Razbijmo mitove i predrasude o malignim oboljenjima!

Radiosarajevo.ba
Razbijmo mitove i predrasude o malignim oboljenjima!


Piše: Lejla Čolak, Manjine.ba

Danas, 4. februara, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv raka, a radi se o globalnoj kampanji u kojoj učestvuje preko 90 zemalja svijeta.

Danas je u Kući ljudskih prava u Sarajevu održan skup na kojem su govorili specijalisti onkologije dr Anes Pašić i dr Timur Cerić ispred Udruženja onkologa Bosne i Hercegovine, te Spomenka Hadžić ispred Udruženja građanki Renesansa.

''Život ne može i ne smije biti dio politike'', kazala je Hadžić, istakavši potrebu zajedničke saradnje nevladinih organizacija, zdravstvenih institucija i političara u akcijama podizanja svijesti i znanja o malignim oboljenjima.

Maligne bolesti su bolesti čitavog društva!

Oboljeli od malignih bolesti se u našoj zemlji susreću s velikim brojem problema; od same spoznaje o bolesti, koja je sama po sebi dovoljno teška i traumatična, oboljeli nailaze i na brojne druge prepreke u samom procesu liječenja, kao što su nedostatak dijagnostike, prolongirano čekanje na lijekove i sl.

Najčešći oblici karcinoma u našoj zemlji su: karcinom pluća, dojke, prostate, debelog crijeva i želuca.

Doktor Cerić je istakao važnost razbijanja osnovnih mitova i predrasuda o malignim oboljenjima, a jedan od najvećih mitova jeste upravo vjerovanje kako su maligne bolesti bolesti pojedinica.

''Maligne bolesti nisu bolesti pojedinca, to su bolesti cijelog društva'', kazao je dr Cerić, dodavši da se liječenje malignih bolesti dodatno zakomplikovalo samim uređenjem države i da je bez uključivanja svih instanci države, ovaj problem nemoguće riješiti.

Postoji veliki broj mitova i predrasuda o malignim oboljenja, razbijmo ih! Evo koji su najčešći:

MIT 1: Rak je isključivo zdravstveni problem

ISTINA: Rak nije isključivo zdravstveni problem. On ima dalekosežne društvene, ekonomske i razvojne implikacije, kao i implikacije koje se tiču ljudskih prava. 

MIT 2: Rak je bolest bogatih, starijih ljudi i razvijenih zemalja

ISTINA: Rak je globalna epidemija. On pogađa ljude svih dobi i sve socioekonomske skupine, pri čemu zemlje u razvoju nose nesrazmjeran teret.

MIT 3: Rak predstavlja smrtnu presudu

ISTINA: Veliki broj malignih oboljenja za koje se nekada smatralo da predstavljaju smrtnu presudu se danas djelotvorno može izliječiti kod mnogo većeg broja ljudi.

MIT 4: Rak je stvar sudbine

ISTINA: Uz odgovarajuće strategije, trećina malignih oboljenja se može spriječiti.

Ne postoji registar na nivou FBiH

Liječenje pacijenata sa malignim oboljenjima finansira Federacijski zdravstveni fond. Tačne podatke o broju pacijenata sa malignim oboljenjima ne možemo imati, budući da registar malignih bolesti na nivou Federacije ne postoji.

''Ono što imamo, samo su registri u kliničkom centru. Postojanje registra na nivou države je neophodno, jer predstavlja prvi korak u borbi protiv malignih oboljenja i širenju svjesnosti o njima'', kazao je dr Cerić.

Važnost prevencije

Liječenje je uvijek skuplje od prevencije, stoga ona predstavlja racionalan način da se smanji broj oboljelih i uštedi novac. Potrebno je racionalizirati troškove, smatra dr Cerić, a jedna od mjera prevencije jeste i npr. mamografski screening za rano otkrivanje karcinoma dojke koji bi podrazumijevao obavezne i besplatne mamografske preglede svake dvije godine za žene određene (rizične) dobne skupine.

Pored ovih, sekundarnih oblika prevencija, dr Pašić je naglasio i važnost primarnih oblika prevencije, kao što su prestanak pušenja, konzumiranja alkohola, smanjenja gojaznosti i sl.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak