Samo nijanse sive: Američki kritičar o knjizi 'Bosanska lista'

Radiosarajevo.ba
Samo nijanse sive: Američki kritičar o knjizi 'Bosanska lista'

O knjizi Kenana Trebinčevića Bosanska lista: Memoari rata, progonstva i povratka posljednjih dana pišu brojni američki mediji.

Kenan Trebinčević i knjiga 'Bosanska lista' top tema u američkim medijima

Kenan Trebinčević je 1991. godine bio 10-godišnji dječak koji je živio zadovoljno sa svojom porodicom u Brčkom, gradu na sjeveru Bosne, ali je izbio rat, piše u svom osvrtu novinar Dayton Daily Newsa Vick Mickunas.

Ovaj sukob on nije mogao razumjeti. Šta se dešavalo? Trebinčevići su muslimani - odjednom su neki od njegovih prijatelja počeli da se loše ophode prema njemu. Njegov omiljeni nastavnik bio je neprijateljski raspoložen prema njemu? Šta se događalo? Etničko čišćenje Bosne je već počelo.

Trebinčević je ispričao svoju priču u Bosanskoj listi: Memoari rata, progonstva i povratka, koju je napisao zajedno sa Susan Shapiro, prenio je Seattle Times Mickunasevu kritiku na knjigu.

Situacija se brzo pogoršavala. Ubrzo nisu imali grijanje, struju i zalihe hrane su bile sve manje. Autor je zapazio da za svoj 12. rođendan "nisam imao ni prijatelja, ni zabavu ni tortu".

"Ipak, u nadrealnom haosu, gdje ništa nije bilo pravedno niti je imalo smisla, čini se da su sva dobra djela mojih roditelja postala nevidljivi štit dovoljno snažan da nas održava na životu", prisjetio se on.

Znali su da moraju pobjeći iz Bosne i pokušali su to raditi nekoliko puta, ali su zaustavljeni prije toga. Stvari su postajale sve gore. Par srpskih razbojnika iz Beograda, muškarac i žena, počeli su sistematski zastrašivati porodicu. Srbijanka se pojavljivala pred njihovim stanom mašući kalašnjikovim. Ona je zahtijevala da joj daju namještaj i druge stvari. Porodica je ispunjvala njene zahtjeve.

Bili su previše prestrašeni da bi uradili nešto drugo.

Konačno su Trebinčevići uspjeli pobjeći u Beč. Zatim su stigli do Sjedinjenih Država gdje su započeli svoje nove živote. Devetnaest godina kasnije, autor se vratio u kratku posjetu Bosni sa svojim ocem i bratom. Ponio je sa sobom listu, svoju Bosansku listu. Osjećao je veliki bijes zbog onoga što se dogodilo i stavke na listi su bile stvari za koje se nadao da će riješiti.

Knjiga je napisana tako da čitaoci mogu pratiti nekoliko priča naizmjenično. One se preklapaju. Poglavlja se na čas odgiravaju u prošlosti, na čas u sadašnjosti. Čut ćete o njegovim iskustvima tokom rata, a zatim ćete saznati šta se dogodilo nakon povratka u Bosnu poslije dvodecenijskog progonstva.

U Bosanskoj listi nema crnog i bijelog, samo nijanse sive. Autor je želio da se suoči s nekim ljudima koji su učinili nažao njegovoj porodici. Iznenađen je saznanjima i naučio je "da sam priznavanjem boli i suočavanjem s ljudima koji su me preplašili, osjetio veliko rasterećenje".

Njegovi pogledi na mirovne pregovore koji su okončali rat su također bolno iskreni.

"To je najteži udarac u našim životima kada su zapadnjački lideri nametnuli Daytonski mirovni sporazum 1995. godine koji je pun nedostataka. Sporazum je nepravedno okončao sukob prije nego što smo mi mogli pravedno dobiti rat koji nam je nametnut. Za nas je to značilo da se nikad nećemo vratiti kući", piše Trebinčević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak