Saradnja akademija likovnih umjetnosti iz regiona

Radiosarajevo.ba

Akademije likovnih umjetnosti iz regiona potpisale su danas u Sarajevu Sporazum o budućoj saradnji, koji otvara prostor za nove vidove komunikacije i umrežavanja ovih institucija u oblasti obrazovanja i umjetnosti.

Sporazum je potpisalo 12 akademija umjetnosti iz BiH i regiona - Sarajeva, Zagreba, Ljubljane, Banja Luke, Širokog Brijega, Trebinja, Splita, Osijeka, Novog Sada, Prištine i Cetinja.

Potpisivanje sporazuma inicirala je Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, gdje je u okviru obilježavanja 40. godišnjice njenog postojanja danas održan i međunarodni simpozij "Umjetnička scena i edukacija u poslijeratnom periodu - novi izazovi i pitanja".

Vraćanje Sarajevu statusa regionalnog centra

Arhitekta i profesor na ALU Srđa Hrisafović istakao je važnost potpisivanja ovog sporazuma jer se u njemu ogleda vraćanje Sarajevu statusa regionalnog centra kada su u pitanju kultura i umjetnost, koje je ono vremenom izgubilo.

''Ovo je pravo vrijeme da se Sarajevo isprsi i ponovo postane centar umjetnosti i kulture. Prvi put smo sjeli za isti sto i dogovorili se o nekim stvarima. Ne radi se ovdje o odnosu snaga ili nečemu sličnom, nego činjenici da smo konačno shvatili da moramo zajedno raditi kako bismo dobili jednu kritičnu masu bez koje mi danas ne možemo preživjeti'', kazao je za naš portal arhitekta i profesor na ALU Srđa Hrisafović.

Umjetnost ne poznaje geografske granice

Dekanesa ALU Sarajevo Amela Hadžimejlić-Kečo ocijenila je da ovaj sporazum predstavlja prvi korak ka intenziviranju međusobne saradnje ovih institucija, koja će biti realizirana na različitim nivoima - učešće u zajedničkim projektima i izložbama, učešće na konkursima prema fondovima EU za razvoj umjetnosti i kulture, te razmjena studenata i profesora.

''Ponosni smo na mnogo stvari vezanih za 40 godina postojanja Akademije u Sarajevu u različitim periodima njenog djelovanja - na uspješne studente i nastavnike, te što smo opstali u ratu i nastavili djelovati. Naročito smo ponosni na današnji dan, jer smo uspjeli da budemo nešto inicirajuće, što je uvijek bila karakteristika Sarajeva. Umjetnost ne poznaje nikakve granice, niti nacionalne, geografske, etnografske ili bilo kakve druge podjele'', kazala je Amela Hadžimejlić-Kečo.

Zajedničkim radom do boljeg položaja umjetnika

Da je riječ o hvale vrijednom potezu ALU Sarajevo ocijenio je dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Peruško Bogdanić, naglašavajući da Sporazum predstavlja ekskluzivnost koja generira razmjenu studenata i profesora, ali i realizaciju različitih zajedničkih projekata. Lucijan Bratuš s Akademije za likovnu umjetnost i oblikovanje iz Ljubljane smatra da će ovaj susret omogućiti da se saradnja institucija umjetnosti iz regiona ojača, te otvore nove mogućnosti za poboljšanje položaja umjetnika u regiji.

U radu simpozija koji je otvorio mnoga važna pitanja za djelatnost ovih institucija učestvovali su predstavnici spomenutih 12 akademija, ali i drugi kulturni djelatnici iz BiH i regiona.

Mrđan Bajić s Akademije u Beogradu naglašava da sve akademije iz regije dijele slične probleme, te da će ovaj sporazum omogućiti da se izbore za veću vidljivost u zajednicama gdje djeluju, kao i da će poboljšati komunikaciju novih generacija da bi mogli izraziti vlastite identitete kroz umjetnost kojom se bave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak