Prođite s nama kroz unutrašnjost obnovljene Vijećnice (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba

Odbrojavaju se dani do ponovnog otvaranja jednog od simbola Sarajeva, Gradske vijećnice.

Podsjećamo, Vijećnica je izgorjela u noći s 25. na 26. august 1992. godine.

"Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25 / 26. 8. 1992. godine zapalili Nacionalnu univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite", stoji na ploči na ulazu u obnovljenu Vijećnicu.

Vijećnica će, nakon višegodišnje obnove i rekonstrukcije, uskoro ponovo biti u funkciji. U njenu obnovu je Evropska unija do sada uložila devet miliona eura, rekao je danas okupljenim novinarima glasnogovornik Evropske delegacije u BiH, Andy McGuffie.

"Faza koja se trenutno završava vrijedi oko pet miliona eura, a odnosi se na unutrašnje uređenje Vijećnice, radove na krovu i sporedne radove. U originalnom ugovoru predviđen je kraj završetka radova za juli, ali moguće je da će krajem maja radovi biti gotovi", dodao je on.

Obnova fasade je završena, a pri kraju su i radovi na unutrašnjosti, u šta su se danas mogli uvjeriti brojni novinari koje su predstavnici Evropske unije pozvali da prošetaju unutrašnjošću Vijećnice.

Novo ruho, stari izgled

Iako je gotovo sve u Vijećnici novo, u isto vrijeme ona odiše historijom. Rezultat je ovo velikog truda koji je uložen u njenu obnovu, gdje se obraćala pozornost na svaki detalj.

Tokom obnove, u svaku prostoriju Vijećnice ugrađen je i jedan originalni dio, koji je preživio požar od prije 22 godine.

Tako se u holu na podu nalazi autentični dio kamena oko kojeg je izliven novi pod. Na plafonu prostorije Gradskog vijeća je komad originalnog zida oko kojeg su ponovo iscrtane iste šare. Svi dijelovi Vijećnice napravljeni su prema dokumentima i fotografijama izgleda stare Vijećnice pronađenim u Kaptolskom arhivu u Zagrebu, pa su u prostoriji Gradskog vijeća danas drvene klupe i govornica, a svi ornamenti na zidovima i plafonu su autentični i ručno oslikavani.

Rubovi zidova su premazivani listićima zlata potopljenim u boju, za šta se koristio posebni kist od kamilje dlake. Starom izgledu Vijećnice doprinijeli su i brojni artefakti koji su iz nje spašeni i sačuvani, a najveći broj predmeta pronađen je u muzejima u Zagrebu i Beču.

Zaostavština Austro-Ugarske

Profesor Muhamed Hajdarević, arhitekt koji je radio na obnovi Vijećnice, objasnio je da je realizacija obnove Vijećnice kakva je bila na početku 20. vijeka bio vrlo zahtjevan i složen projekt.

"Imamo zanimljiv objekat i mislim da će mnoge podsjetiti na to kako je to nekad izgledalo. Mnogi su rekli da je Vijećnica bila mjesto gdje su se kulturni sadržaji i nauka naročito njegovali. Nažalost, to smo izgubili", dodao je profesor Hajdarević. 

Gradska vijećnica u Sarajevu, čija je rekonstrukcija započela 1996. godine, nalazi se na Baščaršiji, a jedan je od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda. 

Nakon višestrukog granatiranja na početku rata, ona je zapaljena i uništena, a tom prilikom je izgorjelo dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti.

U Vijećnici će sada biti čuvane knjige i rukopisi od velike vrijednosti i rariteti, za koje su napravljene prostorije s posebnom temperaturom i vlažnošću kako bi se što bolje očuvale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak