Slaba komunikacija između poslodavaca i srednjih stručnih škola

Radiosarajevo.ba
Slaba komunikacija između poslodavaca i srednjih stručnih škola

Udruženje za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost 'Progres' iz Sarajeva je, u okviru projekta 'Razvoj profesionalnih perspektiva mladih ljudi na principu komunikacije između teorije i prakse i psiho-socijalne podrške u BiH', 21. novembra organizovalo okrugli sto na temu 'Važni koraci na putu unapređenja dijaloga između teorije i prakse'.

Jedan od ciljeva okruglog stola bio je i prepoznavanje i definisanje važnih koraka na putu unapređenja dijaloga i saradnje između srednjih stručnih škola i poslodavaca. Prikazani su i dosadašnji rezultati projekta i pozitivna iskustva na polju saradnje između srednjih stručnih škola i poslodavaca. 

Cilj projekta je omogućavanje praktične doobuke, stručnog osposobljavanja i bržeg zapošljavanja mladih sa završenom srednjom stručnom školom do 35 godina, a koji aktivno traže posao. 

"Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u realizaciji, a koje je podrazumijevalo intenzivnu saradnju i razmjenu informacija, kako sa poslodavcima, tako i sa polaznicima praktične doobuke, uključenim u realizaciju projekta, došli smo do jasnog zaključka, da je između poslodavaca i srednjih stručnih škola prisutan osjetan nedostatak kvalitetne i dobronamjerne komunikacije, kao i neusklađenost između nastavnih programa u srednjim stručnim školama i stvarnih potreba na tržištu rada", kazao je Elvir Čaušević, predsjednik Udruženja Progres.

Udruženje, u saradnji sa fondacijom Wings of Hope iz Minhena, već četvrtu godinu zaredom uspješno provodi projekt pod radnim nazivom'Pomoć za samopomoć' u devet projektnih regija (Bihać, Foča, Goražde, Mostar, Prijedor, Sarajevo, Srebrenica, Travnik i Tuzla).

Prioritet prilikom selekcije polaznika praktične doobuke imaju osobe slabog imovnog stanja, bez roditeljskog staranja, sa posttraumatskim tegobama zbog ratnih, kao i poratnih događaja u zemlji.

Okruglom stolu su prisustvovali direktori srednjih stručnih škola, predstavnici poslodavaca i partnerskih institucija te stručnjaci na polju obrazovanja i zapošljavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak