Tradicija i statistika kažu: Sarajevo prolazi u polufinale!

Radiosarajevo.ba
Tradicija i statistika kažu: Sarajevo prolazi u polufinale!

Večeras se na stadionu Asim Ferhatović Hase igra revanš susret 1/4 finala Kupa BiH između Sarajeva i Željezničara, ukupno 122. sarajevski derbi, računajući sva takmičenja.

Izjednačen skor

Sarajevo i Željezničar su dosada odigrali 121 zvanični susret u ligaškim takmičenjima bivše Jugoslavije i BiH, Kupu Jugoslavije, odnosno Kupu BiH, te u Superkupu BiH, a omjer pobjeda i poraza je izjednačen.

Tekst u rubrici Šta drugi pišu preuzimamo s prijateljskog portala SCSport.ba

Sarajevo je u bivšoj jugoslovenskoj ligi slavilo 19 puta, Plavi sa Grbavice imaju 21 pobjedu, a 23 utakmice su završile bez pobjednika. U Premijer ligi BiH Sarajevo je ipak uspješnije sa 11 pobjeda, Željo je slavio u devet navrata uz 19 remija. Tim sa Koševa je uspješniji i u Kupu, računajući i susrete iz bivše države. Sarajevo je pobijedilo osam puta, a Željezničar sedam puta, dok je tri puta bilo neriješeno. Konačno, Plavi sa Grbavice imaju jednu pobjedu i u Superkupu tako da dolazimo do izjednačenog skora od 38 pobjeda oba tima tima i 45 remija.

U dosadašnjih 69 utakmica na našem najvećem stadionu, uspješniji je bio Bordo tim, koji je upisao 26 pobjeda, a 26 utakmica je završeno bez pobjednika, dok je Željezničar ubilježio 17 trijumfa, od čega 14 kao gost, te tri kao nominalni domaćin. Od 26 pobjeda, koliko ih Sarajevo ima na Koševu, dvije je Bordo tim ubilježio kao formalni gost. Na stadionu Grbavica, Željezničar je taj koji ima više pobjeda. U  ''Dolini ćupova''  odigrana je 51 utakmica gdje je u svim susretima domaćin bio Željo. Domaći tim je ubilježio 21 trijumf, dok je Sarajevo pobijedilo 12 puta. Preostalih 18 susreta završeno je bez pobjednika.

Najubjedljivije pobjede Sarajevo je ostvarilo u prvenstvenim mečevima: 6:1 u sezoni 1954/1955., što je i najveća pobjeda u historiji derbija, dva puta je bilo 5:0, u sezonama 1976/1977. i 1995/1996, te 4:1 u sezonama 1963/64. i 1999/00. Od osamostaljenja naše države, Sarajevo je najubjedljiviju pobjedu ostvarilo u sezoni 1995/1996., kada je na Koševu bilo 5:0, što je i najubjedljivija pobjeda nekog od timova poslije rata u BiH.

Najubjedljivije pobjede Željezničara kroz historiju su : 4:0 u Kupu, u sezoni 1978/1979., zatim 4:0 u Super kupu 1998. godine, te prvenstvene pobjede 5:2 u sezoni 1983/1984., 4:1 u sezoni 1958/1959., a isti rezultat bio je u sezonama 1981/1982. i 1986/1987. Najveća pobjeda Plavih, u postratnom periodu je finale Super kupa, kada je Željezničar 1998. godine deklasirao Sarajevo sa 4:0 na Grbavici, a najubjedljivija prvenstvena pobjeda desila se u sezoni 2000/01. kada je Željo na Koševu slavio sa 0:3, što je ujedno i najveća poslijeratna gostujuća pobjeda u derbiju.

Plavi gotovo deceniju bez pobjede na Koševu

Pored činjenice da je Sarajevo nešto uspješnije u Kupu, Željezničar može brinuti i podatak  da je posljednju pobjedu na Koševu ostvario prije gotovo deset godina 30. oktobra 2004. godine, kada je pogotkom Kajtaza iz slobodnog udarca došao do sva tri boda u ligaškom duelu.

Ako je suditi i po tradiciji četvrtfinalnih duela dva tima u najmasovnijem fudbalskom takmičenju u BiH, čini se da je "došao red" da Sarajevo prođe u polufinale. Naime, do sada su u ovoj fazi takmičenja Bordo i Plavi tim snage odmjerili tri puta, a Željezničar je u sezoni 2005/06. nakon 1:1 na Koševu uspio na Grbavici proći dalje nakon što je meč registrovan 3:0 službenim rezultatom. Ta utakmica je ostala upamćena kao jedina u historiji sarajevskog derbija koja se nije odigrala do kraja.

Prekidu pri rezultatu 1:0 za domaće, prethodila je situacija u kojoj su igrači Sarajeva tražili penal i nezadovoljni suđenjem Duška Pekije, nasrnuli su na glavnog arbitra. U gužvi je tadašnji napadač tima sa Koševa Samir Šarić dobio udarac od Pekije, nakon čega je došlo do prekida utakmice koja je registrovana za "zelenim stolom" u korist tima sa Grbavice.

Ipak, Bordo tim se revanširao već naredne sezone. Na Grbavici je bilo 0:0, a onda je Željezničar u revanšu poveo golom Vladavića i činilo se da će ponovo eliminisati Sarajevo. Obuća, Trivunović i Repuh su međutim kreirali preokret, Sarajevo je igralo odlično i propustilo je nekoliko šansi da do vrha napuni mrežu gostiju, a Plavi su su samom finišu smanjili na 3:2 što im nije bilo dovoljno da prođu u polufinale.

Žrijeb je i sezonu kasnije spojio Željezničar i Sarajevo u četvrtfinalu. Plavi su na Grbavici slavili sa 3:1, a na Koševu je bilo 4:2 za Sarajevo pa je tim sa Grbavice zbog gola više u gostima  osigurao plasman među četiri najbolje ekipe. Ono što je zanimljivo ipak, jeste podatak, da ni u jednoj od te tri sezone pobjednik četvrtfinalnog duela nije uspio stići do finala i osvojiti Kup.

Tri nezaboravna finala

Dva tima su igrala i tri međusobna finala Kupa BiH. U sezoni 1996/97. tim sa Koševa je golovima Repuha i Amara Ferhatovića slavio sa 2:0. Ostat će upamćena i reakcija Dženana Uščuplića, sadašnjeg prvog pomoćnika u stručnom štabu Sarajeva, koji je trebao izvesti jedanaesterac, ali je zbog prevelike radosti nakon dosuđenog penala napucao loptu u gledalište i zaradio je svoj drugi žuti karton i isključenje. Ipak, Ferhatović je bio siguran pa je pehar pobjednika Kupa iz ruku rahmetli predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića otišao igračima Sarajeva.

Zanimljivo, Šef stručnog štaba Željezničara i tada je bio Dino Đurbuzović, dok su za Želju igrali i sadašnji menadžer Plavih Amar Osim, kao i Đurbuzovićev pomoćnik Almir Memić.

Antologijsko finale između dva tima odigrano je i u sezoni 200/2001. Sarajevo je dva puta vodilo golovima Repuha i Šaranovića, ali je tadašnji stoper Plavih Haris Alihodžić sa dva gola utakmicu odveo u produžetke. Na kraju je Dželaludin Muharemović potpuno preokrenuo rezultat i svoj tim odveo do osvajanja duple krune te sezone. Zanimljivo i Muharemović je nakon postignutog pogotka i ''neprimjerenog'' slavlja zaradio drugi žuti karton i isključenje.

Bordo tim se već naredne sezone revanširao Željezničaru u susretu koji je naš poznati komentator Sabahudin Tobalbečirević opisao kao "dramu koju ni Hičkok ne bi režirao". Zukić je doveo tim sa Koševa u vodstvo, a Almir Gredić je u 90. minuti poravnao za veliko slavlje pristalica Željezničara. I kada se činilo da ćemo opet gledati produžetke, Adnan Osmanhodžić Buco je u 95. minuti digao Koševo na noge za veliku i neopisivu radost izabranika Fuada Muzurovića kao i navijača Sarajeva. Dedić je do kraja pocrvenio nakon incidenta sa Alihodžićem, ali ostalo je 2:1 za Bordo klub.

Sarajevo dominira na Koševu

Na Koševu je do sada odigrano 11 Kup utakmica između dva sarajevska rivala računajući i duele iz bivše države. Mnogo uspješnije je Sarajevo sa sedam pobjeda, Željo je slavio tri puta, a jednom je bilo neriješeno. Gledajući mečeve od osamostaljenja naše domovine, tu je situacija po Željezničar još "gora". Samo jedna pobjeda, uz jedan remi, dok je Sarajevo slavilo čak šest puta, računajući i posljednja dva duela.

Skoro svi statistički podaci su na strani Sarajeva, koje bi sudeći po tome, trebalo proći u polufinale, a na zvaničnu potvrdu pobjednika ovoga dvomeča sačekat ćemo večeras od 19 sati na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak