Priprema božićne trpeze: česnica, pečenica i žito sa šlagom
Nakon 40 dana dugog posta, pravoslavni vjernici služe bogatu trpezu na Božić. Na Badnji dan, koji je ujedno i posljednji dan posta, pravoslavne domaćice i domaćini vrše posljednje pripreme za doček Božića.
Rano ujutro na Božić, domaćica zamijesi tijesto od kojegpeče pogaču koja se zove česnica. U nju se stavlja zlatni, srebrni ili obični novčić, odozgo se bode grančicom badnjaka, i ta česnica ima ulogu slavskog kolača na Božić.
Recept za česnicu
Sastojci: 1 kg bijelog brašna, 2 kašike masti, pola litra
mlake vode, prašak za pecivo, so
Priprema: Mlaku vodu sipajte u posudu u kojoj je brašno,
dodajte so, rastopljenu mast i prašak za pecivo. Zamijesite tijesto i ostavite
da stoji. Oblikujte česnicu kao pogaču, u nju stavite novčić i ukrasite je po
želji. Česnicu pecite najprije na jakoj, a zatim na slabijoj vatri dok ne
porumeni. Kada je pečena, uvijte je u krpu da malo odstoji i dok je još topla
iznesite je na trpezu.
Kada česnica bude pečena, iznosi se na sto gdje je već
postavljen božićni ručak. Domaćin od pečenice za Božić siječe najprije lijevu
plećku, glavu i dio od rebara.
Kada svi stanu za sto, domaćin zapali svijeću, uzima kadionicu, okadi ikone, kandilo i sve prisutne, preda nekom mlađem kadionicu koji kadi cijelu kuću. Nakon molitve, pristupa se lomljenju česnice. Česnica se okreće kao slavski kolač, preliva vinom i na kraju lomi.
Ona se lomi na onoliko
dijelova koliko ima ukućana. Onaj koji dobije dio česnice u kojoj je novčić,
prema narodnom vjerovanju, bit će sretan tokom cijele godine. Kada se završi
lomljenje česnice, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i sjedaju za trpezu.
Božićna pečenica
Božićna pečenica je, prema narodnim običajima, jedna vrsta žrtve koja se prinosi Bogu i vuče korijene iz predkršćanskog perioda, a spominje se i u starozavjetnim knjigama. Porijeklo vuče iz paganskih običaja, a Crkva je ovaj običaj prihvatila i blagoslovila, sa obrazloženjem da nakon božićnog posta, koji traje šest nedjelja, jaka i mrsna hrana dobro dođe - pogotovo jer su u tom periodu obično jaki mrazevi i zime.
Za pečenicu se obično
kolje prase ili jagnje, a neki kolju i pripremaju pečenu ćurku, gusku ili
kokoš.
A za desert - žito sa šlagom
Tradicionalna slastica koja se spravlja uoči pravoslavnog
Božića, ali i drugih blagdana u pravoslavnoj tradiciji je koljivo, odnosno
žito.
Riječ je o slatkom jelu na bazi kuhane pšenice, kojoj se,
nakon što se samelje, dodaju po želji - med, šećer, mljeveni orasi, cimet,
muškatni oraščić, suho i orašasto voće, šlag...
Prema narodnom vjerovanju, pšenično zrno je simbol smrti i
vaskrsenja i simbol vječnog života: zrno bačeno u zemlju proklija i raspada se,
ali iz njega nikne klas koji donosi mnogo više zrna.
Koljivo se sprema kao žrtva zahvalnosti Bogu za date
zemaljske plodove, te kao spomen na pretke. Običaj je da se gost koji dođe na
Božić ili krsnu slavu, posluži žitom.
U nastavku donosimo recept za žito, koji je sa čitateljima portala Radiosarajevo.ba podijelio Saša Bukvić, likovni umjetnik i vlasnik sarajevske slastičarne Jadranka.
Pšenica u zrnu se natopi u vodi, najbolje noć prije kuhanja,
a može i kraće. Ispere se i stavi u novu vodu u kojoj se kuha dok ne omekša.
Žito se ostavi u vodi još neko vrijeme da se ohladi. Tada se
procijedi i melje. Najbolje je to raditi mašinom za meso, a pošto se ova sprava
sve rjeđe može naći u kuhinjama, može se upotrijebiti i palični mikser.
Na kilogram samljevene mase dodaje se: -300 grama šećera
-150 grama mljevenih oraha
-Cimet i mljeveni muškatni oraščić
Smjesa se dobro promiješa (najbolje rukama). Istrese se na
poslužavnik i oblikuje u kupu, te pospe sa još malo mljevenih oraha i šećera u
prahu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.