiteta riješimo ovaj problem.  

Na kraju, moj angažman lično kao predsjednika vežem za cilj da Našu stranku kadrovski profesionaliziram i u političkom smislu učinim operativnom. Naša stranka mora postati politički relevantna kroz svoje kvalitetne programe, ujednačene poruke i izvanredna rješenja, a najbolja potvrda naše relevantnosti biće, po mom mišljenju, autentičan i kontinuiran politički aktivizam. Počećemo se, dakle, konačno baviti politikom.

Radiosarajevo.ba: Nazivu stranke dodata je odrednica „socijalno-liberalna“? Šta predstavlja takva ideološka kombinacija i da li ona može biti produktivan novitet na političkoj sceni u BiH?

Gratz: Ovdje se mora raščistiti jedan nesporazum: odrednica „socijalno-liberalna“ imenu Naše stranke nije dodata, već je samo istaknuta kao njezina ideološka profilacija. Naša stranka, dakle, ostaje Naša stranka. No, želio bih objasniti ovaj pojam „socijalno-liberalna“. Duboko sam uvjeren da ta i takva odrednica jeste inherentna karakterna crta svih političkih partija modernih evropskih država. Sve moderne evropske zemlje dijele socijalno-liberalni duh evropskog humanizma, koja svoj najfenomenalniji izričaj pronalazi u sistemu zaštite i promocije univerzalnih ljudskih prava i sloboda.

Socijalni liberalizam preveden u bosansko-hercegovačku stvarnost 2011. godine jeste posvećenost stvarnom integralnom razvoju modernog društva, sa težištem na socijalnoj pravdi. Ovaj pojam poradzumijeva istinsku i beskompromisnu zaštitu socijalno ugroženih kategorija stanovništva, prije svega naših radnika i naše omladine, primjenu principa univerzalne solidarnosti, institucionalnu zaštitu individualnih prava i sloboda (s posebnim fokusom na bolje zdravstvo i obrazovanje) i borbu za ravnopravnost kolektiviteta i svih njegovih određenja.

Autentična bosanskohercegovačka ljevica

Jednostavno rečeno – Naša stranka je prava, autentična bosanskohercegovačka LJEVICA sa jasnim ciljem dosljedne primjene i promocije socijalnih i individualnih ljudskih prava, ali i zaštite i očuvanja naših bogatstava, prirodnih i infrastrukturalnih resursa, te obezbijeđenja zdravijeg i prosperitetnijeg životnog prostora za generacije koje će nas naslijediti. Ovaj „zeleni“ aspekt Naše stranke smatramo izuzetno atraktivnim i relevantnim, s obzirom da su globalni problemi sve više problemi očuvanja životne sredine i traženja alternativnih izvora energije.

Radiosarajevo.ba: Da li će Naša stranka krenuti u proces objedinjavanja malih stranaka i koliko takvi potezi mogu kontraproduktivni, s obzirom na loš imidž starih a još uvijek malih političkih stranaka?

Gratz: Naš „Treći put“ predviđa iniciranje procesa ujedinjavanja stranaka iste ili slične ideološke orijentacije i programa, odnosno stvaranje političkog saveza sa strankama, organizacijama i društvenim grupama koje prihvataju ideju „Trećeg puta“. Atomiziranje političkih subjekata i disperzija glasova na veliki broj malih stranaka prosto ide na ruku etabliranim strankama. Ja ovim pozivam sve druge stranke da nam se pridruže u ovom procesu okrupnjavanja čija je prva i najvažnija svrha da na sljedećim izborima konačno porazimo ove kvazizaštitničke, kvazipolitičke mutante koje nas evo već 20 godina maltretiraju svojom malicioznošću, nesposobnošću, drskom pljačkom i svjesnim, fašističko-šovinističkim ideologijama motiviranim razaranjem tkiva Bosne i Hercegovine, a to su naši ljudi i naša tradicija zajedničke budućnosti, budućnosti koja se možda ponajbolje reflektira u principima ZAVNOBiH-a.

Vanredni izbori, možda?

Radiosarajevo.ba: Vratimo se političkoj svakodnevnici. Kako komentirate cijelu situaciju oko formiranja nove Vlade Federacije BiH i konstituiranja nepotpunog Doma naroda?

Gratz: Stav Naše stranke po tom pitanju je vrlo jasan. Naša stranka podržala je i podržat će SDP u njezinom legitimnom nastojanju da konstituiranjem vlasti konačno počne rješavati nagomilane političke probleme i ispuni, nadam se najiskrenije, barem jedan dio obećanja koje su izložili u svojoj platformi. Mi smatramo da se vlast što prije morala i mora konstituirati, prije svega iz razloga što je navodna zaštita nacionalnog interesa jedne etničke skupine u BiH zloupotrebljena za blokadu i razaranje države Bosne i Hercegovine.

Ne želim se baviti radom drugih stranaka, ali mi dozvolite mali osvrt: destruktivna politika dva HDZ-a i Dodika se vidi s mjeseca. Trenutna politička kriza, ovaj izuzetno opasan pravni i državni vakuum koji može imati nesagledive posljedice, nije podjednaka odgovornost SDP-a s jedne i dva HDZ-a s druge strane. SDP je, i pored katastrofalnih poteza – a ovdje prije svega mislim na krajnje nepotreban, preferentan partnerski odnos prema SDA, zaista učinio sve da se pronađe kompromis.  Čak je i međunarodna faktor u zemlji atestirao to. HDZ-ovi su se u svakom trenutku ponašali ekskluzivno nacionalistički, skandalozno se profilirajući kao jedini stvarni verifikatori „hrvatstva“, i jednostavno su krizu još više produbljivali malicioznom nespremnošću da prihvate bilo što. Tražili su sve, a bojim se da ne samo da neće dobiti ništa, već će poziciju Hrvata u BiH, čiju zaštitu tako pretenciozno pamfletiraju, još više pogoršati.

Radiosarajevo.ba: Uskoro bi se Ustavni sud trebao oglasiti o formiranju vlasti. Kakvu odluku očekujete i mislite li da će se strane u sporu pridržavati odluke Ustavnog suda?

Gratz: Odluka Ustavnog suda je od izuzetnog značaja. Ja sam legalista i uvjeren sam da lideri ostalih stranaka takođe dijele ovakav moj stav. Nepoštivanje odluke bilo kojeg Ustavnog suda u svijetu bilo silovanje države BiH u njezinoj srži, njezina sveobuhvatna negacija. Shodno tome, uvjeren sam da će se strane u sporu pridržavati odluke ove institucije. Šta će nam to na kraju donijeti, stvarno ne znam. Vanredne izbore, možda?

Radiosarajevo.ba: Ima li nova federalna vlada, bez obzira na sve probleme koji su je pratili pri formiranju, snage da riješi stvarne probleme, poput finansijske nestabilnosti, socijalnog nezadovoljstva i razvoja privrede?

Gratz: Moram priznati da sam skeptik. Vrlo je teško vjerovati u sposobnost neke vlade koja je sastavljena od dijametralno suprotnih političkih subjekata od kojih je jedan, u ovom slučaju SDA, bio dio vlasti na svim nivoima i samim time generirao krizu, tj. doveo Bosnu i Hercegovinu u situaciju u kojoj se danas nalazi. No trebamo se strpiti. SDP kao izborni pobjednik i predlagatelj jedne objektivno dobre platforme treba konstruktivnu kritiku i podršku. Naša stranka je spremna ponuditi oboje.

Zaštita ostalih u Ustavu

Radiosarajevo.ba: Bosnu i Hercegovinu očekuje ustavna reforma. Međutim, kakav će biti njen pravac s obzirom na sadašnje stranačke, političke, a time, i etničke odnose?

Gratz: Apsolutni prioritet biće ustavna reforma u pravcu rješavanja prava i zaštite „ostalih“, dakle obaveza Bosne i Hercegovine da reformiraju Ustav i izborni zakon u skladu sa smjernicama i prema dinamici koje su odredile presude Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić i Finci. Sve ostalo tj. izvan ovih izmjena je u domenu pogađanja.

Radiosarajevo.ba: Kako Naša stranka vidi novi ustav Bosne i Hercegovine, njeno teritorijalno i administrativno uređenje?

Gratz: Naša stranka se od samog početka vrlo jasno odredila prema realnosti BiH. Mi poštujemo i branimo daytonsku Bosnu i Hercegovinu, dakle neupitnim postavljamo i entitetsku strukturu države i njezine institucije. No, to nam ne zabranjuje političko djelovanje u pravcu poboljšanja Daytona, koji je, objektivno, jedan veliki administrativno-politički debakl i sramota međunarodne zajednice.

Naša stranka smatra da se funkcionalna i racionalna decentralizacija države Bosne i Hercegovine najbolje može ostvariti formiranjem prirodnih administrativnih oblasti po modelu evropskih regija, po savremenim kriterijima (geografski, prometni, ekonomski, demografski), a ne isključivo ili dominantno na tzv. nacionalnom principu. Ovo ne isključuje postojanje entiteta. Oni su naša realnost. Ali njihova funkcija razarajućeg faktora nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine je nešto što Naša stranka nikada neće prihvatiti, podržavati ili promovirati. Upravo suprotno. Evropa bez granica je naša željena budućnost. No, da bismo ušli u tu budućnost, najprije moramo izbrisati granice u našim glavama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak