Zdravi životni stilovi - kako znati šta je cool, a šta nije

Radiosarajevo.ba
Zdravi životni stilovi - kako znati šta je cool, a šta nije

Od školske 2013/2014 u Kantonu Sarajevo je za učenike od 5. do 9. razreda osnovne škole uveden novi predmet pod nazivom "Zdravi životni stilovi".

'Zdravi životni stilovi': Novi školski predmet za sigurnije putovanje mladih kroz život

Uvođenjem novog predmeta, Asocijacija XY i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a su napravili korak naprijed u implementaciji Strategije Zdravlje i mladi, a u kojoj su definirana prioritetna zdravstvena pitanja važna za promociju i očuvanje zdravlja adolescenata u FBiH.

Ovim predmetom, kao i temama koje on obuhvata i koje su sada dostupne u okvirima formalnog obrazovanja, Kanton Sarajevo je odgovorio na slijedeće strateške ciljeve pomenute strategije: 
- Osigurati veći nivo znanja i vještina u oblasti zdravlja mladih i zdravih stilova života kroz sve vidove edukacije (formalne, neformalne i cjeloživotne)
- Unaprijediti znanja mladih radi stjecanja zdravih stavova, navika i ponašanja koje vode ka zdravlju putem formalnog i neformalnog obrazovanja
- Poboljšati znanja i vještine svih onih koji direktno ili indirektno utječu na zdravlje mladih osoba (socijalni radnici, pedagozi, radnici MUP-a, pravosuđa, lokalne zajednica, itd.), ali i porodice radi boljeg razumijevanja specifičnih zdravstvenih potreba mladih
- Očuvati i zaštititi zdravlje mladih kroz razvoj individualnih i društvenih kapaciteta zdravlja, usvajajući i primjenjujući zdrave stilove života.
- Omogućiti slobodan pristup istinitim, vjerodostojnim, lako dostupnim, potpunim informacijama, prilagođenim korisnicima/ama, a koje imaju za cilj unaprjeđenje individualnog razvoja mlade osobe.
- Osigurati rodnu dimenziju u implementaciji politike zdravlja mladih.
- Podržati implementaciju zakona o ravnopravnosti spolova unutar zdravstvenog sistema FBiH
- Edukacija pružatelja/ica usluga o rodno senzibilnom pristupu pri pružanju usluga
- Uvođenje zdravstvenog odgoja koji uvažava rodnu jednakost i specifičnosti oba roda u obrazovni sistem

Predmet "Zdravi životni stilovi" se sastoji iz šest cjelina.

U pitanju su oblasti: Zdrava ishrana – osnova za pravila fizički i duhovni razvoj djece, Fizičke aktivnosti – razvoj humanosti i sposobnosti, znanja i vještina, Zdravim životnim stilovima protiv upotrebe i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, Očuvanje reproduktivnog zdravlja i rodna pitanja – razvijanje pozitivnih stavova i vrijednosti, Razvoj životnih vještina – put ka nenasilnoj komunikaciji, te Inkluzija – uvažavanje različitosti. 

"Zdrava ishrana – osnova za pravilan fizički i duhovni razvoj djece"

''Brzi ritam života nam nameće nezdrav način prehrane, a djeca se danas masovno hrane brzom hranom - grickalicama, čipsevima, gaziranim pićima – namirnicama za koje znamo koliko su štetne po zdravlje. Sve je veći broj djece koja su gojazna, što za sobom povlači niz drugih oboljenja. Stoga smo, uz pomoć ministra Damira Marjanovića, došli na ideju da bismo kao predmet u škole mogli uvesti 'Zdrave životne stilove', u kojem bi mogle biti obrađene neke zaista bitne, životne teme'', kaže u razgovoru za Radiosarajevo dr. Amela Penava, predsjednica Vijeća roditelja osnovnih škola Kantona Sarajevo, te jedna od učesnica u kreiranju oblasti o zdravoj prehrani i zloupotrebi psihoaktivnih supstanci u okviru predmeta "Zdravi životni stilovi".


Teme koje obuhvata ovaj predmet obrađene su i predstavljene tako da učenicima od 5. do 9. razreda osnovnih škola, kroz brojne primjere i jednostavne zadatke omogućavaju da o bitnim stvarima uče na kreativan način.

''Naša djeca ustvari ne znaju koje su to energetski hranjive tvari koje su im potrebne svakodnevno. Možemo jesti mnogo, a da od toga nemamo nikakve hranjive koristi, i obrnuto - jesti malo, a da pritom u svoj organizam unosimo sve potrebne materije'', ističe doktorica Penava, te dodaje kako ovaj udžbenik učenike uči o tome kako se hraniti zdravo, te kako sastaviti vlastiti plan i program prehrane.

Zaštitimo djecu od upotrebe i zloupotrebe droga

Osim oblasti o zdravoj prehrani, učenici u okviru predmeta "Zdravi životni stilovi" imaju priliku učiti i o svim opasnostima korištenja psihoaktivnih supstanci. Oblast o psihoaktivnim supstancama je izuzetno bitna tematika, budući da su upotreba duhana, alkohola i droga danas u velikom porastu, te je djeci i mladima više nego ikad omogućen jednostavan kontakt s različitim psihoaktivnim supstancama.

''Naša je sredina još uvijek dosta zatvorenija od ostalih europskih gradova, a mnoge su teme tabu teme. Vrlo često ni sami roditelji nisu sposobni da objasne djetetu pravi razlog zašto su psihoaktivne supstance štetne, budući da ne raspolažu pravim informacijama, te su često vođeni zabludama koje mogu pronaći na internetu. Moramo biti svjesni toga da se samo kroz pružanje pravih, provjerenih informacija može djelovati na svijest djece'', mišljenja je Penava, koja dodaje kako se danas na internetu vrlo često mogu naći neprovjerene, ali i nepotpune informacije koje zastupaju tek jednu, određenu stranu, pa je, primjerice, upotreba droga opisana isključivo kao euforično iskustvo. U tom smislu, nastavnici djeci ne smiju prezentirati stvari na ovakav način, niti kod njih izazivati radoznalost, smatra ona.

''Mladi sve više posežu i za alkoholom i cigaretama, iz razloga kako bi bili cool, a razlog je nedovoljna informisanost. Djeca će, čitajući ovu knjigu, koja je napisana tako da bude jednostavna i zanimljiva, skretati pažnju i svojim roditeljima na stvari kao što su, primjerice, opasnosti pasivnog pušenja'', dodaje dr. Penava.

''Droge su velika pošast današnjeg vremena, a djeca nažalost već u osnovnim školama dolaze u situacije u kojima imaju priliku da probaju marihuanu, što je vrlo često u tinejdžerskom okruženju oznaka cool ponašanja. Ovakvo ponašanje za sobom povlači ozbiljnije posljedice, a djeca se polako uvlače u taj krug i nesvjesni su opasnosti'', ističe Penava, te dodaje kako je tim koji je radio na kreiranju udžbenika fotografijama ilustrirao posljedice uzimanja pojedinih droga na psihofizičko stanje osobe, a tu je i popratni tekst - ispovijed zaliječenog ovisnika. 

Ona podsjeća da u Kantonu Sarajevo posljednjih godina raste broj ovisnika o drogama, te kako je skoro svaki šesti učenik u osnovnim školama probao nešto od psihoaktivnih supstanci.

''To je poražavajuće. Nažalost, mi živimo u takvom vremenu - nekad je to bila rijetkost, danas je svakodnevnica. Djeca u devetim razredima su prilično informisana o ovim temama - vrlo često postavljaju pitanja, a još češće vam daju i odgovore na pitanja o kojima ste vi mislili da ne znaju ništa'', govori Penava.

Zasad se predmet "Zdravi životni stilovi" izučava u 39 osnovnih škola na području Kantona Sarajevo, a dr. Penava izražava nadu da će i ostala djeca i roditelji biti pozitivno prijemčivi za ovaj predmet, te shvatiti da je on dobro preventivno djelovanje budući da je ''svako preventivno djelovanje daleko jeftinije nego sekundarno liječenje nastalih promjena''. 

''Ovaj predmet bi, prema mom mišljenju, trebali pohađati svi učenici, te se iskreno nadam da će se ovaj broj povećati i da ćemo shvatiti smisao preventivnog djelovanja. Živimo u vrlo nezgodnom vremenu, a tu je dosta djece koji dolaze iz disfunkcionalnih porodica. Dijete ne može birati roditelja - on može biti odgovoran ili neodgovoran, obrazovan ili neobrazovan... Teško je biti odgovoran i dobar roditelj i dati djetetu sve odgovarajuće odgovore na pitanja koje postavlja svakodnevno. Iz tog razloga je predmet 'Zdravi životni stilovi' jako važan - moramo djelovati zajedničkim snagama, i nastavnici, i roditelji i djeca, ukoliko želimo zdravu generaciju i zdravu djecu'', zaključuje u razgovoru za Radiosarajevo.ba dr. Amela Penava.

A kako to izgleda u praksi?

U okviru predmeta "Zdravi životni stilovi", učenici 8. i 9. razreda O. Š. Kovačići, su zajedno s nastavnicom Biologije, Aidom Smajlagić, imali priliku posjetiti prostorije Asocijacije XY, gdje su prisustvovali radionici na temu reproduktivnog zdravlja, također jednoj od oblasti koja se obrađuje u okviru ovog predmeta.

''Ovaj predmet i formalno i sadržajno izlazi iz okvira svega onoga što su učenici dosad imali priliku da uče na nastavi Biologije. Primjerice, i na predmetu Biologija se obrađuje tema muških i ženskih spolnih organa, ali na dosta drugačiji način nego kroz predmet 'Zdravi životni stilovi'. Ovdje učenici imaju priliku učiti o reproduktivnom zdravlju i spolno prenosivim bolestima, te biti otvoreni u svojim pitanjima, interesovanjima i onome što ih tišti'', pojašnjava Aida Smajlagić, ističući i važnost činjenice kako ovaj predmet nudi mogućnost da nastavnici i učenici koriste prilike i resurse za učenje i van škole.

Asocijacija XY 12 godina kroz zdrave životne stilove u službi mladih 

Asocijacija XY je nevladina organizacija koja, kroz 12 godina postojanja i rada, kroz promociju zdravih životnih stilova mladima pruža informacije, usluge i edukaciju o seksualnom, reproduktivnom i mentalnom zdravlju, te posjeduje i resursni centar koji nudi mnoštvo informacija i literatura na teme iz oblasti zdravih životnih stilova.

Jedna od kampanja Asocijacije XY je i "Uči gdje stigneš", nastala 2012. godine u saradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke, te koja srednjoškolcima iz pet regionalnih centara (Sarajevo, Tuzla, Zenica, Mostar i Bihać) pružila informacije o upotrebi i prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Kampanja je nastala na osnovu istoimene metodologije koju Asocijacija XY uspješno koristi u svom radu već dugi niz godina, a koju je Federalno ministarstvo obrazovanja prepoznalo kao idealan način realizacije kampanje.  


''Kampanja 'Uči gdje stigneš' je bila veoma zanimljiva, uspješna i produktivna jer je u kratkom periodu okupila mnogo mladih ljudi koji su pokazali zainteresovanost za razgovor o prevenciji upotrebe i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci'', govori Dajana Cvjetković, trenerica vršnjačke edukacije u Asocijaciji XY, te dodaje kako je na nju poseban utisak ostavila akcija u Tuzli gdje su učenici srednjih škola iskazali veliku zainteresiranost za razgovor o ovoj temi, ali u malo drukčijem okruženju - na bini pozorišta.

''Ovog puta nismo govorili o psihoaktivnim supstancama iza kulisa, nego baš na sceni, gdje smo svi bili ravnopravni, opušteni i ponosni jer smo uz edukaciju uspostavili saradnju sa srednjim školama iz Tuzle, ali i oživjeli pozorište'', pojašnjava Cvjetković.

Iz Asocijacije XY ističu kako su upravo kroz kampanju "Uči gdje stigneš" u pet bh. gradova kroz direktan kontakt s učenicima/mladima jasno uvidjeli potrebu za sistemskim educiranjem o ovoj temi, te kako je u tom smislu sadržaj predmeta "Zdravi životni stilovi" upravo refleksija jednakih potreba na koje su ukazali mladi u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru i Bihaću.

Cvjetković ističe kako je predmet "Zdravi životni stilovi" potpuno novo iskustvo, kako za nastavno osoblje, tako i za roditelje i učenike, jer predstavlja sveobuhvatan pristup svim zanimljivim i važnim temama za mlade.

''Mladi izučavanjem ovog predmeta dobiju, ne samo znanje, nego i vještine koje su neophodne za kvalitetno odrastanje u modernom svijetu koji je pun prepreka i za čije je prevazilaženje neophodno imati razvijeno kritičko mišljenje. Upravo na ovome se bazira predmet 'Zdravi životni stilovi' - usvajanjem znanja i vještina iz predmeta, uz razvijeno kritičko mišljenje, mlada je osoba na dobrom putu da postane čovjek'', zaključuje Dajana Cvjetković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak