Stipendije učenicima romske manjine

Radiosarajevo.ba

Već osam godina učenici romske manjine sa područja Sarajeva primaju stipendiju koju im obezbjeđuje Udruženje "Obrazovanje gradi BiH", čiji je osnivač Jovan Divjak. 

Ove je sedmice oko stotinu djece potpisalo je ugovore za stipendiranje, za što se sredstva u najvećoj mjeri osiguravaju putem fonda 'Otvoreno društvo'.

"Ove godine na konkurs za stipendiranje prijavilo se 187 kandidata. Nažalost,  odobrena su sredstva samo za njih stotinu jer toliko njih udruženje može finansijski pokriti", rekao je Divjak za portal Manjine.ba

Direktorica fonda 'Otvoreno društvo' Dobrila Govedarica, koja je zadužena za donošenje odluka o stipendiraju, naglasila je da je "najozbiljniji problem romske djece u njihovom obrazovanju siromaštvo. Sredstva su ograničena. Mi smo izabrali one najugroženije", kazala je ona, te istakla da obrazovanje romske djece treba da bude prioritet, kako bi oni bili konkurentni i na tržištu rada.

Na pitanje o novou uključnosti romske djece u sve segmente društva, Divjak  je rekao:

„ Nastojimo da izbegnemo da su oni nešto posebno, već da su kao i drugi. U našoj zemlji ima 17 nacionalnih manjina. Deo dece ne nastavlja školovanje, jer ne može da kupi knjige i plati užinu. Nama je zadovoljstvo da kroz tu djecu, motivišemo druge sredine.Statistički, 64 % djece koja su dobila stipendije su nastavila školovanje. To su deca koja imaju iste želje i motive kao ostala, a to što se nalaze u okruženju gde vlada nepoverenje, ružne ocene, gde deca neće da uče, time što smo ovo danas predstavili i što traje sve ovo osam godina, mi demantujemo.“

Dobitnica stipendije je Medina Bešić. Romske je nacionalnosti: "Stipendija mi jako pomaže u mom školovanju. Romkinja sam, ali nemam problema u školi, prihvataju me. Idem u Ekonomsku školu u Sarajevu, svi se družimo."

Melina Džejlović je studentica treće godine psihologije, sedam godina je u Udruženju kao volonterka i stipendistica. Učestvuje na svim projektima i radionicama „ Stekla sam jako puno iskustva, radim i učim kako bih stekla radne navike, što na drugim mjestima sigurno ne bih imala priliku “, dodaje Melina.

Razgovarali smo i sa članicom, koja je najduže u Udruženju. Sanja je studentica biologije. U udruženju 10 godina vodi projekat psihosocijalna rehabilitacija žena i djece koja su tokom rata izgubili jednog ili više članova porodice.

"Moj tata je poginuo u ratu, tako sam dobila stipendiju. Našoj donatorici sam rekla da sam jako ponosna na ono što radimo, a došla sam do toga zahvaljujući majkama koje se jako raduju svakom novom druženju. Idemo u pozorište kad ne možemo putovati, inače jedan vikend u toku mjeseca obilazimo dijelove naše lijepe Bosne i Hercegovine. “

Novi projekat Udruženja Obrazovanje gradi BiH

Osim stipendiranja romske djece i omladine, od ove godine udruženje stipendira 25 talentovane, nadarene djece iz cijele BiH.

Na konkurs se prijavilo 68 kandidata , a stipendije će biti uručene desetorici srednjoškolaca sa ocjenom 5,0 i petnaest  studenata sa završenom I i II godinom studija, sa prosječnom ocjenom 8,50 i više. Mjesečna stipendija iznosi 120,00 KM za studente u toku školske godine, a za srednjoškolce iznosi 100,00 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak